Aktualitások

1. ELLENŐRZIK A PATIKÁK TULAJDONVÁLTÁSÁT
 
Nagyon felgyorsult a tulajdonváltás a gyógyszertárakban, így 2017. január 1-jére, amikorra az összes magyarországi patikában gyógyszerésznek kell lennie a többségi tulajdonosnak, nagy eséllyel mindenütt megfelelnek majd a törvényi előírásoknak. 
 
Annak érdekében, hogy a tulajdonváltás rendben megtörténjen, a patikákat felügyelő hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) jogosítványait a törvény végrehajtásának ellenőrzésére is kiterjesztik. A jelenleg a parlament előtt fekvő javaslat szerint a hatóság a gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezetét, törvényes képviseletét, társasági szerződésének vagy alapító okiratának egyéb rendelkezéseit is vizsgálhatja. Ha pedig az OGYÉI úgy találja, hogy a 2017. január 1-jén hatályos társasági szerződés nem felel meg az előírásoknak, akár a patika működési engedélyét is visszavonhatja.
 
Semmis a megállapodás akkor is, ha nem érvényesülnek a tulajdonos gyógyszerész menedzsmentjogai, mivel ő felel a gyógyszertár szakmai tevékenységéért, vagyis például hogy mit forgalmaz az adott gyógyszertár, megfelelő-e az árképzés és betartják-e a marketingszabályokat. A hatósági ellenőrzés célja kiterjed annak vizsgálatára is, hogy a társasági szerződés mögött van-e szindikátusi megállapodás, ahogyan fontos az offshore hátterű cégek kizárása is.
 
A patikusok tulajdonrész-vásárlását segítendő a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére a bankok felfrissítették az állami támogatású hitelprogramokat, sőt, az OTP és az UniCredit ezen túlmenően is nyújt hitelt a magánszemély gyógyszerészeknek üzletrész vásárlásához.
 
2. 1 százaléka sem legális a netes patikáknak
A kontinensünkön egyedülálló módon Magyarországon egy gyógyszerhamisító gyárat is lelepleztek.
 
Az ember egészségére és a gazdaságra is komoly veszélyt jelentenek az illegális gyógyszerárusítók. A statisztikákról, veszélyekről, s a lehetséges megoldásokról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület két munkatársa: Ilku Lívia, a gyógyszerhamisítás elleni, és Horváth Péter, a tudatosságfejlesztési munkacsoport vezetője beszélt a Rádió Orienten.
 
Hazánk a harmadik legfertőzöttebb országnak számít a gyógyszerhamisítás terén Európában. Főként az interneten terjednek az illegális termékek. Ezek többsége Indiából származik, de kontinensünkön egyedülálló módon Magyarországon egy gyógyszerhamisító gyárat is lelepleztek 2014-ben, ahonnan elsősorban Svédországba és Norvégiába jutottak a tiltott termékek.
 
Egyaránt nagy veszélyt rejt, ha egy hamis gyógyszerből hiányzik egy lényeges alapanyag – ez olyan komoly betegségeknél, mint a különböző daganatok, nagy eséllyel halálhoz is vezethet –, vagy ha olyan anyagot is tartalmaz, melynek nem kéne benne lennie a készítményben. „Ma már bármit meg kehet venni hamisan az interneten" – mutatott rá Ilku Livia, aki azt a megdöbbentő tényt is bemutatta, hogy a hagyományos piacokon is még mindig viszonylag gyakori a hamis gyógyírek árusítása.
 
A világhálón jelenleg 73 legális hazai patika van, de számuk egyre bővül, s mindegyik mögött egy-egy fizikailag is fellelhető gyógyszertár áll. Ezzel szemben az Egyesült Államokban számon tartanak egy listát, mely szerint a világhálón több mint 36 000 „gyógyszertár" található, ám ezeknek csupán 0,6 százaléka legális. 
 
3. 16 milliárdos piac önszabályozással
 
Az étrend-kiegészítői piac szereplői kedvezően fogadták az önszabályozást.
 
Kedvezően fogadták az étrend-kiegészítői piac szereplői a legális és biztonságos termékek térnyerését segítő szakmai önszabályozást - mondta Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége igazgatója, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője pénteken.
 
Felidézte, hogy májusban együttműködési megállapodást írt alá a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) a megfelelő minőségű és biztonságos étrend-kiegészítők és speciális tápszerek forgalomba hozatalát megteremtő rendszer létrehozására, működtetésére, az önszabályozást a szakhatóságok is támogatják.
 
Hozzátette: november 15-től, a rendszer élesítésétől a hazai gyógyszertárak folyamatosan csatlakoznak az önszabályozáshoz. Ilku Lívia hangsúlyozta, a szakma azt szeretné elérni, hogy az ellátási láncba ellenőrzött, biztonságos termékek kerüljenek. Példaértékűnek nevezte, hogy a szakhatóságok melléálltak a civil kezdeményezésnek.
 
Bérci István, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete úgy látja, hogy az egyesület 13 éves munkája kezd beérni, és a piacra nem való szereplők, "szerencselovagok" egyre inkább kezdenek kiszorulni, és az önszabályozási rendszer működésével láthatóan biztonságos, minőségi termékek kerülnek forgalomba.
 
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szólt arról, hogy a gyógyszertárak folyamatosan jelentkeznek, csatlakoznak a kezdeményezéshez, számításuk szerint az év végéig a patikák többsége elfogadja az együttműködést, és erről a garanciát jelentő bejegyzett védjegy tájékoztatja a fogyasztókat.
 
Kérdésre válaszolva Bérci István elmondta, hogy nehéz meghatározni a hazai étrend-kiegészítő piac nagyságát, becslésük szerint az ellenőrizhető forgalom évi 15-16 milliárd forint lehet, de a kevésbé látható direkt, illetve internetes forgalom ennek akár a kétszerese is lehet.
 
Hankó Zoltán elmondta: a patikákban az étrend-kiegészítők forgalma 2015-ben 21,5 milliárd forintot tett ki, és évi 10 százalék forgalomnövekedést látnak. A kamara elnöke szerint a legális forgalmat erősítené, ha ezeknél a termékeknél a egészségpénztári fizetés is lehetővé válna. 
 
4. Mik egy 150 milliós reklámbüntetés tanulságai?
 
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 150 millió forint bírságot szabott ki egy gyógyszerreklám miatt. Ennek az ügynek tanulságait elemezte Zavodnyik József, a KLART Legal jogásza.
 
A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy gyógyszer reklámjában „fehér köpenyt” kívánnak megjeleníteni, akkor fokozott óvatossággal kell eljárni. Ugyan nincs olyan általános szabály, hogy tilos „fehér köpenyes” személyt szerepeltetni a reklámokban, de, hogy mit tekintünk ajánlásnak, csak az adott reklám körültekintő vizsgálatával lehet azt eldönteni. Vagyis a fehér köpenyes szereplő alkalmazásával, a hirdető mindenképpen kockázatot vállal.
 
A GVH ugyanis nem a reklám egy-egy elemét, hanem a reklám egészét tartja szem előtt döntésében. A hatóság szerint tehát az ajánlás akkor is megvalósulhat, ha a hirdetés összhatásában, összességében üzeni ezt, bár a fehér köpenyes szereplő konkrétan nem mondja, ki hogy ajánlja a terméket. Jelen esetben az történt, hogy a reklámozó és a versenytanács másképp ítélte meg, hogy ajánlásnak számít-e a reklámban a gyógyszerész (patikai dolgozó) által közvetített üzenet.
 
5. Gyógyszer online azonnal
 
Éles üzemben is elindult egészségportál, a patika.net több mint 10 ezer egészségügyi és szépségápolási terméket szállít házhoz – számol be a Napi.hu.
 
Sürgős esetben akár azonnal kiszállítja a megrendelt terméket az éjjel-nappal nyitva tartó ügyeletes gyógyszertár, amely az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével végzi e gyógyszer-kereskedelmi tevékenységét – számolt be a Napi.hu.
 
A sürgősségi gyógyszerfutár szolgálata Budapesten 50-90 percen belül házhoz szállítja vény nélkül kapható gyógyszereit. Vényköteles gyógyszerek kiszállítása egyelőre csak Budapest belső kerületeiben érhető el, de várják vidéki gyógyszerész partnerek jelentkezését.
 
6. Kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosítás
 
A tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről döntött a közelmúltban az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosításával a kormány kezdeményezésére. A képviselők lehetőséget teremtettek arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el. Ezt egy esetleges járványveszély kockázatainak minimálisra csökkentésével és a hazai járványügyi biztonság változatlan fenntartásával indokolták. 
 
Szabályozták azt is, hogy az egészségügyért felelős miniszter jogosult az egy megyét érintő egészségügyi válsághelyzet kihirdetésére. Ezzel lehetővé válik az egészségügyi válsághelyzet és vészhelyzeti ellátás részletes finanszírozási szabályainak megalkotása, rendeletalkotás az egészségügyi intézmények különböző terrorfokozatokhoz illeszkedő tevékenységére vonatkozóan, továbbá az egészségfejlesztési irodák finanszírozására vonatkozó részletszabályok megalkotása. 
 
Egyértelműsítették az egészségügyi szolgáltatók számára a leletkiadás szabályait annak érdekében, hogy a beteg szabályozott módon - minden intézményben ugyanolyan eljárással - ismerhesse meg az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeit. 
 
A módosítás szerint az elektronikus cigaretták, utántöltő flakonok és az úgynevezett dohányzást imitáló elektronikus eszközök gyártói és importőrei a forgalomba hozatali bejelentés fenntartásáért évente szolgáltatási díjat fizetnek, amelynek mértékét rendeletben határozzák meg. 
 
Emellett 13 új pszichoaktív anyag esik szigorúbb - a kábítószerekkel egyező - elbírálás alá. A törvény szerint a jövőben megtérítik a korai fejlesztésben részt vevő családok utazási terheit, továbbá mentesítik a kötelező kamarai tagság alól a Magyarországon tanuló, de itt egészségügyi tevékenységet nem végző külföldieket. Visszavonják a működési engedélyét annak a gyógyszertárnak, amelynek megszűnik a társadalombiztosítási ártámogatási szerződése. 
 
Forrás: www.magyaridok.hu, RÁDIÓ ORIENT - www.weborvos.hu, MTI - www.weborvos.hu, Kreatív Online,  www.pharmaonline.hu, MTI – MOSZ-Info
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább