Személyi jog visszavonása és megszűnése

A HGYSZ aktuális tanulmányát közöljük az alábbiakban:
 
A „tavaly év végén hatályba lépő, egészségüggyel kapcsolatos salátatörvény 2015. január elsejétől módosította a személyi jog visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. Az új szabályozás nem volt túl hosszú életű, mert a most júniusban megjelent újabb salátatörvény 2015. július elsejétől már meg is szünteti a fél évvel ezelőtt életbe lépett rendelkezéseket. Mit is jelentenek az újabb változtatások?
 
Ahhoz, hogy a módosítások hatásait könnyebben megértsük, vegyük egy rosszul működő gyógyszertár esetét. Példákban a képzeletbeli gyógyszertár azért nem működik jól, mert a személyi jogos gyógyszertárvezető gyógyszerész nem megfelelően vezeti. Folyamatosan elkövet kisebb-nagyobb szakmai hibákat, melyek még a betegeket is veszélyeztetik. Mindezek hatására a hatóság úgy dönt, hogy bezárja a gyógyszertárat, és visszavonja a létesítési és a működési engedélyét is. Eddig egyszerű és egyértelmű a helyzet.
 
A 2014. december 31-ig hatályos szabályozás szerint a működési engedély visszavonásával együtt a személyi jog is automatikusan megszűnt, és a gyógyszertárvezető gyógyszerész elmehetett dolgozni egy másik gyógyszertárba. Sőt, bármiféle megkötés nélkül akár már a megszűnést követő nap jelentkezhetett újra személyi jogos vezetőnek. Mivel a jogalkotó úgy vélte, hogy nem kellene személyi jogot adnia minden olyan gyógyszerésznek, akinek súlyos szakmai szabálysértések miatt bezárták a gyógyszertárát, idén januártól módosított a szabályozáson. Az akkor bevezetett rendelkezés értelmében a jogsértő tevékenységet folytató gyógyszertárvezetők 5 évig nem lehettek újra személyi jogos gyógyszerészek.
 
A bevezetett szankció azonban kérészéletűnek bizonyult, mert a június közepén megjelent törvénymódosítás alapján a gyógyszergazdaságossági törvény (Gyftv.) 59. § (1) bekezdésének c) pontjába visszakerül az a rendelkezés, mely szerint a személyi jog a működési engedély visszavonásával együtt azonnal megszűnik. Különös, hogy a visszavonást előíró rendelkezés (Gyftv. 58. § (1) bekezdés f) pont) továbbra is megtalálható a Gyftv. szövegében, csak lehetőség nem lesz az alkalmazására. Hogyan tudna ugyanis a hatóság visszavonni egy olyan jogosítványt, mely a törvény erejénél fogva automatikusan megszűnt?
 
Mi lehetne a helyzet megoldása?
 
Ez attól függ, hogy mi a célja a jogalkotónak. Ha az egészségügyi kormányzat az elmúlt pár hónapban a rendelkezés hatásait felmérve arra a döntésre jutott, hogy ez a gyógyszertárvezetőket sújtó szankció túl súlyos büntetés és nem kívánja többé alkalmazni, akkor nincs sok teendő. Július elsejét követően a személyi jog engedélyek simán megszűnnek, és a hatóságnak nem lesz lehetősége eljárást indítani a visszavonásukra. Elképzelhető, hogy egy későbbi módosítással kiveszik a fent említett és mára feleslegessé váló pontot a törvényből, ezzel teljesen törölve az év elején életbe lépett változásokat. Természetesen a friss módosítások nem hatályosak visszamenőlegesen, így azok a gyógyszerészek, akiknek az elmúlt fél évben vonták vissza a személyi jogát, továbbra sem szerezhetnek öt évig újabb gyógyszertárvezetői engedélyt.
 
Persze dönthet úgy is az egészségügyi kormányzat, hogy a jogsértő gyógyszerészeket szankcionálni kell, de egyúttal a szabályozást is egyszerűbbé kívánja tenni. Ez az eljáró hatóság részére is könnyebbséget jelenthetne. Ahhoz, hogy az adminisztrációt csökkentsük, a szükséges eljárások számát kell szűkítenünk. Adja magát a kérdés: a személyi jog kapcsán kell-e külön eljárás annak megállapítására, hogy történt-e jogsértés? A válasz az, hogy nem. A jogsértést már egy korábbi eljárásban megállapítják, melynek eredményeképpen visszavonják a gyógyszertár működési engedélyét. Ennek alapján felesleges a személyi jog visszavonása miatt egy újabb eljárásban megállapítani ugyanazokat a jogsértéseket. Így értelemszerűen egyszerűbb, ha a személyi jog egyszerűen megszűnik.
 
De hogyan lehetne a személyi jog megszűnése esetén is alkalmazni a szankciót?
 
A megoldás egyszerű. A Gyftv. 57. § (1) bekezdése sorolja fel azokat az eseteket, amikor nem engedélyezhető személyi jog a gyógyszerészeknek. Ezt a bekezdést kellene kiegészíteni egy új ponttal:
 
57. § (1) Nem engedélyezhető személyi jog annak a gyógyszerésznek,
58. c) akinek a személyi joga korábban a Gyftv. 54. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján szűnt meg, a megszűnés napjától számított 5 évig.
 
Ezzel az egyszerű módosítással lehetővé válna, hogy az adminisztráció is csökkenjen, és a szankció is megmaradjon. Persze a Gyftv. 58. § (1) bekezdés f) pontját ebben az esetben is törölni kellene, hiszen feleslegessé válna.
 
Persze a legfontosabb kérdés az, hogy van-e szándék az egészségügyi kormányzat részéről arra, hogy ismét alkalmazza ezt a szankciót? Januárban még úgy tűnt, hogy igen, de most úgy látszik, hogy inkább visszalépés történt ezen a területen. A másik releváns kérdés az, hogyan látják a változásokat a gyógyszerészek.”
 
Forrás: http://hgysz.hu/blog/szemelyi-jog-visszavonas-oda-vissza
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább