Aktualitások

1. Az OTH Gyógyszerészeti Főosztályának 2015. évi országos hatósági ellenőrzési terve

Az ellenőrzendő egységek körének meghatározása

Az ellenőrzések tárgya

Az ellenőrzendő egységek száma/aránya

Ellenőrzési időszak

Közforgalmú gyógyszertárak

Betegtájékoztató feliratok, kötelező szérum készletben tartása, fokozottan ellenőrzött szerek forgalmazása, nyilvántartások vezetése, forgalomból kivonás végrehajtása, magisztrális gyógyszerkészítés, helyiségek szaktevékenységnek megfelelő alkalmazása.

991

2015. január-december

Fiókgyógyszertárak

Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés

632

2015. január-december

Kézigyógyszertárak

Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés

77

2015. január-december

Intézeti gyógyszertárak

Fokozottan ellenőrzött szerek forgalmazása, kötelező szérumok készletben tartása, nyilvántartások vezetése, forgalomból kivonás végrehajtása, magisztrális gyógyszerkészítés, helyiségek szaktevékenységnek megfelelő alkalmazása

52

2015. január-december

Intézeti gyógyszertárak lakossági gyógyszerellátást végző egysége

Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés

36

2015. január-december

Gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyek

Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés

247

2015. január-december

Internetes gyógyszer-kereskedelmet folytató gyógyszertárak

Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés

52

2015. január-december

       
 

Összes egység:

2087

 

 

Az ellenőrzések ütemezése valamennyi esetben éves ellenőrzés, formájuk helyszíni ellenőrzés.

2. A gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia

Az „egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia, az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások” - mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke egy budapesti szakmai konferencián szerdán.

Jakab Zoltán szerint az eddigi információtechnológiai fejlődés sok iparágban exponenciális volt, és a fejlődésre, az okoseszközök megjelenésére fel kell készülni az egészségügyben és a gyógyszeriparban is

Jakab Zoltán úgy véli, a „gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben forradalom várható, hiszen például tömeges méretű lesz majd a génszekvenálás lehetősége, mind elterjedtebbé válik az őssejt- és génterápia”, Meskó Bertalan orvosi jövőkutató is azt hangsúlyozta, hogy „a partneri viszonyt meg kell tartani az orvos és páciense között úgy, hogy a jövő egészségügye a valódi sci-fi kategóriájába fog tartozni az újabb és újabb okoseszközök térnyerésével. Ezek egyre jobbak, kényelmesebbek és olcsóbbak lesznek, és egyre kevésbé kell hozzájuk technikai tudás, diagnosztika vagy a robotika.

Az orvosi jövőkutató szerint technológiai robbanás lesz az egészségügyben, ami egy sor, most meglévő problémára - például orvos- és pénzhiány - nyújt megoldást. 

Hozzátette, fel kell készíteni az orvosokat a modern világban ezen eszközök használatára és mindennapos alkalmazására, de ezeket a technológiai újításokat úgy kell használni, hogy közben nem veszítjük el az embert, "nem leszünk kiborgok"

3. Növekvő gyógyszerforgalom itthon és külföldön

Az ezredforduló óta a háromszorosára növekedett, az idén várhatóan eléri az ezer milliárd dollárt a világ gyógyszerforgalma.

Magyarországon „a kormányzati intézkedések ellenére, főként a lakosság elöregedése miatt, szintén folyamatosan nő a gyógyszerforgalom. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, mintegy 3 %-kal nőtt tavaly a világ gyógyszerpiaca, szemben az előző évi 2,5 százalékos növekedéssel” – derül ki Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző összesítéséből. 

A legdinamikusabban - 2014-ben is - a feltörekvő piac országaiban (Kína, Brazília, India, Dél-Korea, és Oroszország) bővült a gyógyszerpiac.

Az öt vezető európai piacon viszont - Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország - az előző években mutatott 3 %-os növekedés lassult, és a világátlagtól messze elmaradva 1,8 % körül alakult.

4. Könnyebben juthatnak marihuánához a cseh gyógyszertárak

Hamarosan szélesebb körben is hozzáférhetőek lesznek a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban.

A szükséges rendeletet az egészségügyi minisztérium már elkészítette, és várhatóan idén augusztus elsején lép életbe. Csehországban 2013 áprilisában váltak törvényesen is hozzáférhetővé a marihuána alapú gyógyszerek, miután a vadkender egészségügyi célokra való felhasználását a parlament engedélyezte.

A jelenlegi szabályozás szerint „a marihuána alapú gyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, és csak felnőtteknek adhatók ki. Egy ember havonta legfeljebb harminc grammot kaphat, kizárólag elektronikus vényre. A minisztérium nyilvánosságra hozott rendelettervezete szerint a jövőben a havi adag 180 grammra nőne, és 18 éven aluliak is megkaphatnák. Az eddigiektől eltérően már nemcsak a kiválasztott szakorvosok, hanem például a háziorvosok és a bőrgyógyászok is felírhatnák a marihuána alapú készítményeket.”

5. Európai Uniós helyzetjelentés a hamisításról

Múlt hónapban nyilvánosságra került az EU-n belüli hamisítás állapotát feltáró 2015-ös átfogó jelentés. A tanulmány az Europol és a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal közös projektjének eredménye.

A jelentés rávilágít arra, „hogy bár az európai piacon található hamis termékek túlnyomó többsége az EU-n kívülről származik, egyre nő az EU határain belül előállított ilyen áruk aránya. A nagyléptékű hamisítás a szervezett bűnözés egyre jobban jövedelmező ágát képezi, amely alacsony kockázattal jár és több szálon kapcsolódik a bűnözés egyéb formáihoz.”

Nem újdonság, hogy a hamis termékek legjelentősebb értékesítési csatornája az internet. A vásárlókat vonzzák a 24 órában elérhető, alacsony árakat feltüntető weboldalak, amelyek gyakran olyan igényességgel kerülnek kialakításra, hogy komoly riválisai a jogtulajdonosok legális weboldalainak. 

A jelentés bemutatja, „hogy a hamisításra szakosodott kínai bűnözői csoportok milyen nagymértékben mobilak és specializáltak. Kiderül az is, hogy például az Olaszországban tevékenykedő kínai bűnözői csoportok szoros kapcsolatban állnak a hírhedt olasz Camorra-val és együttműködnek a hamis áruk importja és terjesztése kapcsán.

Kína mellett India okozza a legnagyobb aggodalmat az Európai Unióban a hamis gyógyszerészeti termékek tekintetében, míg Törökország a hamis élelmiszerek, Indonézia a gyenge jogszabályi háttere és a korrupció, a Fülöpi-szigetek pedig a jogérvényesítési lehetőségek alacsony volta miatt okoz fejtörést ezek EU-ra gyakorolt hatásai miatt.”

A 2015-ös jelentés célja, hogy nemzeti és EU-s szinten is felhívja a nyilvánosság, az ipari és piaci szereplők, valamint a döntéshozók figyelmét a probléma súlyosságára és növekvő voltára.

6. A gyógyszerek 41 százaléka bukott meg az ellenőrzésen

„Hamis és rossz minőségű gyógyszerek fenyegetik az orvostudományban elért haladást a HIV/AIDS, malária és tuberkulózis betegségek kezelésében” – hívta fel a figyelmet 17 tudományos tanulmány is egyszerre. A kutatások szerint a gyógyszerek közel 41 százaléka (összesen több mint 16 ezer gyógyszerminta) nem felelt meg a minőségi előírásoknak – írta az Amerikai Nemzetközi Egészségfejlesztési Intézet. A cikkek közül az egyik kitér arra is, hogy a becslések szerint 2013-ban több mint 120 ezer afrikai gyermek halálát okozta a hamis vagy gyenge maláriagyógyszerek alkalmazása. 

Emellett több cikk is politikai beavatkozást javasolt arra vonatkozóan, hogy szigorúbb törvényeket hozzanak a gyógyszerhamisítások ellen. 

A világszerte lefoglalt hamis gyógyszerek között a legtöbb hatóanyagok nélküli, de nagy számban előfordul az is, hogy nem megfelelő a hatóanyagok mennyisége, avagy összetevőinek rossz az aránya. A WHO szerint azt is kimutatták, hogy a gyógyszerekbe kerülő szennyező anyagok mennyisége is komoly.

7. Magyar találmány teheti biztonságosabbá a gyógyszereket

Korábban forgalomban lévő, ma már “a piacról visszavont gyógyszerek igen súlyos mellékhatásait jelezhette volna előre az a magyar kutatók által kifejlesztett modell, amelynek eredményeiről a Journal of the American Society of Nephrology hasábjain számolhattak be kutatóink.” A kifejlesztett modellről és a gyógyszerfejlesztés nehézségeiről és akadályairól a Magyar Nemzet a kutatás vezetőjével, dr. Orbán Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja Enzimológiai Intézetének munkatársával beszélgetett.

Dr. Orbán Tamás szerint “a gyógyszerfejlesztés nagyobb biztonsága miatt kellenek olyan sokkal megbízhatóbb modellek, amelyek ezeket az anomáliákat előre tudják jelezni. Ez a cél vezérelte a kutatócsoportjukat, amikor is olyan génmódosított patkányokat hoztak létre, amelyek gyógyszertesztelési, toxikológiai célokra használhatók. Genetikailag úgy módosították ezeket a patkányokat, hogy a sejtjeikben kifejlesszenek egy a kalciumszintre érzékeny, fluoreszkáló fehérjét. Mint a kutató elmondta: a kalcium a sejtekben másodlagos hírvivőként is működik, így a kalciumszint-változás mérése nagyon jól mutatja a különböző élettani folyamatokat.”

Mint dr. Orbán Tamás elmondta: “ezt a modellt nemcsak vese- vagy szívélettani vizsgálatra lehet használni, hanem sokféle egyéb gyógyszerhatástani és toxikológiai tesztelésre is. A módszer segítségével a piacról már visszavont gyógyszerek hatóanyagainak mellékhatásait előre lehetett volna jelezni, mivel ez a modell alkalmas lehet arra, hogy még egy minőségbiztosítási szintet jelentsen a gyógyszerfejlesztésben.”

Forrás: ÁNTSZ, MOSZ, MTI, vg.hu, HENT hírlevél, www.mno.hu 

Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább