Aktualitások

1.Országgyűlés elfogadta a 2016-os költségvetést 
 
Mint ismeretes, a 2016-os központi költségvetést a 2015. június 23-i ülésén elfogadta a az Országgyűlés. „A gyógyszerellátással kapcsolatos legfontosabb tételek az alábbiak:
- Gyógyszertámogatás 231,4 mrdFt (2015-ben 224,414 mrdFt),
- Speciális szerződésen alapuló támogatás 15,7 mrdFt (2015-ben 15,7 mrdFt),
- Gyógyszertámogatási céltartalék (gyártói befizetésekből) 58 mrdFt (58 mrdFt),
- Közgyógyellátás 15.889,7 mrdFt (2015-ben 18,331 mrdFt),
- Gyógyszertárak juttatása (generikus ösztönző) 3,6 mrdFt (2015-ben 3,6 mrdFt),
- Gyógyszertárak szolgáltatási díja 4,5 mrdFt (2015-ben 4,5 mrdFt),
- Kisforgalmú gyógyszertárak működési (vissza nem térítendő) támogatása 700 mFt (2015-ben 700 mFt),
- Finanszírozási előleg (kamatmentes, visszatérítendő) 1200 mFt (2015-ben 1200 mFt),
 
A költségvetési törvény tartalmazza a Patika Hitelprogram kamattámogatását (370 mFt, mint 2015-ben) és a Garantiqua Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalását a többségi gyógyszerészi tulajdoni hányad megszerzését szolgáló, a Patika Hitelprogram keretében létrejött hitel- vagy kölcsönszerződéséhez. A gyógyszertári tulajdoni hányad állami elővásárlásra a 2015-össel azonos összeg (250 mFt) van előirányozva.
 
A közfinanszírozott GYSE támogatás összege 55,2 mrdFt, kb. 4 mrdFt-tal magasabb a 2015-ös előirányzattal.”
 
Budapest, 2015. június 23.
Dr. Hankó Zoltán
        elnök 
 
2. A holland orvosok negyven százaléka elutasítaná a helytelen életmódot folytató beteg kezelését
 
A „hollandiai orvosok negyven százaléka szívesen fogadna olyan jogszabályokat, amelyek lehetővé tennék a nyilvánvalóan egészségtelen életmódot folytató beteg kezelésének elutasítását” - derült ki a holland állami televízió Brandpunt című műsora által 1400 orvos bevonásával készített közvélemény kutatásból.
 
A felmérésből az is kitűnt, hogy „a jogszabályt támogató orvosoknak mintegy harmada élne is ezzel a lehetőséggel, amennyiben egyértelművé válik, hogy a páciens egészségkárosító életmódja okozta az orvosi ellátást igénylő állapotot. 
 
Az orvosok a műtéteken, illetve a gyógyszerek felírásán túl átfogóan szeretnének javítani az emberek életminőségén - mondta a műsorban Marcel Daniels a holland orvosi kamara elnöke. 
A megkérdezett orvosok több mint kétharmada szerint a lakosság életmódváltása jelentősen hozzájárulna az állami egészségügyi kiadások csökkenéséhez. Néhány egészségtelen életmódot folytató páciens kezelésének elutasítása jelzés értékű lehet mások számára, és előmozdíthatja a tömeges életmódváltást. Nem kevés orvos hajlana is erre a megoldásra, ami azonban természetesen nem jelentené azt, hogy tömegesen tagadnák meg a betegek kezelését - jelentette ki az adásban Medard Hilhorst orvosetikai szakértő.” 
 
3. Kisforgalmú patikák működési célú támogatása
 
Azok a közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozások, amelyek az adott település gyógyszerellátását egyedül biztosítják és a gyógyszerforgalmazásból származó árrés bevételük hatékony gazdálkodás mellett is kirívóan alacsony – külön jogszabály szerinti mértékben és feltételekkel – működési célú támogatásban részesülhetnek.
 
Az elmúlt három hónapban több mint 170 millió forintot osztottak szét a kisforgalmú patikák között a www.kormany.hu portálon megjelent tájékoztatás szerint. A tájékoztatás alapján februárban 251 patika kapott 130,6 millió forintot, márciusban 59 patika jutott 31 milliós támogatáshoz, míg áprilisban 15 patika részesült 9,2 milliós forintos működési célú támogatásban. 
 
4. Zöld utat kapott a kannabisz-gyógyszer
 
Első alkalommal kapott Belgiumban forgalomba hozatali engedélyt kannabisztartalmú gyógyszer - írta pénteken a Le Soir című belga napilap. 
 
A „szájba fecskendezhető spray formában forgalomba kerülő készítmény kizárólag a szklerózis multiplexben szenvedő betegek számára írható fel, a mozgató idegek egy bizonyos típusú károsodásának, fokozott izomtónussal, izommerevséggel, görcsökkel járó, és az idő múlásával fokozatosan romló, kóros állapotának kezelésére. 
 
Ez a fajta izomkárosodás a szklerózis multiplexes páciensek mintegy kétharmadát érinti. A most engedélyezett gyógyszerben lévő kannabisz tartalmú hatóanyag, a THC a betegek többségénél - beleértve az előrehaladott állapotban lévőket is - jelentősen csökkenti az izommerevséget okozó mechanizmusok működését.
 
A miniszter rendelet hangsúlyozza, hogy a THC-tartalmú készítmény engedélyezése nem érinti a kannabisz úgynevezett rekreációs céllal történő fogyasztásának tiltását, ami továbbra is érvényben van Belgiumban - írja a le Soir. A rendelet értelmében a forgalomba hozatali engedély vonatkozni fog mindazokra a további - ugyanezen hatóanyagot tartalmazó - gyógyszer készítményekre, amelyeket esetleg a későbbiekben kívánnak piacra dobni a gyógyszergyárak.”
 
5. Már az e-Receptre készülnek 
 
Az „ártámogatás jelentés-elszámoló rendszerének megújításáról tartottak az OEP szakértői informatikai konzultációt a patikai szoftverek külső fejlesztőivel 2015. májusában
 
A rendezvényen, amelynek célja az új elszámolási rendszer külsős fejlesztőknek szánt dokumentációjának bemutatása, az elszámolói szoftverek tesztelésének és minősítésének, valamint az új elszámolórendszer bevezetésének előkészítése volt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara mellett több gyógyszertári, gyógyászati segédeszköz forgalmazói és gyógyfürdői elszámoló rendszer, valamint az orvosi vényíró szoftverek fejlesztői képviseltették magukat. A két szakembergárda egyeztetése egyedülálló kezdeményezés az iparágban, hiszen így a jövőbeli felhasználók közvetlenül az OEP fejlesztőivel oszthatták meg szakmai észrevételeiket, és közösen dolgozhatták ki a bevezetés, a teszt és az éles üzembe állítás ütemezését is” – olvasható a profitline.hu-n.
 
6. MGYK elnökségi ülés – jogszabályváltozások, kamarai törvény
 
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége 2015. június 11-én tartotta soron következő ülését, amelyen többek között aktuális jogszabályváltozásokkal, a kamarai törvény módosításával, illetve az étrend-kiegészítők kérdéskörével foglalkozott: 
 
A „parlament elfogadta a legújabb egészségügyi salátatörvényt, mely megváltoztatja a fiókgyógyszertárak létesítésének és áthelyezésének rendjét. A továbbiakban a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalból tájékoztatást kap a gyógyszertárak létesítésére és működtetésére vonatkozó határozatokról. 
 
Elfogadta a parlament azt a módosítást is, mely szerint 2025. január 1-től csak azok az 50 évnél nem idősebb gyógyszerészek vezethetnek gyógyszertárat, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek. 
 
A kamarai törvény is módosításra került: e szerint a 2011. áprilist megelőzően viselt kamarai tisztségeket az újraválaszthatóság szempontjából nem kell figyelembe venni. 
 
Az elnökség megvitatta az informatikai piac várható átrendezésének lehetséges következményeit, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felállásával és a gyógyszertári ellenőrzések rendszerének várható átalakulásával kapcsolatos álláspontot alakítottak ki.
 
Az elnökség jóváhagyta az étrend-kiegészítők gyógyszertári forgalmazásához kapcsolódó termékbiztonságot szavatoló együttműködési megállapodást, melyet a Kamara, a MÉKISZ, a MAGYOSZ, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a HENT készített elő. Felhatalmazta az elnököt az MKB biztosítóval és az OTP-vel folytatandó tárgyalásokra.” 
 
7. PANGEA VIII. 
 
Több mint száz, vélhetően hamis gyógyszereket forgalmazó magyar nyelvű honlapot azonosítottak az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző idei nemzetközi Pangea akció keretében. A magyarországi szerverről működő weboldalakról vásárolt összes gyógyszer hamis, hatóanyag nélküli, illetve illegális volt.
 
A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület az MTI-hez eljuttatott közleményében beszámolt a 2015. június 9. és 16. között tartott nyolcadik Pangea akcióról: „az Interpol irányításával, 115 ország együttműködésének eredményeképpen 81 millió amerikai dollár (hozzávetőleg 22,5 milliárd forint) értékű hamis gyógyszert foglaltak le, ami jelentős növekedést jelent a 2014-es 36 millió dolláros értékhez képest. Emellett világszerte összesen 429 nyomozás indult, 156 embert tartóztattak le, 550 online hirdetést függesztettek fel és 2414 weboldalt kapcsoltak le. 
A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része a vérnyomás-szabályozó, a potencianövelő, a daganatellenes és a táplálkozáskiegészítő szerek közül került ki.
 
Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség működött együtt az akcióban. Az OGYÉI 113 olyan weboldalt azonosított, amely magyar nyelven, vélhetően illegálisan gyógyszereket, illetve "gyanús" étrend-kiegészítőket forgalmazott. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltató által bejegyzett szerverről működött. Az intézet az utóbbiaktól különféle termékeket rendelt. 
 
A hamisítás elleni harcot nehezíti a magyarok hozzáállása. A HENT éves fogyasztói kutatása szerint ugyanis 2014-ben a megkérdezettek 23 százaléka nyitott volt hamis termékek vásárlására. A valóság azonban ennél valamivel kedvezőbb, hiszen azoknak az aránya, akik vásároltak is ilyen árut, csak 15 százalék volt”.
 
8. Beültethető microchip válthatja fel a gyógyszerszedést
 
Pár éven belül beültethető mikrochip alapú eszköz válthatja ki a rendszeres gyógyszerszedést a krónikus betegeknél. Ha a klinikai vizsgálatok is sikerrel zárulnak, akkor kereskedelmi forgalomba kerül egy olyan mikrochip alapú eszköz, amely beültethető, vezeték nélkül szabályozható és akár több évig is képes adagolni a szükséges gyógyszereket a szervezetben.
 
A mikrochip sok száz gombostűfej nagyságú tartóból áll, amelyeket gyógyszerekkel töltenek fel. A tartókat fémmembrán zárja le. Az eszköz által kibocsátott elektromos áram hatására a membrán felnyílik, és kiszabadul egy adag gyógyszer. A fejlesztést felkarolta az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, a Teva is, amely 35 millió dollárral támogatja a bevezetést megelőző klinikai vizsgálatokat. A beültethető készülék nemcsak a betegek életminőségét javítja majd, de a gyógyítás költségeit is leszorítja.
 
Forrás: www.mgyk.hu, MOSZ Info, www.weborvos.hu, MTI, www.profitline.hu, PharmaOnline, www.egeszsegtukor.hu, HENT
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább