A gyógyszertári adatok felhasználása

Az előző számunkban kifejtettük a Magyar Gyógyszerészi Kamara által rendezett "Hogyan tovább gyógyszerészet? - gyógyszertári adatbányászat" című miniszimpózium legfontosabb témáit, neuralgikus pontjait, amely szimpóziumot 2014. október 16-án tartottak Budapesten. Az elmúlt hónapban az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó és azóta néhányszor szenzációhajhászásba csapó téma volt a gyógyszertáraktól kikerülhető adatok sorsa. Itt rögtön meg kell különböztetni kétféle adathalmazt egymástól: a betegek személyes, illetve gyógyszerelési adatai nem továbbíthatók és nem adhatók ki, azonban a gyógyszerforgalomra vonatkozó adatok személyes jelleg nélkül igen, melyekre a nagykereskedők oly nagyon kíváncsiak. A kettőt a laikusok sajnos összekeverik, mindenesetre a betegek személyes adataira vonatkozóan sem egyértelműen biztonságos  a szabályozás.
 
A miniszimpóziumon már egyértelművé vált, hogy kialakult a gyógyszerforgalmazáshoz és gyógyszertári értékesítéshez kapcsolódó adatok piacának működési feltételei ma nem egyértelműen szabályozottak. 
 
Alexin Zoltán matematikus, adatvédelmi szakértő kiemelte: „sokan azzal hitegetik magukat, hogy ha a taj számot kicserélik, akkor nincs probléma, szabadon folyhat a vásár. Pedig ez nincs így: gyakran az alapműveletek ismerete elég ahhoz, hogy valaki föltörje a „titkosított” taj számokat. A szakértő úgy véli, elég, ha valaki kíváncsi, és – például a közösségi portálok segítségével – rákeres egy-egy beazonosított gyógyszerszedőre.”
 
A szakértő szerint „az információbiztonságról szóló törvény nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy az egészségügyi intézmények alanyai-e a jogszabálynak. Ha igen, akkor egyértelműen nagyon magas biztonsági szint vonatkozna rájuk, azaz nem adhatnák ki ezeket az adatokat.”
 
Meg nem erősített információk szerint vannak olyan gyógyszertárak, akik személyes adatokat „szivárogtatnak” ki cégeknek, nagykereskedőknek. Ezt a feltételezést elég „agresszíven” képviselte néhány médium az elmúlt időszakban.
 
Bölcs Judit a Budai Korona Patika gyógyszertárvezetője elmondta, hogy „olyan létezik, hogy bizonyos gyógyszergyártók megkeresnek, de kizárólag darabra, dobozszámra kíváncsiak. Tehát vényszintű vagy betegszintű adatok nem kerülhetnek ki.”
 
A Kamara elnöke szerint „az informatikai rendszert is nagyon szigorúan ellenőrzik. Ha valami nincs rendben, azért a rendszergazda felel. A gyógyszergyártók pedig, mint Hankó Zoltán mondja, kizárólag a forgalmi adatokról kérhetnek felvilágosítást.” Szerinte arra kell figyelni a gyógyszerészeknek, „hogy olyan módon, olyan embereknek vagy olyan cégeknek adatokat ne szolgáltasson, ami adott esetben üzleti titkát képezheti bármelyik gyógyszergyártó vagy gyógyszerforgalmazó cégnek.”
 
Péterfalvi Attila szerint „minden olyan adatkezelés, amely ettől eltér, például direkt marketing célra próbál adatot gyűjteni úgy, hogy az nem anonim módon történik, tehát, ha bármilyen formában vissza lehet fejteni, vissza lehet következtetni a beteg adatára, akkor az már jogellenes adatkezelésnek minősül.”
 
Az ilyen bűncselekményért akár két év börtön is kiszabható. Péterfalvi Attila nemrég törvénymódosítást kezdeményezett az egészségügyi adatok védelme miatt. „Szerinte szabályozni kellene, hogy úgynevezett kapcsolati kódokat ne lehessen a személyes adatok alapján választani, mert azokkal bárki beazonosítható.
 
Ilyen helyzetben nagyon nagy szerepet a bizalom: mennyire megbízható és  mennyire felkészült a rendszergazda, mert nyilvánvaló, hogy a gyógyszertárak az adatlopásokra nincsenek felkészülve.
 
Hankó Zoltán elvileg elképzelhetőnek tartja, „hogy a 2200 gyógyszertár közül van olyan, amelyiknek a szakmai-üzleti tevékenységével kapcsolatos információ közvetlenül nem jut el a Kamarának az elnökéhez, ez elvileg lehetséges. De ez egy annyira zárt és olyan piac, ahol mindenki mindenkit ismer, hogy egy ilyen gyakorlat – főleg, hogyha általánossá válna –, hogy nem jut el a Kamarához, azt viszont kizárt”- hangsúlyozta Hankó Zoltán elnök.
 
Forrás: www.mgyk.hu, Népszabadság, NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2014. novemberi száma, MTV.
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább