Aktualitások

Vírustámadás miatt halasztottak műtéteket
 
Az idei évben már az egyik legnagyobb biztonsági problémát az egészségügyi intézmények elleni hackertámadások jelentik. A biztonsági szakértők nem győznek figyelmeztetni az egészségügyi rendszerek sérülékenységére, ami azért is igen nagy probléma, mivel a szó szoros értelmében életbevágó dologról van szó - írja a hvg.hu.
 
Legutóbb az angliai Lincolnshire három kórházában kellett3 elhalasztani előre tervezett műtéteket, diagnosztikai vizsgálatokat, orvos-beteg találkozásokat, miután egy vírus megfertőzte a kórház hálózatát. Mindez legalább ezer embert érintett.
 
Egyből vörös riasztás jelent meg az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kapcsolódó honlapján, és azonnal lekapcsolták a hálózathoz csatlakozó rendszereket, hogy elszigeteljék a vírust. A sürgős beavatkozást igénylő betegeket közeli, a kártevő által nem érintett kórházakba irányították. A fekvőbeteg ellátásban nem volt fennakadás.
 
Az intézmény vezetői nem részletezték, milyen vírus támadta meg a rendszert, de az egyik biztonsági szakértő feltételezi, hogy ransomware-ről, azaz zsaroló vírusról volt szó. Mindenesetre csak öt nap után állt helyre a rendszer. Néhány nappal korábban amerikai és kanadai kórházak rendszerét is megtámadta olyan kártevő, amelyik váltságdíjat kért - emlékeztet a lap.                  
Évente mintegy 130 milliárd forint kárt okoznak a hamis gyógyszerek Magyarországon.
 
Ez az összeg a teljes hazai gyógyszerforgalom 13 százaléka, az Európai Unióban regisztrált hamis készítményeknek pedig a 4 százaléka - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) csütörtökön az MTI-vel.
 
Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentésére hivatkozva a HENT azt írta, hogy uniós szinten mintegy 10,2 milliárd eurós kárt okoz évente a hamis gyógyszerek online forgalmazásából származó közvetlen bevételkiesés. A közvetett károkat is figyelembe véve ugyanakkor már 17,3 milliárd euróra tehetők a 2008-tól 2013-ig tartó időszakban évente.
 
Az illegális online kereskedelemből származó közvetlen károkat vizsgálva a térség legfertőzöttebb országa Bulgária 18 százalékkal, ezt követi Románia és Magyarország 17, 13 százalékkal. A legtisztább ország Finnország és Svédország, ahol statisztikailag nem igazolható, hogy a hamisítás hatással lenne az értékesítésre - írták a közleményben.
   
Az anyagi károk mellett a gyógyszerhamisítás közvetlenül átlagosan évi 38 ezer ember munkahelyének elvesztéséhez is vezetett az EU-ban, az egyéb kapcsolódó szektorokra gyakorolt hatásokat is figyelembe véve viszont már csaknem háromszor annyian, évente 90 ezren lettek munkanélküliek.
   
A munkanélküliség következtében jelentős állami bevételkiesést is regisztráltak a felmérésben: a legsúlyosabb következményt a társadalombiztosítási járulékösszegből kieső csaknem 800, valamint a személyi jövedelemadó-bevallásból kieső csaknem 700 millió euró éves összeg jelenti. Emellett további 200 millió eurós kieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadó esetében is, mivel a cégek a kisebb nyereségük után kevesebbet fizetnek az államkasszába.
               
A jövő patikája
 
Ahogy a technológiai forradalom eléri a rendszer egyes elemeit, a gyógyszertáraknak is újra kell tervezniük az egészségügyben elfoglalt pozíciójukat – olvasható a MedIQ-n.
 
Az orvosi technológia gyors ütemű fejlődése az egészségügy és a gyógyítás minden részére hatással van, még a látszólag lazábban kapcsolódó, elefántcsonttorony-szerű gyógyszerészet sem úszhatja meg az átalakulást – vélekedik MedIQ című blogján Meskó Bertalan orvosi jövőkutató.
 
Azonban ahogyan a technológiai forradalom eléri a rendszer egyes elemeit (például a tudatos betegek mozgalma kiegyensúlyozottá teszi az orvos és a beteg közötti, eddig közel sem egyenlő erőviszonyokat), úgy a gyógyszertáraknak is újra kell tervezniük az egészségügyben elfoglalt pozíciójukat. Egyszerű gyógyszerelosztóként elvégre nem vennék ki a részüket a munkából egy közösségalapú gazdasági modellben.
 
A nagy-britanniai gyógyszerészek szövetsége jelentésében ajánlásokat tett a jövő gyógyszertármodelljeire és az iparág jövőjére nézve. Ezeket valóban érdemes lenne megfontolni. Szerintük a gyógyszerészeknek:
 
  • a gyógyszerek kiosztása mellett számos egyéb szolgáltatásra kellene koncentrálniuk
  • segíteniük kellene a pácienseknek abban, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki gyógykezelésükből, elsődleges céljuk pedig az egészségmegőrzés támogatása lenne
  • merniük kell kezdeményezni helyi szinten ahelyett, hogy országos intézkedésekre várnának
  • együtt kellene működniük más egészségügyi szakemberekkel a közösségi, szociális, másodlagos és harmadlagos gondozás szintjén is
Tehát a jövő gyógyszerészének képe magában foglalja az ősi vajákosok, a XXI. századi technológiai guruk és a tudományos szakértők tulajdonságait.
 
A három szerep tulajdonságait megtestesítő szakértők remek szolgálatot teljesíthetnének vidéki, elszigetelt vagy kisebb településeken, ahol sokkal kevésbé elérhető a farmakológia. Sőt, még a kórházak beteg-újrafelvételi statisztikáira is hatással lehetnének. A vidéki térségekben ugyanis kevés a gyógyszertár, és a betegek nem jutnak gyógyszerhez, amikor szükségük van rá, így az újrafelvételi ráta magasabb, mint városi környezetben. Ha a végső cél a gyógyítás minőségének javítása, akkor ezt a problémát is meg kell szüntetni. A technológia ezt a változást lehetővé teszi.
 
Ideje a gyógyszertárakat végre tanácsadó központokká alakítani, és nem csak gyógyszerelosztó üzletekként kellene tekintenünk rájuk. A megfelelő technológiai fejlesztések és szervezés révén a gyógyszerészek egyszerűbb problémák esetén akár alapvető betegellátást is biztosíthatnának, illetve az egészségmenedzsment terén is tanácsokkal szolgálhatnának. Így a gyógyszertárak majdnem olyan szintű ellátást nyújtanának, mint a háziorvosi rendelők.
 
A személyre szabott terápiák kidolgozása is a gyógyszerészek feladata lehetne. Felhőalapú algoritmusok és digitális megoldások alkalmazásával ugyanolyan minőségű és mennyiségű, egészségügy szempontjából releváns adathoz juthatnak, mint az orvosok. Emellett igény szerint tudnak majd gyógyszereket nyomtatni. Még a klinikai vizsgálatok is az ő hatáskörükbe tartozhatnának.
 
Mindez korántsem elképzelhetetlen! Az FDA tavaly jóváhagyta egy epilepsziára felírt gyógyszer 3D-nyomtatását. A porállagú gyógyszert rétegről rétegre nyomtatják ki, így az sokkal hamarabb feloldódik, mint a hagyományos tabletták. Milyen gyors lehetne a gyógyszerek elosztása, ha minden második vagy harmadik patika rendelkezne 3D-nyomtatóval.
 
A mesterséges intelligencia segítségével pedig jelentősen lerövidülhet a klinikai vizsgálatok időtartama, illetve a gyógyszertárak és páciensek nagyobb rálátással rendelkeznének a folyamatra.
 
Nagy a verseny az európai uniós (EU-s) bankfelügyeletért és a gyógyszerhatóságért.
 
A kormány a britek kilépése (Brexit) miatt Londonból Magyarországra csábítaná az intézményeket, azonban erős a konkurencia - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 csatorna egyik műsorában.
   
Gálik Zoltán elmondta: sokan Frankfurtba helyeznék a bankfelügyeletet, a luxemburgiak ugyanakkor arra hivatkoznak, hogy hagyományosan az ő városuk a pénzügyi szolgáltatások központja. Madrid mind a bankfelügyeletért, mind a gyógyszerhatóságért "kemény pályázatot" nyújtott be, utóbbit azonban nagy valószínűséggel Franciaországba költöztetik - sorolta.
   
A lengyelek azt hangoztatják a bankfelügyeletért folytatott küzdelemben, hogy a hivatalnak továbbra is az eurózónán kívül kellene maradnia - tette hozzá a szakértő.
   
Megjegyezte, hogy az intézmények földrajzi elhelyezkedésének elsősorban szimbolikus a jelentősége.
   
A bankfelügyeletnél csupán 160 embert alkalmaznak, a gyógyszerhatóság ennél nagyobb, 850 munkavállalót foglalkoztat - mondta Gálik Zoltán, hozzáfűzve, hogy mindkét hivatalban magasan képzett szakemberek dolgoznak.
   
Az uniós intézmények új székhelyéről az EU szervei döntenek majd, a tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk egymással - közölte a szakértő.
 
 
A gyógyszergyártóknak fájna Clinton győzelme
 
Hillary Clinton győzelme után sokan eladhatják a papírjaikat, és árfolyamesés jöhet az egészségügyi szektorban. Ha Trump nyer, a hadiipari papírok árfolyama emelkedhet. 
 
A tőzsdézők is szorosan követik az amerikai elnökválasztást. Nem mindegy ugyanis, ki kerül a világ legerősebb gazdaságának az élére. Hillary Clinton győzelme például arra késztethet sokakat, hogy eladják azokat a befektetéseiket, amelyeken sokat nyertek az elmúlt időszakban – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az egykori first lady ugyanis azt tervezi: a korábbinál magasabb adókkal sújtja majd a tőkejövedelmeket. Bár Hillary Clinton győzelme esetén nem várhatók igazán komoly tőzsdei mozgások, az egészségügyi, gyógyszergyári szektor részvényeit negatívan érintheti, ha a demokrata elnökjelölt nyeri a választást. 
 
Donald Trump fő gazdaságpolitikai törekvése, hogy csökkentené az adókat, a szakember szerint alapvetően semleges hatással van a részvénypiacra. A hadiipari cégekre viszont kedvezően hathat, hogy a republikánus elnökjelölt arra akarja rávenni a NATO-tagállamokat, növeljék a védelmi kiadásaikat. Negatívan érintheti viszont Trump protekcionális gazdaságpolitikája az olcsó kínai importon sokat kereső cégek, például a Walmart üzlethálózat részvényeit. Sokkal nagyobb probléma, hogy Trump – legalábbis a politikai kommunikációban – nem riad vissza a hirtelen irányváltásoktól. Éppen ezért az ő győzelme esetén a kockázati prémium általános növekedése sem lenne meglepő, ami a részvényárak további lemorzsolódását jelentené. 
 
Sok elemző számít arra, hogy az elnökválasztás után rali lesz a tőzsdéken. A MarketWatch több okot is felsorol, amiért a részvénypiac emelkedésére lehet számítani a következő napokban, hetekben. Az amerikai gazdasági eredmények stabilak, a jegybank szerepét betöltő Fed pedig november elején közölte: a decemberi üléséig nem emel kamatot. 
 
Forrás: weborvos.hu-www.hvg.hu, www.weborvos.hu, www.medicalonline.hu, www.pharmaonline-MTI, www.vg.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább