Aktualitások

1. Behajtási költségátalány
 
Korábbi számunkban közöltük Dr. Elmer Nándor behajtási költségátalánnyal kapcsolatos tanulmányát, elemzését. 
Ezek után is maradt nyitott kérdés, melyet egy gyógyszerész tett fel: „2016. március 24-tól csak az egy éven belüli késedelmes számlákra lehet-e követelni a költségátalányt, vagy 2016. március 24-től egy éven keresztül lehet követelni a 2013. július 1-től fennálló tartozásokat.” Tekintettel arra, hogy kérdése többeket érint, a Könyvelők fórumának a kérdésre adott válaszát az alábbiakban közöljük: 
 
„A válasznak van egy számviteli, technikai része. Eszerint [2000 évi C. törvény 177. §. (5) bekezdés], aki 2016. március 24-e előtti késedelemmel kapcsolatban nyilvántartotta üzleti könyveiben a 40 eurós kötelezettséget, de eddig az időpontig nem kérték tőle, az ezt a kötelezettséget az egyéb bevételekkel szemben megszüntetheti. De ez még nem jelenti azt, hogy nincs lehetőség a követelés érvényesítésére, mert – noha az üzleti könyvek adott esetben nem tartalmazzák –, a 2016. március 24. előtt keletkezett kötelezettség érvényesíthető a 2016. március 24-ét követő egy éves jogvesztő határidőn belül.
 
Egyébként 2016. március 24-ét követő késedelem esetén is adott az elvi lehetőség a 40 eurós költségátalány érvényesítésére, de ezt nem köteles a korábban késedelembe esett vállalkozás eleve nyilvántartásba venni és az igény érvényesítésére az egy éves jogvesztő határidő vonatkozik.
 
A 2016. évi IX. törvény 3. §. (2) bekezdése alapján a 40 eurós követelés esedékességének időpontja – amennyiben a kötelezett önként teljesít, de késve – az önkéntes teljesítés időpontja; önkéntes teljesítés hiányában a teljesítésre való első felszólítás időpontja.
 
A kérdés második fordulatára válaszolva: a 2013. július 1-ét követően keletkezett korábbi követelésekre is érvényes a fenti szabályozás. Ennek magyarázata, hogy az új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:22. §. (1) bekezdés általános elévülési időként 5 évet határoz meg. A behajtási költségátalányra vonatkozó egy éves elévülési határidő – mint speciális szabályozás – viszont csak 2016. március 24-től érvényes.
 
Fentiekre tekintettel – mivel a visszatérő és tömeges kérdések egy konkrét kft. üzleti magatartásával kapcsolatban vetődtek fel – megállapítható, hogy a követelései nem jogszerűtlenek, ugyanakkor üzleti és szakmapolitikai szempontból érthetetlenek és megmagyarázhatatlanok. Különösen azért, mert szinte kizárólag kis összegű (!) és jelentéktelen (!) késedelmekről volt (van) szó.
 
Budapest, 2016. május 25.
Dr. Elmer Nándor
MGYK, Könyvelők fóruma
 
2. Számos gyógyszertár működési engedélye veszélyben?
 
A MGYK elnöksége 2016. június 2-án tartotta soron következő ülését a kamara székházában, Budapesten. Az elnöki beszámoló és az étrend-kiegészítők biztonságos forgalmazásáról szóló együttműködési megállapodás után szóba került a Figyelő által szervezett konferencia, ahol dr. Pozsgay csilla OGYÉI főigazgató először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy gyógyszerforgalmazással kapcsolatos súlyos szabálytalanságok miatt több gyógyszertár működési engedélye visszavonásra kerülhet. 
 
A gyógyszertárak hatósági ellenőrzésének tavalyi tapasztalatairól szólva a főigazgató kiemelte, hogy bár tavaly még nem gondolkodtak patikabezárásokon, az „idén ez másképp lesz”. A Magyar Idők úgy tudja, a Pozsgay Csilla által kilátásba helyezett patikabezárások hátterében konkrétan azok az esetek állnak, amikor a szóban forgó patikákban illegálisan továbbértékesítettek egyes orvosságokat.
 
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke Magyar Időknek úgy fogalmazott, minden patikustól normakövető magatartást várnak el, ezért akiről minden kétséget kizáróan kiderül, hogy törvényt sértett, azt akár a kamarából is kizárhatják, ami pedig egyet jelent azzal, hogy nem dolgozhat gyógyszerészként.
 
3. Intelligens gyógyszerek 
 
A személyreszabott orvoslást segítheti ez a technikai fejlesztés, derül ki a hvg.hu cikkéből.
 
A beteg reggel felkel, beveszi az előre előkészített gyógyszereit, az orvos pedig néhány perccel később már tudja, milyen a páciense aktuális egészségi állapota – akár több kilométer távolságból is – írja cikkében a HVG munkatársa. Ez lehet a személyre szabott orvoslás következő állomása. A gyógyszerekbe ültetett mikrochipek, apró kamerák és egyéb érzékelők nagyban megkönnyíthetik az orvos-beteg kommunikációt, és segítségükkel a doktorok az után is figyelemmel követhetik a páciensek gyógyulását, hogy azok kiléptek a rendelő ajtaján.
 
Az intelligens gyógyszer ötlete nem új keletű, már a 2000-es évek végén is kísérleteztek vele. A Proteus nevű amerikai cég 2008-ban állt elő egy olyan, kísérleti jellegű gyógyszerrel, melyben egy mikrochip is helyet kapott. Ez már képes volt arra, hogy a szervezetbe bekerülve különböző adatokat továbbítson a külvilág felé. Négyévi klinikai kísérlet után, 2012-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) kiadta a gyártási engedélyt, és még ebben az évben Nagy-Britanniában is engedélyezték a használatát – derül ki a cikkből.
 
A körülbelül egy négyzetmilliméteres apróság, miután kapcsolatba került a gyomorsavval, azonnal továbbítani kezdi a jeleket a hozzá tartozó, viselhető eszköznek. Ez összegyűjti az adatokat, majd az egészet továbbküldi egy okostelefonos alkalmazásnak, ami végül érthető és használható információkká konvertálja a küldeményt. Ezek az információk aztán – a beteg beleegyezésével – az orvosok, ápolók számára is hozzáférhetők lesznek. Segítségükkel nyomon követhető a beteg gyógyulása, és az is azonnal kiszűrhető, ha valaki nem – vagy nem a megfelelő módon – szedi a gyógyszereit – olvasható a hvg.hu-n, ahol a cikk folytatódik.
 
4. Terjed a zikavírus – veszélyben az olimpia?
 
Az Egyesült Államokban a zikavírus ötszáz embert fertőzött meg eddig, Puerto Rico szigetén pedig még további nyolcszázan szenvednek a betegségtől - közölte pénteken a CDC, a betegségmegelőzéssel foglalkozó amerikai központ. Szintén péntek reggeli adat, hogy az Egyesült Államokban 279 várandós asszony zikafertőzött. Dr. Margaret Honein, a CDC egyik vezető munkatársa szerint valamennyi páciens külföldön betegedett meg. 
 
A szövetségi parlament megszavazott egy 622 millió dolláros csomagtervet, amelyből a zikavírus és az általa okozott betegség elleni küzdelmet finanszírozzák. Obama elnök azonban arra készül, hogy megvétózza a parlamenti döntést, mert a Fehér Ház eredetileg egymilliárd-kilencszázezer dollár megszavazását kérte a képviselőktől. A Fehér Házban tartott péntek délelőtti tanácskozás után Barack Obama újságíróknak elmondta, hogy mindenképpen azt szeretné, ha a Kongresszus az általa kért összeget fogadná el, mert szerinte csak így is lehet eredményes küzdelmet vívni a betegség ellen. Az összegből kutatásokat, vakcinák előállítását és a már megbetegedettek kezelését kívánják finanszírozni. 
 
Eric Shultz, a Fehér Ház egyik helyettes szóvivője szokásos napi sajtóértekezletén elmondta: Obama az Ebola elleni küzdelemből megmaradt pénzalapokat tervezi átcsoportosíttatni a zikaláz ellen. 
 
Egyre több olimpiai sportoló (pl.: Paul Gasol olimpiai ezüstérmes kosárlabdázó) fontolgatja, hogy távol marad az olimpiától, miközben tudósok számottevő csoportja javasolta az olimpia elhalasztását, kérdés, hogy mekkora lehet a tényleges veszély, ha életerős fiatal férfiak is az olimpiától való távolmaradást fontolgatják.
 
5. Drónok segíthetnek a sürgős gyógyszerszállításokban
 
Az atlantai székhelyű logisztikai cég szerint a humanitárius segélynyújtás jövőjét is a drónok jelenthetik. A UPS Foundation, a világ legnagyobb logisztikai cégének alapítványa ma bejelentette, hogy partnerkapcsolatra lép a kaliforniai Zipline robotikai céggel és a GAVI Allience nemzetközi vakcina szövetséggel, hogy közösen kidolgozzák, hogyan lehet drónok segítségével életmentő gyógyszereket, vérszállítmányokat és vakcinákat célba juttatni a világ bármely pontjára - közölte az UPS által megbízott kommunikációs cég.
 
Ezek a életmentő egészségügyi termékek, ha egyáltalán eljutnak a rászorulókhoz, gyakran tönkremennek, mire célba érnek. A most létrejött együttműködés összehozza a UPS nemzetközi logisztikai szakértelmét a hűtési lánc fenntartása és az egészségügyi termékek kiszállítása terén, a Zipline drónkézbesítő hálózatát és a Gavi fejlődő országokban szerzet tapasztalatait, hogy együtt életek ezreit mentsék meg a világ legeldugottabb sarkaiban. A UPS Foundation 800 000 dollárt adományozott a kezdeményezés megindítására Ruanda területén.
 
Az év második felében a ruandai kormány megkezdi a Zipline drónjainak alkalmazását, melyek akár napi százötven vérszállítmányt is célba juttathatnak az ország nyugati részében található huszonegy transzfúziós központba.
 
Habár a ruandai drónhálózat kezdetekben a vérszállítmányok leszállítására szorítkozik majd, a tervek szerint a kezdeményezést hosszú távon kiterjesztik a vakcinákra, HIV/AIDS kezelésekre, malária, tuberkulózis és számos más életmentő gyógyszer szállítására is. A ruandai drónprogram életek ezreit mentheti meg az első három évben, és hosszútávon más országokban is modellként szolgálhat.
 
“Több millió haláleset lenne elkerülhető, ha az életmentő gyógyszerek eljutnának a rászorulókhoz. A közös munkánk remélhetőleg egyszer és mindenkorra megoldja ezt a problémát – véli Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója. – A UPS, a Gavi és a Zipline szakértelme és víziója révén az azonnali drónkiszállítás lehetővé teszi életek ezreinek megmentését" - zárul a közlemény.
 
6. Elkészült az egészségügyi kutatások etikai kódexe
 
A klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl. 
 
Elkészült a Bioetikai kódex, amely az egészségügyi kutatások során alkalmazandó szakmai-etikai szempontokat összegzi. Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a kiadványt bemutató budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, jelentősnek tartják a kódex megjelenését, amely a klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl.
 
A fő irány, hogy az egészségügy szereplői számára meghatározzák azokat a szempontokat, normákat, irányokat, amelyek nyomán a klinikai kísérleteket végezhetik - fogalmazott.
 
Dr. Beneda Attila hozzátette: a kiadvány elsődleges szempontja a betegbiztonság, hiszen fejlett nyugat-európai országokban történtek már tragédiák egy-egy klinikai gyógyszerkísérlet során.
 
Prof. dr. Mandl József, a kiadványt összeállító Egészségügyi Tudományos Tamás (ETT) elnöke is azt emelte ki, hogy az orvosbiológiai kutatásoknál van egy jelentős "önkorlátozás", amelynél súlyozottan veszik figyelembe a betegbiztonságot. Alapvető, hogy egy kutatás során a beteg érdeke és védelme érvényesüljön - emelte ki a szakember.
 
A kiadvány a nemzetközi példák, direktívák és a jelentős magyar tapasztalat alapján született - mondta, hozzátéve, a kódex rögzíti, hogy mit követelnek meg a magyarországi gyakorlatban, másodsorban pedig a társadalom számára is egyértelművé teszi, milyen szempontok érvényesülnek a különböző kutatások során.
 
Magyarországon évente több száz klinikai vizsgálati kérelmet nyújtanak be, ezek 10-15 százalékát elutasítják.
 
A Bioetikai kódexet a tervek szerint eljuttatják az egészségügyi intézményeknek, de elolvasható az ETT honlapján is. 
 
7. E-recept –  hamarosan látható lesz, a beteg mit szed és mit nem 
 
Sokszor, sok határidőt emlegetve esett már szó az elektronikus recept bevezetéséről, de immár minden jel szerint valóban lesz e-recept: a kórházak, járóbeteg-ellátók, háziorvosok számára 2017 szeptembere a kötelező csatlakozás határideje a rendszerhez. Tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol eddig bevezették az e-receptet, mindenhol fokozatosan alakult ki a véglegesnek tekinthető állapot, öt-hat év kellett ahhoz, hogy a receptállomány 90-100 százalékát elektronikusan adják ki. A kötelező csatlakozás nálunk sem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem lesz papíralapú recept – nem is akarják kivezetni, csak arról van szó, hogy be kell fogadni az elektronikus receptet is. 
 
Néhány év múlva azonban már nem is kell papír alapú felírási igazolást vinni a patikába, elég lesz akár egy okostelefon képernyőjéről leolvasni a dokumentumot. Ehhez azonban fel kell készülniük a patikáknak mert egyelőre csak egydimenziós vonalkódot tudnak olvasni, azt is csak papírról. A gyógyszerbiztonsági uniós direktíva megvalósulása után (egyedi azonosítót kapnak a dobozok) 2019-től a patikákban lesznek olyan 2D vonalkód olvasók, amelyek nem csak papírról lesznek alkalmasak az igazolást ellenőrizni.
 
Ez még a távolabbi jövő, ennél jóval közelebb van a rendszer indulása. Jó, ha mindannyian tudjuk, hogy az e-recept rendszerben az orvos számára azonnal látszódni fog, ha bármely vényre írt gyógyszerünket nem váltottuk ki. Minden receptre felírt gyógyszerünk ugyanis aktív státuszban marad a kiváltásig. – e pedig sokat elárul majd az orvosainknak terápiás együttműködésünkről.
 
8. Jól megfizeti a Facebook, ha biztonsági rést találnak rajta 
.
Tizenötezer dollárral díjazott a Facebook egy indiai szoftverfejlesztőt egy biztonsági rés felfedezéséért - írja a Threatpost kiberbiztonsági hírportál.
 
Anand Prakash, az indiai Flipkart e-kereskedelmi portál kiberbiztonsági kutatója a Facebook elfelejtett jelszó újraállítási procedúrájában bukkant egy biztonsági résre. Az ismeret birtokában a Facebook 1,1 milliárd felhasználója bármelyikének a fiókját fel lehetett volna törni.
 
Az indiai programozó szakember még aznap értesítette a Facebookot a biztonsági résről, amikor rábukkant. A Facebook 15 ezer dollárral jutalmazta a felfedezést. Alex Stamos, a Facebook biztonsági igazgatója külön Twitter üzenetben gratulált neki a felfedezéséért. "Great bug, Anand. Enjoy the $15K" - írta.
 
A Facebook szóvivője Threatpost hírportálnak elmondta, hogy a felfedezett hibát órákon belül kijavították és a kifizetett jutalom kiemelkedően magasnak számít a Facebook biztonsági rések felfedezését jutalmazó nyilvános "Bug Bounty" programjában. Ennél magasabb összeget csak nagyon kevesen kaptak.
Ez volt egyébként az indiai szakember kilencvenedik szoftverjavítása a Facebooknál. 
 
9. A legerősebb antibiotikumnak is ellenállt
 
Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses eset, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt. A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza.
 
A BBC News beszámolója szerint a beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni. A kolisztinezisztencia azonban így is jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. Ezért az illetékesek arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy a világ kifogyhat a hatásos antibiotikumokból.
 
A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek. Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták. Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint.
 
A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között. A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni.
 
"Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen", fejtette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.
 
Forrás: www.mgyk.hu, www.magyaridok.hu, www.hvg.hu, MTI, www.weborvos.hu, MTI/www.medicalonline.hu, www.weborvos.hu, Jogi Fórum/MTI, MTI
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább