Aktualitások

A gyógyszertárakat is érzékenyen érintheti az új cafetéria
 
Együttműködési Megállapodást kötött a gyógyszerészek érdekképviselete, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a hazai egészségpénztárakat tömörítő legjelentősebb szövetség, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). Céljuk a lakosság egészségi helyzetének javítása, az egészségtudatosság gondolatának terjesztése és a két szervezet tagi érdekeinek közös képviselete. A hosszú távú együttműködés első lépéseként a MGYK és az ÖPOSZ közösen szorgalmazza az egészségpénztári munkáltatói támogatási rendszer megerősítését, sőt szolgáltatásbővítést is javasolnak. 
 
A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) közötti együttműködés fő célja, hogy a két fél folyamatos szakmai konzultációt folytasson és a pénztártagok/vásárlók érdekeit szolgáló kölcsönösen releváns kérdések tekintetében szakmailag együttműködjön. Az együttműködés első lépéseként a két szervezet közösen kéri, hogy a kormány lépjen az egészségügyi megtakarítások munkáltatói támogatási lehetőségeit 2017-től drasztikusan sújtó  cafetériarendszer korrekciója, kiegészítése terén, hiszen többszázezer ember egészsége a tét.
 
A két szervezet közös konzultációt kezdeményez a kormányzattal az egészség célú öngondoskodás támogatása érdekében, mivel fontosnak tartja, hogy a munkáltatóknak a jövőben is legyen lehetőségük dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításainak kedvezményes támogatására.
 
Az ÖPOSZ emellett azt is javasolja, hogy az egyéni pénztári befizetések 20 százalékos adó-jóváírásának mértéke 2017-től legalább 10 százalékponttal emelkedjen, a jelenleginél magasabb limit és önálló jogcím meghatározása mellett. A Kamara és az ÖPOSZ a szolgáltatások bővítését is támogatná.
 
Az egészségpénztárakon a tagság és azok közeli hozzátartozói révén hozzávetőlegesen három  millió ember mindennapi egészségügyi kiadásai futnak keresztül – fogalmazott Dr. Kravalik Gábor az ÖPOSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy a pénztártagok legnagyobb mértékben gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre, privát orvosi ellátásra, illetve fogászati ellátásra fordítják – évi közel 60 milliárd forint összegű - befizetéseket.
 
A gyógyszertári vásárlások adminisztrációjának egyszerűsítésével, a teljes patikai termékkör elszámolásának megteremtésével a gyógyszervásárlói réteg számára növekedhet a felhasználás biztonsága, biztosítható a biztonságos gyógyszerfogyasztás – állítja egybehangzóan a két szakmai szervezet.  
 
Fontos bejelentésekre vár a gyógyszerészi kamara
 
A patikaalap korrekciója mellett szükséges a pénzintézetek hozzáállásának javítása is – fogalmazta meg Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a gyógyszerészek kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségeivel kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a gyógyszertár-tulajdonosi hitelprogramban a patikusokra nézve július 1-jén igen kedvező változásokra került sor, és rövid időn belül „további fontos bejelentésekre is várunk", indokoltnak tartottuk, hogy tájékoztassuk a lehetőségekről valamennyi kamarai tagunkat – tette közzé honlapján a szétküldött ismertetőt a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), amely ugyanitt naprakész információkat közöl a program állásáról – írja a magyarhirlap.hu portálja.
Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a Gyógyszerészi Hírlapban részletesen kommentálta a bejelentett intézkedést, rámutatva, a patikaalappal kapcsolatban az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a „minimális eseti hitelösszeg meghatározására szolgáló képlet a jelen körülmények között nem megfelelő eszköz a felvehető hitelösszeg meghatározására". Kifejtette, azoknál a gyógyszertáraknál, amelyeknél nincs még meg a többségi gyógyszerészi tulajdonhányad, gyakori, hogy minimális saját tőkével dolgoznak, és különböző eszközökkel jelentős mértékben csökkentik a vállalkozás eredményét. Mindezt – folytatta – az üzleti tervre alapozott hitelbírálat váltja fel, ami „reális értékelést eredményezhet"... 
               
Kedvezőbb hitelfeltételekről döntött az MFB 
 
Elfogadta az MFB vezetősége a patika hitelprogram módosított jogszabályi előírásaihoz igazodó új feltételeket, amelyek honlapunkon is elérhetőek.
 
Mint ismert, a patikaalap szabályozása az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 172/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet” alapján július 1-jén megváltozott: több jelentős módosítás segíti a gyógyszerészek tulajdonosi programban való részvételét. Ennek részleteiről a honlapon korábban megjelent tájékoztatóban már beszámoltunk, mint ahogy arról is, hogy a patika hitelprogramot gondozó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az új szabályozáshoz igazodva módosítja a hitelfeltételeket, amelyek mentén a programban részt vevő bankokkal a gyógyszerészek szerződhetnek.
 
Az MFB vezetői július 21-én tájékoztattak, hogy „a Termékleírást az Ügyvezető Testület (ÜT) jóváhagyta. Megérkezett a  termékdokumentációt illetően  a Támogatásokat Vizsgáló Irodának (TVI) a jóváhagyása is. A mai nappal intézkedtünk az MFB Közlemény, a Termékleírás,  és az Útmutató Honlapon történő megjelentetése tárgyában, illetve az egyéb honlapi kommunikációk aktualizálása érdekében.”
 
Az MFB jóváhagyásával ezeket a dokumentumokat ezúttal honlapunkon is közzétesszük.
 
Tájékoztatjuk kollégáinkat, hogy nem hivatalos tájékoztatás szerint a közeli napokban bővülni fog a hitelprogramban részt vevő bankok köre és várhatóan módosul a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásának feltételrendszere is.  
 
2016. július 22.
Dr. Hankó Zoltán
elnök
 
Változhat a gyógyszerreklámok figyelmeztető üzenete
 
„A kockázatokról és mellékhatásokról…" kezdetű, a gyógyszerreklámokból jól ismert mondatot egy kevésbé riogató üzenetre cserélnék a gyógyszercégeket tömörítő szervezetek - írta a magyaridők.hu. Meggyőződésük ugyanis, hogy a jelenlegi figyelmeztetés nem segíti a betegeket az orvosságok előírásszerű alkalmazásában, viszont negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.
 
Nincs uniós előírás arra vonatkozóan, milyen figyelmeztető mondatot kell tartalmaznia a gyógyszerreklámoknak, erről minden ország saját hatáskörében dönt. A magyar gyógyszerészeti szakhatóság pedig, még a rendszerváltás környékén, a német jogszabályból vette át a rigorózus figyelmeztetést.
 
A gyógyszergyárakat tömörítő szövetségek azonban úgy látják: régen megérett a helyzet arra, hogy lecseréljék a jól ismert figyelmeztető szöveget. Mint a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója, Ilku Lívia mondja, sokkal fontosabb lenne, hogy a betegek a gyógyszerek biztonságos alkalmazására figyeljenek, arra, hogy hogyan, mikor, mennyi ideig, milyen más készítménnyel alkalmazhatják együtt az adott orvosságot, ehelyett most a legtöbben a lehetséges mellékhatásokat böngészik. 
 
A jelenlegi "a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét" helyett azt szeretnék, ha az új szöveg ez lenne: "A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg a gyógyszerészét". Szerintük a jelenlegi felhívás negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez, a felhasználók pedig nem a termék helyes alkalmazását, hanem a mellékhatásokat böngészik a betegtájékoztatóban.
 
Megtörtént a gondolatátvitel
 
Első ízben bizonyosodott be, hogy egymástól 10 ezer kilométerre lévő egyedek beszéd és írás nélkül is képesek megosztani egymással gondolataikat, közölte egy tanulmány alapján az Ötvenentúl.
 
A PlosOne oldalain közölt tanulmány szerint a két elme közötti kapcsolatot az idegtudósokból és robotikai szakemberekből álló munkacsoport alapvetően az internet útján hozta létre. A résztvevő tudósok a Beth Israel Diakonissza Egészségügyi Központ, a Harvard Egyetem, a Starlab Barcelona és a strasbourgi Axilum Robotics intézményeiből kerültek ki, a kísérlet során a négy alany egyike Indiában, a másik három pedig Franciaországban tartózkodott (életkor: 28-50 év).
 
Alvaro Pascual-Leone és munkatársai a forrásalany elektromos aktivitásából adódó jeleket (EEG) közvetítették az internet segítségével, és az ingerület koponyán keresztüli mágneses stimuláció vitte be a célalany agyába. Korábban ily módon a tudósok már képesek voltak a jeleket roboteszközök felé közvetíteni, ami az intelligens, gondolatra reagáló művégtagok előtt nyithatja meg az utat, írja az Ötvenentúl alapján a Sztárklikk.
      
A gyógyszeripari szereplők költik a legtöbbet reklámra
 
Az idei első félév reklámköltési adatai szerint továbbra is a gyógyszeripari dominancia jellemzi a piacot - írja az Mmonline.hu a Kantar által mért listaáras költések alapján. 
 
A Sanofi-Avensis megelőzte az idei első félévben a tavaly még listavezető Teva Magyarországot a Kantar listaáras költéseket tartalmazó listája szerint. A Sanofit a Reckitt Benckiser és az Unilever követi a dobogón, a Teva Magyarország a 6. helyre szorult vissza a Procter & Gamble és a Lidl Magyarország mögött - olvasható az Mmonline.hu cikkében. A 10 legnagyobb hirdető között van még a Heineken Hungária, a Magyar Telekom és a Spar Magyarország is.
 
A hirdetési büdzsék jelentős részét televíziós reklámokra fordították a top költők, egyedül a Sanofinak volt jelentősebb közterületi megjelenése, de az is az összköltésének csak 1,5 százalékát vitte el, míg a Reckitt esetében a tévészpotokon kívüli médiamegjelenések összesen az 1 százlaékot sem érték el. A Lidl tekinthető egyedül "különutasnak" abban az értelemben, hogy büdzséjük 3-4 százalékát fordították print-, rádió- és közterületi megjelenésekre.
 
Érdekes, hogy a piaci hirdetők mellett a Miniszterelnökség is jelen van a 22. helyen, az összköltésük körülbelül 10 százalékát fordították közterületi megjelenésekre.
 
A 25 legnagyobb költő listaáras költéseit megnézheti az Mmonline.hu cikkében.  
 
Forrás: www.mgyk.hu, www.weborvos.hu, www.mgyk.hu, Magyar Idők - MAGYOSZ, www.otvenentul.hu-www.medicalonline.hu, www.mmonline.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább