Leltár

 

Az eProffIT szoftver leltár modulja többféle leltározási technika és technológia alkalmazását támogatja. Mindegyik módszer közös jellemzője, hogy:
-       Biztosított a „vak” leltározás lehetősége. Ez annyit jelent, hogy a leltár felvételét végző személyek a folyamat egyetlen pontján sem látják a könyv szerinti készletet.
-       A teljes leltáron kívül mód van részleges leltározásra (rovancsolásra) is (csak bizonyos termékcsoportok és/vagy raktárak illetve készlettípusok leltározása).
-       Végezhető egyszerű, vagy ún. ikerleltár. Az utóbbi esetben a leltár adatok felvételét két önálló „csapat” végzi egymástól függetlenül. Mindkét csapat rögzíti a teljes készlet mennyiségi adatait.
-       Ha a leltár zárása után bármely okból (adatrögzítési hiba; bizonyos „elkallódott” áruforgalmi bizonylatok feldolgozása, stb.) szükség van korrekcióra, az elvégezhető, de csak megfelelő jogosultság birtokában, és kizárólag az erre a célra kialakított speciális mozgásnemek használatával, pontosan bizonylatolt módon. 
 
A hagyományos leltározási módszer esetében:
-       Leltár felvételi ívet kell nyomtatni, melyre a leltárt felvevő személyek felírják a fellelt készlet mennyiségi adatait. A listán természetesen nem jelenik meg a könyv szerinti készlet.
-       A leltár felvételét követően be kell billentyűzni a mennyiségi adatokat.
-       Az adatrögzítést követően megtörténhet a leltár zárása, melynek eredményeként elkészül a leltáreltérés lista (mennyiségben, valamint beszerzési és fogyasztói áras értékben).
-       A zárás utolsó mozzanataként a szoftver rááll a felvett készletre, így előállítva az új könyv szerinti készletet mennyiségben és értékben.
 
A korszerűbb leltározási módszer esetében:
-       Vonalkód olvasóval rendelkező kézi adatgyűjtőkkel is fel lehet venni a leltár adatokat. A módszer feltételezi, hogy valamennyi termék, de legalább a termékek meghatározó hányada vonalkóddal van azonosítva. A vonalkód nélküli termékek adatait a hagyományos leltározási módnál leírt módon be lehet billentyűzni.
-       Az adatgyűjtőkből az adatokat az erre szolgáló eszközzel át kell tölteni egy ideiglenes célkönyvtárba, ahonnan az eProffIT szoftver felolvassa azokat. Ettől a ponttól kezdődően a folyamat megegyezik a hagyományos módszer esetén alkalmazottal.
 
Iker leltár esetén:
-        Az eProffIT szoftver először összehasonlítja a két, egymástól függetlenül felvett adatsort. Az eltéréseket kilistázza.
-        A problémás termékeket újra meg kell számolni, majd a végleges adatot meg kell adni a szoftverek. Teljes egyezőség esetén van lehetőség a leltár zárására.
 
Készséggel állunk partnereink rendelkezésére úgy a leltározáshoz kapcsolódó tanácsadással, mint a leltár felvételéhez jól hasznosítható kézi adatgyűjtők bérbe adásával.

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább