A létszám rendeletről

Egy újabb rendelet módosítás (41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet változása) borzolja a gyógyszertárak kedélyét. A tervek szerint a 2013. szeptemberétől életbe lépő rendelet módosítás szerint a gyógyszertárakban dolgozók létszámát emelni kellene, ugyanis a jogszabály szerint a gyógyszerészek, illetve szakasszisztensek létszámát elsősorban a gyógyszertár nyitvatartási ideje és a vényforgalma (beváltott vények) határozná meg.
 
A rendelet 5 fő csoportba sorolná a gyógyszertárakat a nyitvatartási idő (és a vényforgalom) alapján. A legelső kategóriába a 40 óra feletti nyitvatartású patikák tartoznának – 1 gyógyszerész foglalkoztatása lenne kötelező, míg a legutolsó kategóriába a 67 óra feletti nyitvatartásúak tartoznának – már 4 gyógyszerész és 4 szakasszisztens kötelező foglalkoztatásával.  Ha a beváltott vények forgalma meghaladná a 2000 darabot, akkor további 1 gyógyszerész és 1 szakasszisztens foglalkoztatása lenne kötelező. A létszámban az igazi ugrás egyébként a 60 órát meghaladó nyitvatartásúaknál mutatkozik, a 3 helye már 6 alkalmazott szükségeltetik a jogszabály előírása alapján.
 
Szakemberek szerint a változtatás a kis és közepes méretű patikákat érintheti hátrányosan, mivel a rendelet jelentősen növelné a járulékterheket, a terhek növekedése miatt a gyógyszertárak valószínűleg a rövidebb nyitvatartást választanák, amely megoldás viszont csökkentheti a forgalmat, így a nyereséget. Ezzel ellentétben szerintünk leginkább a patikaláncban működő gyógyszertáraknak jelenthet problémát a jogszabályi változás, ugyanis ott van a legkevesebb „fix” azaz helyben levő a gyógyszerész, mivel előszeretettel „mozgatják” őket a patikák között. Ugyanakkor a kisebb vidéki patikák nyitvatartása általában nem haladja meg a 40 órát, vagy legfeljebb a 48 órát, így eleget tudnak tenni a jogszabály által előírt 1 gyógyszerész, illetve 1 gyógyszerész és 1 expediáló szakasszisztens elvárásnak.
 
Más vélemények szerint ha a patikák növelik a szaklétszámot, elképzelhető, hogy ha megszorulnak, kénytelenek lesznek a beszerzésre biztosított forrásokhoz nyúlni, ez viszont már az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti. Továbbá mivel a gyógyszertárak jelentős forráshiánnyal küzdenek, az is előfordulhat, hogy egy részük nem fogja tudni biztosítani a szükséges létszámot.
 
Mindenesetre a 48 óra feletti, illetve főleg a 60 óra feletti nyitvatartású patikáknak jelentős létszámbővítéssel kellene szembenézniük, és ez a bérterheket jelentősen növelné. 
 
Megoldási javaslatok:
1. Maximum 3 fő csoportba sorolnák a patikákat a nyitvatartás alapján (40 óra alatt, 40-60 óra és 60 óra felett). 60 óra felett is „csak” 3 gyógyszerész és 3 szakasszisztens lenne kötelező. Továbbá bértábla bevezetését is szorgalmazzák.
2. A munkaórák alapján csoportosítaná a patikákat. Így a jogszabályok (elsősorban Munka Törvénykönyve) szem előtt tartásával, a gyógyszertárak fenntarthatósága érdekében a gyógyszertárak vezetői dönthetnének a megfelelő létszámról.
 
A rendelet még hatálybalépése előtt jelentős módosulásokon mehet keresztül (a MGYK és a HGYSZ is lényegesen módosítaná), így még egyáltalán nem vehető biztosnak  a jelenlegi formájában való szeptemberi megjelenése.
 
A HGYSZ mindenképp azt javasolja, hogy a zökkenőmentes átállás érdekében hosszabb felkészülési idő álljon a gyógyszertárak rendelkezésére, azaz 2014 ősze előtt ne kerüljön sor a fenti jogszabályváltozás életbe lépésére.
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább