Aktualitások

I. Ismét változtak a gyógyszer felírási szabályok. Az orvosok ismét felírhatnak egy recepten 3 hónapra elegendő gyógyszer adagot, s a recepten már nem kell szerepeltetni a havi bontás időpontjait. Az új szabályozás a „drága” gyógyszerekre nem vonatkozik, de hogy milyen értékhatártól minősül drágának egy gyógyszer, az még vita tárgya. 
 
A recepteken a teljes születési dátumot fel kell tüntetni, ugyanis az Európai Unió országainak többségében a teljes születési dátum feltüntetése kötelező, így a magyarországi receptek ott kiválthatatlannak bizonyulhatnak. Korábban csak a 12 éven aluli gyermekek esetében volt  kötelező az évszám, hónap, nap szerepeltetése.
 
II. A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ áprilisi számában említést tettünk a „létszámrendeletről” (41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet),  amely a gyógyszertárak harmadának komoly fejfájást okozott és amely szeptembertől-októbertől hatályosan újra módosulhat, ezúttal inkább a patikusok „javára” az alábbiak szerint:
 
1. enyhítenék a beváltott vények darabszámához kötött - 1 patikus, szakasszisztens 2000 recept felett - foglalkoztatási előírást, már csak 3000 recept felett kellene újabb gyógyszerészt /szakasszisztenset foglakoztatni.
 
2. a gyógyszerész, a gyógyszerkiadó szakasszisztens, illetve a gyógyszertári szakasszisztens helyettesíthető lenne a teljes munkaidőben foglalkoztatottak éves munkaóráinak legfeljebb 30 %-áig terjedően.
 
3. hatályon kívül helyeznék azt az előírást, hogy milyen arányban kell egy gyógyszertárban gyógyszerészt, asszisztenst vagy szakasszisztenst foglalkoztatni.
 
III. A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ márciusi számában foglalkoztunk a gyógyszerészek tulajdonossá válásának kérdéseivel, tudniillik a Magyar Állam kétféle hitellel is segíti a patikusokat a tulajdon vásárlásban Patika Hitelprogram, illetve Patika Tőkeprogram néven s most elképzelhető, hogy az egyik hitel konstrukció önrész nélküli lesz, ami jó hír azoknak a (kis)patikáknak, amelyek nem rendelkeznek megfelelő tartalékkal.
 
A saját tulajdon vásárlás döcögve halad: várhatóan még 400-500 patikánál hátravan a tulajdoni hányadok megvásárlása. A rossz makrogazdasági, illetve az időnként kiszámíthatatlan gazdasági-jogi környezet miatt sok patikus elbizonytalanodott a saját tulajdon vásárlást illetően, míg mások egyáltalán nem akarnak tulajdonosok lenni, megint mások hosszútávú garanciát szeretnének a kiszámíthatóbb működtetés érdekében.
 
IV. Pénztárgépek online bekötése, támogatás igénylése című cikkünkben már említettük, hogy 2013. június elején megjelent a pénztárgépek támogatásáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet, mely tartalmazza az új típusú (online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező) pénztárgépek bekötése után igényelhető támogatás mértékét és feltételeit. A támogatás mértéke pénztárgépenként 50.000.- Ft lesz. Minden hazai gyógyszertári vállalkozás érintett a pénztárgépeinek lecserélésében, a pénztárgépekhez szükséges adóügyi egység várható ára 100 ezer és 170 ezer forint között mozoghat.
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább