Aktualitások

1. Újabb gyógyszertárakat zárhatnak be
 
Visszaélések és szabálytalanságok miatt még legalább két-három gyógyszertár bezárására lehet számítani a következő hetekben. Ezt a Magyar Nemzet tudta meg a gyógyszerészkamara elnökétől annak kapcsán, hogy a fővárosi Lánchíd  Gyógyszertár több mint 6000 doboz vényköteles szert adott ki recept nélkül. A gyógyszereket Angliába és Ausztriába vitték, ahol ezek a termékek jóval drágábbak, mint nálunk – olvasható az mno.hu portálján.
 
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a következő hetekben, hónapokban más gyógyszertárakról is kiderülhetnek hasonló visszaélések. A kamarai elnök a Magyar Nemzetnek arról beszélt, még legalább két-három patika bezárására lehet számítani. A jelenlegi eset tehát nem egyedülálló, azt azonban még nem tudni, hogy a többi, az OGYÉI által jelenleg is vizsgált gyógyszertár mekkora összegű és milyen darabszámú készítmény esetében követett el szabálysértést. Az elnök úgy tudja, ezek a gyógyszertárak is vényköteles gyógyszereket adtak ki vény nélkül, illetve jogosulatlanul exportáltak termékeket.
 
Hankó Zoltán elmondta azt is, a megbüntetett és bezáratott Lánchíd gyógyszertár esetében angliai és ausztriai egészségügyi intézmények megrendeléseiről volt szó, ugyanis két ottani intézmény adatai szerepeltek a megrendelőlapokon. A külföldre szállított gyógyszerek – pszichotrop anyagok, onkológiai készítmények – ára kint akár többszöröse is lehet a hazainak, és a beszerzése is nehézkesebb, már ha egyáltalán kaphatók. 
 
Ennek ellenére a magyar gyógyszertárak nem vehetnek részt gyógyszerek exportálásában. Azzal, hogy megtették, nemcsak szabályt szegtek, hanem az itteni és a külföldi betegeknek is nehézségeket okoztak. Itthon problémát jelenthet, hogy a nagy mennyiségű export miatt akadozni kezd az ellátás. Ilyenkor a hazai páciensek nem tudnak azonnal hozzájutni a gyógyszerekhez – mondta Hankó Zoltán.
 
A külföldi betegek esetében gyógyszerbiztonsági kérdések is felmerülnek, hiszen még ha orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák is a gyógyszereket, akkor is hiányzik az angol vagy német nyelvű betegtájékoztató a dobozokból, és kockázatot jelent az is, hogy a gyógyszerek kikerültek a zárt láncú, legális forgalmazási csatornából. Így nem lehet nyomon követni, hogy miképpen szállították őket.
 
Arra a kérdésre, hogy mi lesz azzal a több ezer doboz gyógyszerrel, amit külföldre vittek, a gyógyszerészkamara elnöke úgy válaszolt: feltehetően az ottani hatóságok illetékesek abban, hogy lefoglalják a termékeket, a külföldi intézményekkel szemben a magyar hatóság nem jogosult eljárni. Hogy büntetőjogi eljárás végül lesz-e a Lánchíd gyógyszertár ügyében, arra egyelőre nem tudott választ adni az elnök.
 
2. Mike László az új országos tisztifőgyógyszerész
 
Dr. Mike Lászlót bízta meg október elsejével az országos tisztifőgyógyszerészi teendők ellátásával az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, dr. Pozsgay Csilla.
 
A Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály élén álló Mike László gyógyszerész, jogász, okleveles egészségügyi menedzser és gyógyszerügyi szervezés és -igazgatás szakképesítéssel rendelkezik – olvasható az OGYÉI közleményében. Első diplomáját a szegedi gyógyszerészi karon szerezte, majd jogi területen folytatta tanulmányait, jogászi végzettséggel is rendelkezik. Először gyógyszerészként helyezkedett el egy közforgalmú gyógyszertárban, majd 2005-től az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) gyógyszerész-jogi szakmai tanácsadójaként is tevékenykedett. Eddigi szakmai tevékenysége alatt sikerült kialakítania – többek között – Magyarországon több kórházra kiterjedő közös gyógyszer-és egyéb egészségügyi fogyóanyag beszerzési rendszert, illetve Közép-Kelet Európában beindított egy átfogó, minden gyógyszerformára kiterjesztett, transzparens automatizált kórházi gyógyszerellátási rendszert is.
 
3. Gyógyulás HIV-fertőzésből?
 
Egy brit férfi lehet az első, akit sikeresen kigyógyítottak a HIV-fertőzésből egy új terápia segítségével, amelyet öt brit egyetem kutatói dolgoztak ki. A 44 éves páciens vérében jelenleg nem lehet kimutatni a vírust, ezért azonban a hagyományos gyógyszerek is felelhetnek. Ha azonban bebizonyosodik, hogy a lappangó sejtek is eltűntek a szervezetéből, az annak a jele lehet, hogy teljesen felgyógyult.
 
A HIV ellen azért nehéz harcolni, mert az immunrendszert támadja meg, képes kötődni a T-limfocitákhoz a DNS-ükön keresztül. Emiatt azok nemcsak hogy nem küzdenek a fertőzés ellen, hanem segítenek a vírus elszaporodásában. A jelenleg alkalmazott kezelési módszerek – az anti-retrovírusos terápiák – ebbe a folyamatba avatkoznak be, de nem képesek hatni a lappangó, fertőzött T-sejtekre.
 
Az új módszer – amely laboratóriumi körülmények között már bizonyított, de a megalkotói szerint még mindig messze van attól, hogy széles körben alkalmazható terápia váljék belőle – két lépcsőben hat. Az elsőben a vakcina segít a szervezetnek felismerni a HIV-vel fertőzött sejteket, így az tud küzdeni ellenük. A másodikban egy új, Vorinostat nevű gyógyszer aktiválja a lappangó T-sejteket, így azokat is észreveheti az immunrendszer.
A világon 37 millió HIV-fertőzött él.
 
4. Kétszázmilliárd forint értékben foglaltak le hamis árukat
 
Az uniós tagországok vámhatóságai mintegy ötmillió darabbal több hamisított árucikket foglaltak le 2015-ben, mint az azt előző évben – közölte az Európai Bizottság.
 
A bizottsági tájékoztatás szerint több mint 40 millió olyan terméket tartóztattak fel az Európai Unió külső határain – összesen csaknem 650 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékben -, amelyekről a hatóságok azt feltételezik, hogy a szellemi tulajdonra vonatkozó jog megsértésével állították elő őket. Ez 15 százalékos növekedést jelent a 2014-ben regisztrált adatokhoz képest.
A lefoglalt termékek legnagyobb hányadát, mintegy 27 százalékát a korábbi évekhez hasonlóan a cigaretta teszi ki. A fogyasztók egészségét, illetve biztonságát veszélyeztető egyéb fogyasztási és használati cikkek – mint például az élelmiszerek és üdítőitalok, a testápolási termékek, a gyógyszerek, a játékok és az elektronikus háztartási berendezések – részaránya együttesen eléri a 25,8 százalékot – írta az uniós bizottság.
 
Tavaly is Kínából érkezett a legtöbb hamisított áru, az összes termék 41 százaléka, utána pedig sorrendben Montenegróból, Hongkongból, Malajziából és Beninből.
 
Beninből például nagy mennyiségű élelmiszert kíséreltek meg behozni az unió területére. Tavaly Mexikó volt a hamisított szeszesitalok elsődleges származási országa, Marokkó pedig az üdítőitaloké.
 
A testápolási termékek tekintetében Malajzia, a ruházati termékeket illetően Törökország volt az első helyen, ami pedig a hamisított mobiltelefonokat és tartozékokat, memóriakártyákat, számítógépeket és azok alkatrészeit, illetve a CD-ket, DVD-ket és öngyújtókat illeti, Hongkong volt a listavezető.
 
Hamisított cigarettákat elsősorban Montenegróból kíséreltek meg behozni, illegális gyógyszereket pedig főként Indiából.
 
A lefoglalt áruk több mint 91 százalékát megsemmisítették, vagy a jogsértés által érintett márkák jogtulajdonosával együttműködésben bírósági eljárást indítottak a jogsértés megállapítására – közölte az Európai Bizottság.
 
5. Drónokkal szállítanák a sürgős gyógyszereket
 
A UPS drónkiszállítási tesztbe kezdett, hogy a távoli vagy nehezen megközelíthető területekre így juttassák el például az életmentő gyógyszereket – írja a GyártásTrend.
 
A most megkezdett tesztsorozattal párhuzamosan a UPS stratégiai fejlesztésekért felelős alapja egy beruházást is eszközölt a CyPhy további kutatásaiba, melyek célja a drónok újabb felhasználási területeinek és képességeinek vizsgálata. Az első tesztelésen egy sürgősségi gyógyszerszállítmány „álkézbesítését” hajtották végre az amerikai Massachusetts állambeli Beverly városából az Atlanti-óceán partjától öt kilométerre található Children’s Island szigetére. “A célunk, hogy olyan alkalmazási módokat találjunk, melyek valós előnyökkel járnak ügyfeleink számára" – nyilatkozta Mark Wallace, a UPS műszaki fejlesztésekért és fenntarthatóságért felelős alelnöke. – A drónok kitűnő megoldást jelenthetnek sürgős esetekben és eldugott helyszínekre való kiszállításra, ahol más szállítási módok bajosan alkalmazhatók.”
 
Az automatizációra és robotikára épülő innovációk régóta fő fejlesztési területnek számítanak a UPS-nél. A cég már korábban megkezdte a drónok raktárakban való alkalmazási lehetőségeinek felmérését a magasan található polcok elérésére, valamint a készlet- és raktárkapacitás-ellenőrzésre. Emellett vizsgálja a drónok humanitárius szállítmányok célba juttatására való alkalmasságát is.
 
A teszt célja az volt, hogy a két cég megbizonyosodjon róla, hogy a drónok alkalmasak időérzékeny szállítmányok kézbesítésére. A tesztforgatókönyv szerint a drón sikeresen juttatott célba egy asztma inhalátort egy gyermek számára a szigeten található, autóval nem megközelíthető táborban.
   
6. A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleménye
 
2016. 10. 05-én a Magyar Gyógyszerészi Kamara közétette a „Tájékoztató a gyógyszertárakkal kapcsolatos tulajdoni előírásokról” című elemzését, melyben a következő kérdésekre keresi a  választ:  
 
 • Milyen gazdasági társaságokra vonatkozik a többségi gyógyszerészi tulajdonlás kötelezettsége? 
 • Kiknek a tulajdonrésze vehető figyelembe a gyógyszerészi tulajdonhányad szempontjából? 
 • Hogyan kell eljárni a törvényi előírásnak való megfelelés érdekében? 
 • Sokat beszéltünk a szindikálás tilalmáról és semmisségéről. Ez mit jelent 
 • Kell-e igazolni a többségi gyógyszerészi tulajdont? 
 • Mi történik azokkal a gyógyszertárakkal, amelyekben a többségi gyógyszerészi tulajdont 2017.  január 1-ig nem sikerül teljesíteni? 
 • Milyen hitelkonstrukció érhető el? 
 • Mely bankoknál érhető el a kamattámogatott patikahitel? 
 • Van-e lehetőség készfizető kezességvállalásra? 
 • Mit kell tudni az üzleti tervről? 
 • Kitől kérhető segítség? 
 
Forrás: MNO.HU-www.webovos.hu, www.pharmaonline.hu, www.hvg.hu, www.hamisitasellen.hu, GyártásTrend-www.pharmaonline.hu, www.mgyk.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább