Aktualitások

1. Ebolajárvány:  pánik vagy realitás?
 
Világjárvány pontosabban „kontinensjárvány” méretűvé nőheti ki magát az Ebola, mivel elsősorban nem a fejlett országokban, hanem az egészségügyileg elmaradt területeken szedi az áldozatait, az ebolavírus negyven évvel ezelőtti megjelenése óta ez a legsúlyosabb ebolajárvány. „Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi összesítése szerint már meghaladta a négyezret az ebolajárvány halálos áldozatainak száma. Hetente akár 10 ezer új ebolafertőzés is lehet a következő két hónapban, s az új esetek száma akár megtízszereződhet a közelgő hónapokban” – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese Genfben.”
 
Barack Obama azzal igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat, hogy nem lehet járványról beszélni és felesleges pánikba esni, mert a betegség nem terjed a levegőben. Mindeközben a kormányzat orvosbiológiai kutatásokért felelős szerve  néhány héttel ezelőtt utasítást adott az egyetlen rendelkezésre álló gyógyszer, a ZMapp ipari méretű gyártására. Ezzel egyidejűleg gyorsított eljárásban zajlik a GSK vakcinájának a fejlesztése is.
 
A Hetek 2014. október 22-i száma szerint „az Ebola elleni harcban az alapvető gond az, hogy nincs kéznél kész gyógyszer vagy oltóanyag. A korábbi járványok ugyanis, még ha hevesek voltak is – vagyis a halálozási arány nagyon magas volt –, jól lokalizálhatóak voltak, és nem lépték túl az adott régiót. Ennek megfelelően a gyógyszerfejlesztés során az Ebola nem kapott olyan hangsúlyt, mint más, akut problémákat kezelő gyógyszerek. Ráadásul – bármilyen fájdalmas is megjegyezni –, mivel a betegség sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem jelent meg korábban, az Ebola elleni harc nem kapott prioritást a nagy gyógyszerfejlesztő cégeknél sem.
 
A TKM–Ebola humán tesztelése is elkezdődött a közelmúltban. „A gyógyszerek mellett az Ebolán átesett betegek vérszérumát is fel lehet használni. Ezeknek a betegeknek a vére ugyanis olyan antitesteket tartalmaz, amelyek segítettek az immunrendszernek felismerni és hatástalanítani a vírust.”
 
2. Pánikkeltés miatt feljelentést tesz az ÁNTSZ
 
Egy internetes portál szenzációhajhász módon közölte, hogy egy beteg „lázasan, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” került kórházba Pécsett. Az ÁNTSZ rémhírterjesztés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen és az ügy kapcsán egy közleményt hozott nyilvánosságra, melyet rövidítve közlünk:
 
„Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott eljárásrend szerint, amennyiben egy betegnél Ebola-láz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el. 
 
Hangsúlyozzuk azonban, hogy önmagában az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van még nem jelenti azt, hogy megfelel az Ebola-láz úgynevezett esetdefiníciójának. Az Ebola-láz gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott/érintkezett Ebola-lázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az Ebola-láz gyanújáról. 
 
A gyanú igazolása, illetve elvetése az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) elvégzett diagnosztikai vizsgálat eredménye alapján történik. …A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed.”
 
Az ÁNTSZ nyomatékosan kéri az internetes oldalak szerkesztőit, hogy a hozzájuk eljutó, esetleges Ebola-fertőzésről szóló hírek közlése előtt tájékozódjanak az információ megalapozottságáról. A rémhírterjesztők ellen az ÁNTSZ megteszi a szükséges jogi lépéseket. Amennyiben hazai eset fordulna elő, arról az ÁNTSZ haladéktalanul tájékoztatná a közvéleményt ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala” 
 
3. Közlemény a gyógyszertári adatok felhasználásáról. Adatvédelem, adatbányászat
 
A „Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöksége és területi szervezeteinek elnökei 2014. október 16-án miniszimpózium keretei között vitatták meg a gyógyszertárakban keletkezett, tárolt és hivatalos vagy üzleti céllal továbbításra kerülő adatokkal kapcsolatos kérdéseket.
 
A megbeszélésen részt vett a MAGYOSZ, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége és a Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége képviselője is. A miniszimpóziumra Budapesten az EGIS Gyógyszergyár Tudományos és Technológiai Központjában került sor.
 
A miniszimpóziumon egyértelművé vált, hogy kialakult a gyógyszerforgalmazáshoz és gyógyszertári értékesítéshez kapcsolódó adatok piaca, amelynek működési feltételei ma nem egyértelműen szabályozottak. A résztvevők – beleértve a meghívott vendégek képviselőit is – egyetértettek abban, hogy közös cél a kialakult helyzet teljes körű értékelése és – lehetőleg egységes elvek mentén – a szükséges szabályozási korrekciók kezdeményezése.
 
A Kamara elnökségének tagjai és a területi szervezetek elnökei e mellett kezdeményezték kamarai ajánlás elkészítését, melynek előkészítésére felkérték a Kamara informatikai munkabizottságát. Az ajánlás közzétételéig is felhívjuk valamennyi személyi jogos gyógyszerész figyelmét arra, hogy a gyógyszertárakban keletkező adatok egy része a betegek személyes vagy egészségügyi adatai, melyekre vonatkozóan szigorú adatvédelmi előírások vannak hatályban. Hasonlóképpen szenzitív adatnak illetve üzleti titoknak minősülhetnek a gyógyszertárral kapcsolatba kerülő egészségügyi szolgáltatók (pl. orvosok) és a gyógyszertárak beszállítóinak üzleti tevékenységére vonatkozó adatok, csakúgy, mint a közfinanszírozásban részesülő gyógyszerek beszerzésére, forgalmazására és a támogatására vonatkozóak. Ezek nem megfelelő kezelése jogkövetkezményekkel járhat.
 
Mindezek miatt a Kamara tisztségviselői kérik a személyi jogos gyógyszerészeket, hogy a helyzet teljes körű tisztázásáig csak kellő körültekintéssel és a személyes felelősségüket is figyelembe véve hozzanak a gyógyszertárakban keletkezett és tárolt adatok továbbítására vagy értékesítésére irányuló döntéseket.
 
 Budapest, 2014. október 17.
 Dr. Hankó Zoltán elnök”
  
4. Azonosítási kötelezettség - százezreket érint
 
Legalább százezreket érintő határidő közeleg. December 31-ig kell SZEMÉLYESEN beazonosítaniuk magukat az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagoknak és azok munkáltatóinak
 
A Pénzcentrum, illetve a Metropol összefoglalja az azonosítási kötelezettség lényegét: az azonosítást a törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell minden - 2013. július 1. előtt belépett - pénztártagot kötelezően átvilágítani.
 
Ha önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári tag vagy, ellenőrizd, hogy kell-e azonosítanod magad (call centeren; pénztár honlapján). Ha igen, nézd meg, hova kell menned, és személyiddel, lakcímkártyáddal intézd el minél hamarabb.
 
Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti. A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag. 
A hazai önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van. Közülük sokan már átestek az azonosításon, de többségük esetében ez még nem történt meg. 
 
Az átvilágítás, vagy azonosítás során a tagnak személyesen be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját, legkésőbb 2014. december 31-ig.
 
A munkáltatók azonosításához egy 30 napnál nem régebbi cégkivonatra is szükség van. A pénztártagoknak nem jelent hátrányt, ha esetleg elmarad a munkáltató azonosítása.
 
Az azonosítás helyszíneiről érdeklődnünk kell pénztárunk ügyfélszolgálatán. Az ott megadott helyszínek valamelyikére kell személyes okmányainkkal együtt bemennünk.
A pénztárszövetség azt javasolja, az azonosítással kapcsolatban bővebb információkért mielőbb keressük fel pénztárunk ügyfélszolgálatát.
 
A törvény értelmében az azonosításhoz személyes jelenlétünk szükséges, tehát a levélben, esetleg online beazonosítás nem szabályos.
 
Amennyiben a december 31-i határidőig az azonosítás nem történik meg, a pénztár a személyes ügyfél-átvilágítás végrehajtásáig nem teljesíthet semmiféle kifizetést a pénztártag felé, de míg az önkéntes nyugdíjpénztár tagjai más korlátozást nem fognak megtapasztalni, az egészségpénztár tagok még az egészségkártyájukat sem fogják tudni használni.
 
5. A krónikus betegségek kihívásai  
 
Az Australian Pharmasist októberi számában Libby Roughead professzor arra  hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszerészek szerepe, felelőssége növekszik a jelenlegi helyzetben, amikor a betegek jelentős része krónikus betegségeik miatt gyakran akár tíznél is többféle gyógyszert szed:
 
„Manapság viszont az egészségügyi felmérések azt mutatják, hogy minden második-harmadik ember legalább három idült betegséggel kénytelen együtt élni. Ennek elkerülhetetlen következménye a rendszeresen szedett gyógyszerek számának növekedése – írja Roughead professzor. − Az 1990-es évek végéig nem számított ennyire gyakorinak, manapság azonban mind általánosabbá válik, hogy az egyes betegségekben kombinációs terápiát alkalmaznak, és ezzel együtt megnövekedett a preventív célból adott gyógyszerek száma is. 
 
Roughead professzor véleménye szerint a gyógyszerészi praxisoknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott igényekhez, hogy a többféle krónikus betegségben szenvedők is megkaphassák a megfelelő információkat.
 
Mivel a többféle krónikus betegséggel élő betegek a gyógyszerésszel találkoznak a leggyakrabban az egészségügyi dolgozók közül, a gyógyszerész kulcsszerepet játszik abban, hogy felismerje a gondozás során felmerülő problémákat, feloldja a gondozás kapcsán keletkező konfliktusokat, és szükség esetén más egészségügyi szakembereket is bevonjon a szituáció megoldásába. Csak így kerülhetők el a krónikus betegségek gondozása során fenyegető egészségi ártalmak, és csak így javítható a betegségek kimenetele.” – fejtette ki a professzor.
  
6. Gyógyszerekkel dúsított étrend-kiegészítők
 
“Európában a legnagyobb gyógyszerhamisítási probléma éppen az étrend-kiegészítők körében fordul elő” – jelentette ki Domenico di Giorgio, az olasz gyógyszerhatóság, az AIFA hamisítás elleni vezetője az EDQM (az Európa Tanács mellett működő gyógyszer minőségbiztosító igazgatóság) múlt heti strasbourgi konferenciáján.
 
Az „EDQM múlt heti strasbourgi konferenciáján di Giorgio úr többek közt azt említette, hogy az étrend-kiegészítők gyógyszerhatóanyaggal való „dúsítása" a legnagyobb probléma Európában. A nemrég bevizsgált 370 tisztán „növényi", Kínából származó étrend-kiegészítő 47%-a tartalmazott fel nem tüntetett gyógyszerhatóanyagot. Hasonlóan a szexuális ajzószerek 520 mintájának a felében is találtak meg nem engedett hatóanyagot. „ A legális gyógyszer-kereskedelmi lánc hamisítványok elleni védelmére már 2011-ben megszületett az EU Gyógyszerhamisítás elleni direktívája, és a Medicrime Egyezmény is ezt a területet érinti. Az igazi problémát Európában azonban az étrend-kiegészítők jelentik, amelyek valójában élelmiszerek. Ezekkel valójában igen kevés intézmény foglalkozik." tette hozzá Domenico di Giorgio. 
 
7. 2015-ös költségvetési tervezet: növekvő támogatások  
 
A költségvetési tervezet, ill. javaslat szerint az Egészségbiztosítási Alap 2015. évi költségvetési előirányzata 1912 millió forint, szemben a 2014-es 1884 millió forinttal. 
 
Az MTI szerint gyógyszertámogatásra 22,4 milliárd forintot különítenek el a költségvetési tervezet szerint, gyógyszertámogatási céltartalékra pedig további 58 milliárdot. 
 
A költségvetési javaslat szerint 700 millió forintot költenek a kisforgalmú gyógyszertárak működtetési támogatására.
 
Az  állami elővásárlással megvásárolandó gyógyszertári tulajdoni hányadok költségére 250 millió forintot különítenek el. A szerződések szerinti gyógyszergyártói és forgalmazói befizetésektől 7 milliárd forint bevételt vár az állam. 
 
Forrás: www.hetek.hu, www.informed.hu, www.metropol.hu, ÁNTSZ, www.mgyk.hu, www.penzcentrum.hu, www.pharmaonline.hu, HENT hírlevél, MOSZ Info, MTI
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább