Patika hitelprogram

A gyógyszerészek tulajdonossá válásának kérdéseivel már harmadszor foglalkozunk ebben az évben (NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2013. márciusi és májusi szám), ami nem meglepő annak fényében, hogy a jogalkotás újabb és újabb „municiót” szolgáltat ehhez: a legutóbbi fejlemény a patikahitel program végleges formába öntése és az állam tulajdonszerzésének lehetősége, amely váratlanul érte mind a gyógyszertárakat mind a szakmai szervezeteket. (212/2013. (VI. 19.) Korm. Rendelet a közforgalmú gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonarány növelésének elősegítéséről)
 
A márciusi és májusi számunkban már utaltunk rá, hogy kétféle támogatási konstrukció létezik:  1. államilag kamattámogatott hitel (patika hitelprogram) 2. állami tőkebefektetés (patika tőkeprogram) útján segíti a  Kormány a patikusok többségi tulajdonrészhez jutását. 2016. év végéig igényelhetők a támogatások a patika hitelprogramon keresztül. 
 
Az 1. konstrukciót azok vehetik igénybe, akik magánszemélyként kívánnak tulajdoni hányadot vásárolni. A hitelt csak 6,7 %-os kamat terheli, ebből lejön a 3,7 %-os állami kamattámogatás, a tényleges kamat mindössze 3 %. 
 
A 2. konstrukció esetében (vállalkozóként szerzik meg a tulajdonrészt) az állam megelőlegezi a tulajdoni hányad vételárát, melyet a gyógyszerészeknek három részletben kell visszafizetni 5 év alatt. 
 
A tervek szerint az állam is tulajdonjogot szerezhet, ha az elővásárlási joggal rendelkező gyógyszerészek nem nyilatkoznak határidőn belül a vételi szándékukról.
 
Az állami tulajdonszerzéssel szemben  a következő garanciákat kérik a gyógyszerész szakmai szervezetek: a tulajdonszerzés ideje korlátozott legyen 2016. december 31-ig terjedően, illetve az állam csak ún. pénzügyi befektetőként vegyen részt a gyógyszertár működésében és a közvetlen szakmai irányításba nem szóljon bele.
 
Sokakban felvetődik, hogy nagyon rövid az idő 2014. január 1-ig annak felméréséhez, hogy a hitelből történő tulajdonosvásárlás jó döntés-e (megtérülés, gazdasági paraméterek feltérképezése szempontjából) Nem véletlen, hogy a felmérések azt mutatják, hogy a gyógyszerészek jelentős része tart a hitelfelvételtől, illetve kivár a hitelfelvétellel. A jó döntéshez a több éves haladék segítséget nyújthatna.
 
Forrás: Magyar Gyógyszerész Kamara, NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2013. márciusi és májusi szám
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább