Aktualitások

1. Szervezeti átalakulások
 
Az előző számunkban adtunk tájékoztatást a gyógyszerészetet érintő szervezeti átalakulásokról, többek között az  Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megalakulásáról, amelynek a vezetője mégsem Dr. Hankó Balázs lett, hanem Dr. Pozsgay Csilla, aki nem gyógyszerész, hanem korábban a GYEMSZI-nél  az Orvostudományi Igazgatóság Főosztályvezetője volt.
 
A volt tisztifőgyógyszerészek, illetve tisztigyógyszerészek a Tisztifőgyógyszerészeti Főosztályhoz fognak tartozni OGYÉI keretein belül.
 
A tisztfőgyógyszerészek vezetője Dr. Horváth-Hutás Tamás volt Zala megyei főgyógyszerész lett. A főgyógyszerész 2014-ben a Magyar Gyógyszerészi Kamara 25 éves megalakulását is ünneplő rendezvényen -  mint volt országos MGYK elnök - kitüntetést vett át. Ez szinte elképzelhetetlen volt korábban, hiszen a Magyar Gyógyszerészi Kamara olyan szabályzattal rendelkezik, hogy aki kormánytisztviselő (pl. megyei tisztifőgyógyszerész), az nem rendelkezhet kamarai tagsággal, az MGYK szabályzat szerint  jelenleg nem lehet tag. 
 
Az OGYÉI a korábbinál 10%-al  kevesebb létszámot vett át a jogelőd Országos Tisztifőorvosi Hivataltól. Ennek következtében várhatóan nehezebb lesz naprakész szakmai információhoz jutnia a gyógyszerészeknek.
 
Lehetséges, hogy a 2015. március 1-én hatályba lépett 28/2015. (II.25.) kormányrendelet értelmében a jövőben megszűnhetnek a megyei tisztifőgyógyszerészi státuszok is? (A kormányrendelet csak a tisztigyógyszerészek és egy tisztifőgyógyszerész státuszát tartalmazza.) Pedig az MGYK új 12 pontja 2014-ben a tisztifőgyógyszerészeti kar („hatósági munkához szükséges személyi és tárgyi feltételek”) megerősítését követelte. 2014. szeptembere óta a megyék helyett országossá vált az aláírás, és így történhetett meg, hogy az Országos Tisztifőorvos helyett nemcsak az Országos Tisztifőgyógyszerész, hanem még egy főosztályvezető-helyettes is aláírhatott. 
 
2. Buda-C(R)ASH botrány 
 
A Buda-Cash Brókerház jó nevű brókercégnek számított az elmúlt évtizedekben, közel 20 éves fennállása alatt több tízezer ügyfél vette igénybe a szolgáltatásait. A hír, miszerint legalább 12-15 éve hamisítják a nyilvántartásaikat, illetve könyvelésüket (legalábbis a budapesti kirendeltség), sokkolóan hatott mind a piacra, mind az ügyfelekre, de leginkább a tulajdonosi körhöz tartozó négy DRB bank ügyfeleinek az életét keserítették meg, akik között kisnyugdíjas, önkormányzat, civil szervezet, kisvállalkozás és egy lottónyertes is található és a létszámuk meghaladja a százezret. Gyógyszertár ügyfelekről egyelőre nincs tudomásunk. Az egyik tanulság az lehet, hogy a bizonyos befektető cégek és pénzintézetek között szorosabb az együttműködés, mint azt az átlagember eltudná képzelni.
 
Az ügyfelek helyzete igen eltérő: például egy magánszemély ügyfél 3 nappal a zárolás előtt vette ki az összes megtakarított pénzét az egyik DRB bankból, talán „isteni” sugallatra, és a fizetését is új bankszámlára kérte, anélkül, hogy bármilyen sejtése lett volna a közelgő „katasztrófáról”.  Egy másik magánszemély ügyfél már nem volt ilyen szerencsés, több mint 35 milliót tárolt az egyik DRB fiókban, mondván, hogy ez van a legközelebb a lakásához, ezért rendkívül kényelmes számára, a pénzintézetet  pedig megbízhatónak tartotta.
 
A legnagyobb kérdés az, hogy az 5 évente esedékes ellenőrzések ellenére a Buda-Cash hogyan tudta 15 éven keresztül az „orránál fogva vezetni” a  PSZÁF-ot, majd az MNB-t? A fenti eset újra felerősítette a bankokkal szembeni bizalmatlanságot is, és tovább növeli a „pénzüket párna alatt tartó” állampolgárok számát. 
 
A legfontosabb változás, hogy a Kormány tervei szerint az MNB a jelenlegi 5 év helyett 3 évente fogja ellenőrizni a befektetési vállalkozásokat. Egyébként a Buda-Cash mellett vannak más, kisebb befektetési cégek is, melyeket - pénzügyi visszaélés gyanúja miatt - vizsgál az MNB, de ezek nem kaptak akkora sajtónyilvánosságot, mint a Buda-Cash, s még nincs végleges határozat az ügyeikben. (utóbbiak esetében érdemes érdeklődni az MNB ügyfélszolgálatánál, illetve tájékozódni a www.mnb.hu weboldalon, különösen az ott közzétett figyelmeztetések körében) És bizonyos brókercégek vizsgálata a napokban indult el, mert az MNB érthető okokból nem akar „belefutni egy újabb pofonba”
 
Időközben az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását.
 
3. Hamisítás elleni technológiát fejlesztettek magyar tudósok
 
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek ki magyar tudósok, amely használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható – hangzott el az SMark (Secure Mark) projekt budapesti bemutatóján.
 
A „technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. Ribárszky Tamás, a rendszer egyik magyar feltalálója szerint a SMark címkék hitelességet és eredetiségigazolást biztosítanak a termékeknek. A biztonsági címkével egyszerűen beazonosítható bármilyen termék, például gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk vagy hivatalos papír-alapú dokumentum. A terméket egy roncsolás-mentesen nem eltávolítható fémezett fóliacsíkkal látják el, amelynek újbóli létrehozása kivitelezhetetlen. A fóliacsík mellett feltüntetik a termék kétdimenziós, úgynevezett QR-kódját is, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek tárolására szolgál. Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával létrejön az SMark biztonsági címke, amelyet okostelefonnal leolvashatnak a vevők is, így el tudják végezni a termékhitelesítést.” 
 
A biztonsági címkét egyféleképp lehet hamisítani,  klónozással, de ez rendkívül időigényes, évekbe telik. Ennek megakadályozására fejlesztik tovább a technológiát a jövőben oly módon, hogy a mikrométeres tartományból a nanométeres tartományba viszik, tovább miniatürizálják, s így még nehezebb lesz hamisítani.
 
4. ANOLI-DÍJ pályázati felhívás – 2015
 
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság honlapján olvasható ANOLI-DÍJ pályázati felhívásra olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik a gyógyszerkémia, gyógyszertechnológia, farmakológia,  farmakognózia területén gyógyszerek és/vagy gyógyszerhatóanyagok (metabolitok) analitikai (kémiai, biológiai, mikrobiológiai) vizsgálatában fejtenek ki jelentős szakmai munkásságot.
 
A pályázat benyújtásának határideje: 2015. március 10.
www.mgyt.hu
 
5. Megalakult a Könyvelők fóruma
 
Már a gyógyszerész köztestületi napok tavaly novemberi programján megfogalmazódott az az igény, „hogy jöjjön létre a gyógyszertári vállalkozások könyvelőinek részvételével egy olyan fórum, amely az aktuális problémák feltárásával, a kamara érdekvédelmi tevékenységét segítő javaslatokkal és a jó könyvelői gyakorlat támogatásával járul hozzá a patikai vállalkozások működési feltételeinek javításához. A fórum alakuló megbeszélésére február 17-én került sor a Kamara hivatalában. Az alakuló ülés résztvevői tisztázták a fórum céljait, megállapodtak a követendő munkamódszerről és döntöttek arról is, hogy a soron következő megbeszélés időpontjáig (március 24.) mely témákban készítenek elő ajánlást (pl. adózási formák választása, minimális adó meghatározásának módja, iparűzési adó számításának helyes értelmezése).” 
 
6. Tesztelik az ebola elleni kísérleti gyógyszert 
 
A 2014. novemberi számunkban beszámoltunk arról, hogy az amerikai kormányzat orvosbiológiai kutatásokért felelős szerve 2014 őszén utasítást adott az egyetlen rendelkezésre álló gyógyszer, a ZMapp mielőbbi ipari méretű gyártására. Az elmúlt hetekben a gyógyszer tesztelési fázisba került: Barack Obama amerikai elnök az elmúlt hetekben a Fehér Házban fogadta Ellen Johnson Sirleaf libériai elnököt, és a két ország hivatalosan megkezdte a ZMapp kísérleti gyógyszer közös tesztelését.
 
A “San Diego-i Mapp Pharmaceuticals által géntechnológiával előállított szer három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. A ZMapp alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki.
 
A 2016 decemberéig tartó teszt alanyai a libériai egészségügyi intézmények páciensei, az Egyesült Államokba gyógykezelésre hazatért, fertőzött egészségügyi alkalmazottak vagy az Egyesült Államokban megbetegedett emberek lesznek. Tesztelni fogják a kanadai Tekmira, a japán Toyama Chemical, valamint az amerikai BioCryst és Sarepta által az ebola ellen kifejlesztett gyógyszereket és eljárásokat is.”
 
7. Fokozódó állami szerepvállalás?
 
A „Patikák start! Kilátások 2015-ben” című – Marketingpirulában idén februárban megjelent cikkben a kormány, ill. a Kamara szerint „folyamatosan nő a patikák forgalma, még ha a növekedés nem is olyan látványos, mint az ezt megelőző években. A kamara szerint az egészségpolitikai döntések a biztonságot, a kiszámíthatóságot célozzák.”
 
A „helyzetet azonban nem látja feltétlenül ennyire optimistán mindenki. Több, neve elhallgatását kérő gyógyszerész is aggódva figyeli a kormányzat és a kamara tevékenységét. Arról számoltak be, hogy minden szinten érezhető az ágazat kiszolgáltatottsága. Szerintük soha nem látott mértékű az állami szerepvállalás. A forgalom – ezzel együtt a nyereségnövekedés döntő részét a generikus készítmények adják – az állami támogatásokból tevődik össze.
 
Az aggódó gyógyszerészek szerint „a kormány árletörő intézkedései, valamint az új készítmények húzódó befogadása miatt jelentősen csökkennek a gyógyszercégek bevételei a vényköteles orvosságok piacán, amely hosszú távon erősen rontja az ágazat kilátásait.”
 
Korábbi számunkban jeleztük, hogy egyes gyógyszerészek a gyógyszerészi tulajdoni hányadra vonatkozó állami elővásárlási jogot is „trójai falónak” tartják, amelyet a (távoli) jövőben az állam  „mozgósíthat” .
 
Forrás: PHARMINDEX Online, www.index.hu, www.mnb.hu, www.mno.hu, www.origo.hu, www.hvg.hu, www.portfolio.hu, www.hamisitasellene.hu, MTI, www.mgyt.hu, www.mgyk.hu, www.marketingpirula.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább