Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A gyógyszerész szakma számtalan olyan különböző tevékenységet foglal magában, amely sokszor rejtve marad a nagyközönség előtt.
 
Talán ez lehet az oka annak, hogy a gyógyszercégek gyakran összeesküvés-elméletek alanyai. Egyrészt, a gyógyszer szakma hasonlít egy steril laboratóriumba zárt társadalomra, másrészt, a bevételek biztosítása érdekében kiterjeszti a csápjait és különféle kockázatokat vállal, hogy megértse a valódi orvosok és betegek viselkedését és igényeit, amelyek gyakran élesen szemben állnak az ésszerű tudományos véleményekkel. Ezek biztosítják, hogy a néhány jelölt molekula, amelyek valódi gyógyszerek lesznek, végül is megfeleljenek a valódi igényeknek és elvárásoknak, illetve bevételt termeljenek. A bevételek jelentős része új gyógyszerek fejlesztésére és tesztelésére, valamint hasonlóan más üzletágakhoz, marketingre fordítható. Jól ismert tény, hogy az ígéretes molekuláknak csak kis százalékából lesz biztonságos és hatékony gyógyszer, amelyhez gyakran több mint tíz év és több százmillió euró szükséges. Ezért a sikeres termékekre vonatkozó értékesítési várakozások végül is arányosak a teljes ráfordítással és költséggel. Bár a klinikai vizsgálatok tudományosan bizonyítják a biztonságosságot és hatékonyságot, az új gyógyszerek még mindig távol állnak a beruházás megtérülésétől. A vállalatok tudatában vannak annak, hogy a piacra lépési terhek legyőzése, a megtérülés elérése és a termékek elérhetővé tétele a megcélzott betegek széles köre számára a fenntartható jövedelmezőség kulcsa. A cél elérése érdekében a vállalatoknak először alaposan meg kell ismerniük az epidemiológiai viszonyokat, a betegek igényeit és viselkedését, az orvosok viselkedését, a versenytársak termékeit, valamint fel kell állítaniuk a helyes arányt a gyógyszer ára és annak haszna között. 
 
A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. Bár egyértelműnek tűnik, hogy az új gyógyszereknek, amelyeket alaposan tesztelnek a standard kezeléssel összehasonlítva klinikai vizsgálatok során, ki kell elégíteniük a szabályozó hatóságok, szakemberek és betegek magas követelményeit, alkalmazásuk a való életben kijózanít abból, ami egyszer nagy remény volt. A való élet körülményei lényegesen különböznek a klinikai vizsgálatokéitól. Míg a klinikai vizsgálatokban a gyógyszereket általában gondosan kiválasztott betegeken tesztelik, jó képzett és motivált orvosok közreműködésével, meghatározott és kontrollált körülmények között, a való életben számos körülmény veszélyeztetheti a teljes biológiai hatékonyságot. Ezek közül a számos, a valós viszonyokra irányuló vizsgálatainkban a következők a leggyakoribbak: a beteg nem követi az orvos utasításait a gyógyszer alkalmazása során, nem megfelelő gyógyszer kombinációk, alkohol fogyasztása, nem megfelelő gyógyszer vagy adagolás felírása. Gyakran előfordul, hogy a kiemelkedő klinikai hatékonysági bizonyítékokkal rendelkező ígéretes gyógyszer a való életben gyenge eredményeket hoz, mert a beteg kerüli a kellemetlen mellékhatások miatt, figyelmen kívül hagyva a lehetséges előnyöket. A mellékhatásokat a beteg valójában gyakran nem észleli, csak a sokszor legendákon és mítoszokon alapuló félelem vezet elutasításhoz. A védőoltások, antibiotikumok alkalmazása, a fájdalmatlan betegségek, például osteoporosis súlyos következményeinek megelőzése csak néhány példa. 
 
A fejlett országokban, ahol a modern, költséges gyógyszerek egyre fontosabb szerepet játszanak az egészségügyben, az állami szabályozók nagy figyelmet fordítanak a piacra lépő új gyógyszerek gazdasági szempontjaira. Alaposan tanulmányozzák, hogy a gyógyszer igényelt támogatása a nemzeti egészségügyi költségvetésből igazolható-e a betegek és az egész társadalom előnyeivel, például a kórházi ellátás elkerülésével vagy a súlyosan beteg egyének korai nyugdíjazásának megelőzésével. Az egészség-gazdaságtan multidiszciplináris területe a 2005-ös év közepétől vált az egészségügyi ellátási politika fontos részévé és a tudományos elemzések igénye is növekszik. Jó minőségű valós adatok hiányában ezek az elemzések olyan informatívak lennének, mint a kristálygömbből jóslás. 
 
Ahhoz, hogy értékes információkat kapjunk arról, hogy egy gyógyszer mennyire felel meg az igényeknek a való életben és hogy kielégíti-e a szabályozó hatóságok, orvosok és betegek igényeit, az adatokat össze kell gyűjteni és elemezni kell. Ezek az adatok és az ezeken alapuló kutatás, tudományos módszerekkel és etikusan végezve, jelentősen hozzájárulnak a modern orvosláshoz, lényeges információkat nyújtanak, amelyek a széles körben alkalmazott gyógyszerek optimális használatához és kritikus értékeléséhez vezethetnek. Bizonyos, hogy a gyógyszerész szakmának nagy szüksége van a termékekben rejlő marketing lehetőségek megértésére. Ezért információkat kutatnak az orvosok gyógyszerfelírási szokásairól, a betegek preferenciáiról és a versenytársakról. Bár amíg a marketing kéz a kézben halad a beteg érdekeivel és a jobb új termékek végül is felváltják a régieket, a valós adatok alkalmazásának bizonyítottan van kereskedelmi jelentőségük. A célunk, hogy az összes vizsgálatunkat etikusan és tudományosan végezzük. Több éves munkánk során több mint 10 ezer orvossal együttműködve felismertük, hogy az az orvos, aki adatokkal lát el minket, a legfontosabb partnerünk a kutatásban. Ezért mivel soha nem kötnénk kompromisszumokat tudományos és etikai kérdésekben, nem kérnénk a kutatási partnereinktől adatszolgáltatást megfelelő viszonzás nélkül. Csak így tudjuk biztosítani, hogy az adataink jó minőségűek és a kutatásunk valódi kutatás marad.
 
Forrás: www.budapestipatikus.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább