Aktualitások

I. A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2013. júniusi számában aktuális hír volt a gyógyszer felírási szabályok változása, amely szerint  „Az orvosok (bizonyos esetekben) ismét felírhatnak egy recepten 3 hónapra elegendő gyógyszer adagot, s a recepten már nem kell szerepeltetni a havi bontás időpontjait.” Az akkor ismert jogszabályi változásban még nem szerepelt a gyógyszerkészítményi értékhatár, amely jelenleg bruttó 50.000.- Ft.
 
A receptírásra és az expediálásra vonatkozó szabályozás a bruttó 50.000.- Ft-ot meghaladó árú gyógyszerek esetében változatlan marad. Ezekre a gyógyszerekre szóló vényeken a legkorábbi kiváltás időpontját még rögzíteni kell.
 
A bruttó 50.000.- Ft-nál alacsonyabb fogyasztói árú gyógyszerek esetében továbbra is érvényes, hogy egy vényen legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszer írható fel, de az eltérő gyári csomagolási egység miatt, illetve krónikus betegség vagy állapot kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében ez meghaladható. 
 
„ A 30 napot meghaladó gyógyszerrendelés tényét és azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő a beteg számára, a beteg nyilvántartásában rögzíteni kell.” (44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet) De a legkorábbi kiváltás időpontját már nem kell rögzíteni, a receptek az érvényességi időn belül tetszőleges időpontokban beválthatók lesznek.
A hónap folyamán további részletes tájékoztatás várható a témában az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
 
II. Amennyiben egy település gyógyszerellátását csak egy gyógyszertár biztosítja, a gyógyszertár működtetője a gyógyszertár nyitvatartási idejétől naptári évente, legfeljebb +/- 10 napot eltérhet. (Gyftv. 53/A. § (4/a) bek.)
 
III. Gyógyszertár ellenőrzési szempontok: 2013-ban is kiemelt szempont a betegjogok érvényesülésének vizsgálata, amelynek keretein belül az országos tiszti főgyógyszerész ellenőrzi:
Látható-e a gyógyszertár felügyeleti szerveinek elérhetősége, kifügesztették-e az orvosi ügyelet telefonszámát és címét, van-e kihelyezve ivóvíz és pohár, látható-e az ügyeletes patika elérhetősége (címe, telefonszáma), a gyógyszerészek, asszisztensek viselik-e  a nevet/beosztást tartalmazó kitűzőt.
 
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább