A gyógyszerészek tulajdonossá válásának kérdései II.

 „A gyógyszerészek tulajdonossá válásának kérdései” című cikkünkben (NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2013. márciusi szám) utaltunk rá, hogy „az Európai Bizottság figyelmét is felkeltette a „kötelező tulajdonos-váltás” szabályait tartalmazó törvénymódosítás”. Információink szerint az Európai Bizottság hamarosan vizsgálni fogja a hazai gyógyszerforgalmazási törvényt (2006. évi XCVIII. tv.), mely alapján a szakmai befektetők  többségi tulajdona megszűnne és a gyógyszerészek előbb 25%-ot meghaladó, majd 50%-ot meghaladó piaci részesedést szereznének 2014. 01. 01-ig, illetve 2017. 01. 01-ig a közforgalmú gyógyszertárakban.
 
A korábbi cikkünkben említettük azt is, hogy a Kormány egy patikaalapon (Patika Hitelprogram néven) keresztül finanszírozná a patikusok tulajdonossá válását, a lehívható hitelnek a pontos összege és az igénybevételének pontos feltételei azonban korábban nem voltak ismertek, most egy kormányrendelet-tervezet foglalkozik a részletekkel:
 
A rendelet-tervezet szerint a Patika Hitelprogram refinanszírozási hitelként működne a Magyar Fejlesztési Bank vállalkozásfejlesztési programjának keretében, azonban a  kölcsönöket kereskedelmi bankok nyújtják állami kamattámogatással. Az MFB  honlapja tartalmazza a programhoz csatlakozó bankokat. 
 
A gyógyszerészek minimum 5, maximum 60 millió forint hitelt igényelhetnek, 10 éves futamidőre. Az önrész 10 százalék, a kamat 9-10 százalék, a kamattámogatás mértéke maximum 7 százalék. 
A Patika Hitelprogramhoz kapcsolódó kamattámogatás fedezetét a  költségvetés biztosítja. 
 
A hitel felvételét kizáró okok: 
 
 1. lejárt köztartozás, kivéve ha a patikus a NAV-val megállapodást kötött fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozóan
 2. lejárt hitel-, kölcsönszerződés vagy lejárt lízingszerződés
 
A hitelügyintézés bonyolultnak ígérkezik, ugyanis többféle igazolást kell beszerezniük a gyógyszerészeknek. A támogatás nyújtásáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dönt. A döntésről készül egy támogatási okirat, amely meghatározza az állami támogatás pontos összegét. Ezt követően lehet a támogatási okirattal a programban szereplő bankhoz fordulni.
 
A Patika Hitelprogramon kívül még egy hitelprogram szóba került, mint lehetséges forrás a gyógyszertárak számára: 
A Patika Tőkeprogramról még keveset lehet tudni, a rendelettervezet szerint a Kisvállalkozás-fejlesztési Pénzügyi Zrt. vásárolná meg a tulajdoni hányadokat, és adná tovább a patikusoknak. A részletek várhatóan 2013. június 1. után lesznek ismertek.
 
Megéri-e a patikusoknak a saját tulajdon vásárlása? Ez attól is függ, hogy munkahelyként tekintünk-e a gyógyszertárunkra vagy befektetésként kezeljük azt. (Természetesen a törvényben előírt kötelező tulajdoni hányad nem enged túl sok mozgásteret) A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2013. márciusi számában említettük, hogy sokan tartanak a hitelfelvételtől a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben, mivel nagyon nehéz évekre előre tervezni. A kamattámogatású patikahitel vagy egy pályázati lehetőség viszont biztonságosabbnak tűnik, mint egy piaci hitel.
 
Forrás: NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ KISOKOS, vg.hu, www.medicalonline.hu
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább