Aktualitások

1. Kéretlen hirdető cégek utaznak a  gyógyszerészekre?

Egy új „hirdetési módszerrel” dolgozó cég tűnt fel az elmúlt hetekben: a cégkereséssel, hirdetéssel foglalkozó cég megbízás nélkül hirdeti a gyógyszertárakat az interneten, majd benyújtja a számlát: 8 napos fizetési felszólításokkal borzolja a gyógyszerészek idegeit. Tanácsunk: nem kell, sőt nem szabad fizetni a kéretlen szolgáltatásért! Nem véletlen, hogy a gyógyszertárakat keresik meg az év vége előtt, akik jogkövetők és igyekszenek minden szabálynak megfelelni. Viszont ha a gyógyszertárak fizetnek a nem megrendelt szolgáltatásokért, nehezebb lehet a „hirdetési díj” visszakövetelése, mivel a visszakövetelt díjjal szembe állíthatják a kéretlen szolgáltatást. Másrészt a kéretlen hirdetők felbátorodhatnak és nagyobb összegeket is leszámlázhatnak a jövőben a patikáknak.

2. Világméretű probléma az antibiotikum-rezisztencia

Jelenleg a rezisztens baktériumok jelentik az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot a világon és ezen belül Európában is - erre figyelmeztet az idei európai antibiotikum nap, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szervez.  A kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja.

Az ÁNTSZ novemberben az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza,hogy  az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések gyógyulását nem segítik. 

Az antibiotikumok helytelen alkalmazásának egyik leggyakoribb esete, hogy az orvos által felírt gyógyszer szedését a teljes kúra vége előtt abbahagyják vagy kevesebbet, kisebb adagokat vesznek be naponta, mint az előírt mennyiség, és az is, hogy az esetleges maradékkal egy később jelentkező megbetegedést próbálnak meg házilag gyógyítani - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. 

A rezisztens baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerephez jutnak a gyógyszerészeknek mert egy WHO által publikált kutatás szerint európai szinten az esetek 40 százalékában helytelenül írnak fel antibiotikumot

A gyógyszer kiadásánál fel kell hívni a beteg figyelmét - és ezt ajánlatos a dobozon is rögzíteni - a pontos adagolásra és  a kezelés időtartamára. (pl. 5 napra 2x1) És érdemes felhívni a beteg figyelmét, hogy amennyiben mégsem kerül a teljes mennyiség felhasználásra, vigye vissza  a megmaradt mennyiséget a gyógyszertárba.

3. Tömegek nem jutnak majd gyógyszerhez?

A „béren kívüli juttatások tervezett adóemelése akár meg is felezheti az egészségre költhető munkáltatói befizetéseket. Miközben a munkavállalók jelentős része számára az egészségpénztári céges támogatás jelenti azt a biztos forrást, amelyből ki tudják váltani gyógyszereiket, illetve meg tudják vásárolni a számukra fontos gyógyászati segédeszközöket, fogászati ellátást – írja az Azénpénzem.hu. Lehoczky László elnök szerint még ha a munkáltatói támogatás kiesésekor ugyanennyivel növekedne is egyes munkavállalók bére, egészségpénztári felhasználási kötöttség híján a juttatást vélhetően napi kiadásokra költenék. Ezért az egészségpénztári támogatás nem egyszerű pénzhelyettesítő, hanem egyben egészségügyi tudatosságot építő elem is.

A szövetség éppen ezért arra kéri a kormányt, hogy ne emeljék az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulások adóterhét, és még a 200 ezer forintos cafeteria-kereten felül is változatlan feltételek mellett lehessen választható béren kívüli juttatás az egészségpénztári munkáltatói támogatás. Sokatmondó, hogy a Stabilitás kezdeményezéséhez – többek között – csatlakozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara is

4. Az ÁNTSZ ellenőrzés célpontjai 2015-ben

2015. márciusától fokozottan ellenőrzésre számíthatnak a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítményeket forgalmazó cégek, különösen, amelyek fogyasztószereket is árusítanak. „Az ellenőrzött készítményeknél célzott laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, ahogyan a tervek szerint az E-vitamin és C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőknél is. 

Ugyanígy folyamatos és részletes vizsgálatra készülhetnek a bébitápszerek, bébiételek forgalmazói. Esetükben nem csak a tápanyag-összetételt, de a címkézést is ellenőrzik majd. 

Március közepétől a többször használatos orvosi eszközöket alkalmazó egészségügyi szolgáltatóknál kopogtatnak, ahol műszertisztító-fertőtlenítő berendezéseket is átvizsgálják.”

5. Az állam befolyása erősödik a gyógyszer-kereskedelemben

A tervek között szerepel a gyógyszer-kereskedelem állami monopóliumként történő újraszabályozása. 

Ez azt jelentheti, hogy a gyártóktól a patikákig csak egy állami cég szállíthat majd - jellemzően hatósági áras haszonkulccsal - gyógyszereket

Ez alapvetően „egy logisztikai szolgáltatás, amikor a speciális körülmények között tartandó szereket a raktárból minél sűrűbben, akár naponta többször el kell tudni juttatni az ország minden patikájába, kórházába. Arról nem tudni, hogy a tervek csak a gyógyszerekre vonatkoznak, vagy az étrendkiegészítőktől az orvostechnikai eszközökig mindent csak az állam szállíthat-e.”

6.  Pharmakon akció 

A Pharmakon akció „tavaly májusban kezdődött egy gyógyszertár bezárásával Palomar de Arroyos kisvárosában. A gyógyszertárral kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy illegálisan is árul gyógyszereket. A spanyol hatóságok ennek a látszólag elszigetelt esetnek köszönhetően tárták fel az illegálisan gyógyszereket exportáló gyógyszertári hálózatot - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Eddig 25 embert gyanúsítanak, köztük gyógyszerészeket, orvosokat és gyógyszerszállító vállalatok dolgozóit, akik mind a spanyol Aragon tartományban működtek, jelenti az iracm.com.

Idén Október 23-án a Guardia civil három személyt tartóztatott le Valenciában és Granadában az ügyben való állítólagos érintettségük miatt. A Guardia Civil vizsgálata szerint tizenöt aragóniai gyógyszerész árult tiltott gyógyszereket forgalmazóknak és nagykereskedőknek hamis vényekkel, nagyon alacsony áron.” 

7. 13 milliárd jut a gyógyszertámogatásra 

A kormány 1684/2014. (XI. 26.) határozata szerint - Magyar Közlöny, 2014. évi 161. szám - az Egészségbiztosítási Alap 2014-es gyógyszertámogatási keretét, illetve gyógyászati segédeszköz keretét azonnal megemeli az alábbiak szerint:

- gyógyszertámogatásra 13 milliárd forinttal, 

- a gyógyászati segédeszközökre 4,1 milliárd forinttal, 

- a kötszertámogatásra pedig 720 millió forinttal jut több az előirányzatnál.

Forrás: MTI, www.weborvos.hu, Világgazdaság Online, www.index.hu, HENT hírlevél, Magyar Közlöny, www. kormany.hu

Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább