Aktualitások

1. Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a patikaszabályozás ügyében.
 
Hivatalos felszólító levelet kapott a magyar kormány az Európai Bizottságtól a patikaszabályozás ügyében, „amelynek több rendelkezése is ellentétes az érvényes uniós belső piaci szabályokkal a testület megítélése szerint. A hivatalos levél kiküldése a kötelezettségszegési eljárás megindítását jelenti. A Bizottság már hosszabb ideje folytatott levelezést a magyar hatóságokkal a patikatörvény kapcsán, amelynek a gyógyszertárakban való tulajdonszerzésre vonatkozó részeit ítélte aggályosnak.”
 
A kormány azzal védekezik, hogy a „Magyarország ellen indított uniós eljárás mögött ezúttal is nagy gyógyszertárláncok tulajdonosai állnak, melyek tekintetében külföldi érdekeltségek is kimutathatóak. A kormány álláspontja szerint a 2011 januárjától életbe lépett, a gyógyszerész személyes szakmai felelősségvállalására, és többségi gyógyszerészi tulajdon biztosítására irányuló intézkedések összhangban vannak az Uniós joggal és megegyeznek számos Uniós ország szabályozásával. Ráadásul az Európai Bíróság már korábban is elismerte, a gyógyszerészek többségi vagy akár kizárólagos (pl.: Németország ahol a gyógyszerészi tulajdonosi arány 100%) tulajdona elfogadható eszköz a gyógyszertárak szakmaiságának biztosítása érdekében, és nem lehet kifogás az ellen sem, ha a gyógyszertári tulajdonrendezés azzal jár, hogy a jelenleg többségi tulajdonos nem szakmai befektetők – hatéves felkészülési időt követően - kisebbségi tulajdonossá válnak. Ráadásul az intézkedés nem a külföldi befektetők ellen irányul, és hatását tekintve sem tekinthető irányukban diszkriminatívnak.” – tájékoztatta az Európai Bizottságot a kormány.
 
2. Kötelező lesz egy klinikai vizsgálati adatbázis felállítása
 
Módosulnak a gyógyszeripart érintő európai jogszabályok, Zalai Péter ügyvéd a múlt hónapban fejtette ki a változás lényegét az Inforádióban: A klinikai vizsgálatokról szóló európai uniós rendelet szerint az Európai Gyógyszerügynökségnek fel kell állítani egy klinikai vizsgálati adatbázist, ahol a gyógyszercégeknek közzé kell tenni minden klinikai vizsgálatot, a vizsgálati eredmények nyilvánosak lesznek, így ezek az eredmények „közkinccsé” válhatnak. Magyarország is érintett a jogszabályváltozás kapcsán, ugyanis hazánkban rengeteg vizsgálatot végeznek a külföldi gyógyszercégek.
 
3.  Az Ebola már Amerikában is felütötte  a fejét
 
Már az Egyesült Államokban is diagnosztizálták a betegséget. Az első esetben egy dallasi kórházban zárult pozitív eredménnyel egy páciens Ebola-vizsgálata. 
 
„A beteget, akiről csak annyit közöltek, hogy felnőtt férfi, és szeptember 20-án érkezett az országba Libériából, a Presbiteriánus Kórházban vasárnap óta elkülönítve ápolják. A férfin, akinek állampolgárságát nem közölték, az Egyesült Államokba történt visszatérése után hat nappal kezdtek mutatkozni a betegség tünetei. Ez előtt még felkereste néhány rokonát. A hivatalos tájékoztatás szerint azokat az utasokat, akik a férfival egy repülőgépen érkeztek az Egyesült Államokba, nem fenyegeti veszély.
 
A Fehér Ház közlése szerint az esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt is. Thomas Frieden, a CDC igazgatója kijelentette, hogy "minden kétséget kizáróan" sikerül megakadályozni az Ebola széles körben történő elterjedését az Egyesült Államokban. Az elnök és az igazgató "beszéltek a beteg szigorú elkülönítéséről és ápolásáról, valamint arról, hogyan derítik fel, hogy az illető kikkel került kapcsolatba" - olvasható a washingtoni közleményben. 
 
4. Nem küldik az adatokat az egészségügyi szolgáltatók
 
2014. július 1-én járt le a kötelező egészségügyi adatszolgáltatás határideje. „Hiába volt kötelező, az egészségügyi szolgáltatók mindössze 65 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felé. Pedig a renitensek 30 ezertől akár 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságra is számíthatnak.
 
A nyilvántartásba július 1-ig kellett volna feltöltenie az adatokat minden hazánkban működő házi és szakorvosi rendelőnek, kórháznak, patikának, gyógyeszköz-forgalmazóknak. Sőt, az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információk mellett az egyéni vagy társas vállalkozóként dolgozó egészségügyiek adatai is bekerülnek a listába, már, ha egyszer megküldik őket.”
 
5. Gyógyszerhiányt is eredményezhet az egyedi termékazonosítás bevezetése
 
Szeptemberi számunkban írtunk arról a gigantikus központi adatbázisról, amelynek a bevezetését az Európai Unió tervezi a gyógyszerhamisítás visszaszorítása érdekében. „Akár ellátási zavarokhoz is vezethet, ha az Európai Unió az összes gyógyszergyártó minden termékére kötelezővé teszi az egyedi azonosítást. Az ezzel kapcsolatos pluszköltségekből csak a gyártástechnológiai fejlesztéssel összefüggő egyszeri költségráfordítás 8,5 milliárd forintjába kerülne a magyar gyártóknak, amit nyilvánvalóan nem tudnának érvényesíteni az árakban, így azonban kénytelenek lennének szűkíteni a támogatott vényköteles gyógyszerkört - írja a vg.hu.”
 
Viszont az ORFK Bűnügyi Főosztályának munkatársa, Fülöpné Csákó Ibolya tájékoztatása szerint „egyre több hamis gyógyszer kerül be az országba, főleg délkelet-ázsiai, indiai és kínai „sufnilaborokból". Ezek ömlesztve kerülnek Európába, ahol aztán csomagolják és terjesztik. A magyar rendőrség jelenleg csaknem kétszáz, gyógyszerhamisítással kapcsolatos ügyben nyomoz.” 
 
6. Kihirdették az OEP működési szabályzatát 
 
A 2014. 09. 15-i Hivatalos Értesítőben tették közzé az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közel két év után felújított Szervezeti és Működési Szabályzatát:
 
„A 32/2014. (IX. 15.) EMMI utasítás az OEP feladatait, szervezetét, működését írja le, valamint listába szedi a szervezet tevékenységét meghatározó egyéb jogszabályokat.
 
7. Magyar segítséggel sikerült felszámolni egy nemzetközi gyógyszerhamisító bűnszövetkezetet
 
Andreas Holzer, az osztrák bűnügyi hatóság szervezett bűnözésre szakosodott irodájának vezetője múlt hónapban arról számolt be, hogy egy nemzetközi gyógyszerhamisító hálózat különböző életmódtermékekkel - étrend-kiegészítőkkel, fogyasztószerekkel, potencianövelő pirulákkal - kereskedett az interneten. A hamisított szereket Délkelet-Ázsiában állították elő. „A hárommillió eurós forgalmú hálózat működésére 2012 szeptemberében, Spanyolországban lettek figyelmesek a hatóságok. Az Europol és az Eurojust nemzetközi szervezetekkel együttműködésben, több hónapig tartó nyomozás után (szeptember 1-én), hétfőn hajtották végre a hatóságok összehangolt akciójukat több európai országban. Az osztrák hatóságok nyolc embert vettek őrizetbe.
 
A rendőrségi közlemény szerint eddig csak Ausztriában körülbelül húszezer csomagküldeményt foglaltak le 300 ezer hamisított gyógyszerrel, amelyekért a vevők csaknem kétmillió eurót fizettek.
 
A nyomozók tizenöt bankszámlát zároltak (hetet Szlovákiában, hármat-hármat Ausztriában és Cipruson, egyet-egyet Magyarországon és Belgiumban), továbbá egymillió eurót lefoglaltak - írták. A házkutatásokon még 130 ezer eurónyi készpénzt és körülbelül egymillió hamisított tablettát foglaltak le, amelyek eladási értéke a közlés szerint körülbelül tízmillió euró."
 
8. Ősztől indul  a  .pharmacy domain az USA-ban
 
A USA-ban a .pharmacy domain bevezetésével védik az online gyógyszervásárlást: „új, felsőszintű doménvégződést kapnak a biztonságos online gyógyszertárak – írja hírlevelében a Pharmaonline.hu nyomán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).
 
A Biztonságos Online Gyógyszertárak Szövetsége, az ASOP szerint, amely egy európai szervezetet is létrehozott februárban, az online történő vényköteles gyógyszereladások fele hamisítvány abban az esetben, ha az azokat értékesítő honlapokon a valóságos postai címük nem szerepel. Az ASOP EU és az Európai Szövetség a Gyógyszerekhez való Biztonságos Hozzáférésért (EAASM) tavaly közzétett jelentése az online eladott hamis gyógyszerek összértékét 1,4 milliárd euróra teszi, és a következő években növekedést vár.
 
A biztonságos online gyógyszervásárlást az új, általános felsőszintű domain, a .pharmacy támogatja majd, amely ősszel lesz elérhető. Csak olyan szervezetek férhetnek hozzá a domainhez, amelyeket átvilágított az Amerikai Gyógyszerészeti Fórumok országos szövetsége, a US National Association of Boards of Pharmacy (NABP), és megfelelnek a szabványoknak, előírásoknak.”
 
9. Tájékoztatás a pénztárgépcseréhez nyújtott állami támogatás igényléshez - MGYK
 
„A gyógyszertárak nav online kapcsolatra alkalmas pénztárgépeinek cseréjéhez nyújtott állami támogatás igénylések jelentős hányada a NAV központi címére érkezik.
 
A NAV kérése, hogy a kérelmeket a gyógyszerészek a területileg illetékes NAV címére küldjék.”
 
Budapest, 2014. szeptember 16.
Dr. Hankó Zoltán
elnök
 
10. Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára októbertől  
 
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az MTI megkeresésére azt közölte: „a drágulás 178 készítményt érint, és ezekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. Az úgynevezett normatív támogatási körben 311, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért viszont átlagosan csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban októbertől. A legjelentősebb árcsökkentések vérnyomáscsökkentőket, koleszterinszint-csökkentőket és antibiotikumokat érintenek.
 
Az emelt és kiemelt támogatott körben (ezek az elsősorban szakorvosok által felírt gyógyszerek) ennél kevesebb, összesen 285 készítményt érint a térítési díj változása: 200 gyógyszerért valamivel többet, 85-ért kevesebbet kell fizetni októbertől. 
 
Az OEP kiemelte: "minden esetben, ahol a betegnek többet kell fizetnie a megszokott gyógyszeréért, van ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, kedvezőbb árú készítmény". Mind a kezelőorvosnak, mind a gyógyszerésznek törvényben előírt kötelessége, hogy ezekről tájékoztassa a beteget - tették hozzá.”   
 
Forrás: www.weborvos.hu, Origo, InfoRádió, www.retiantallpartners.hu, MTI, www.vg.hu, PharmaOnline, www.jogiforum.hu, HENT HÍRLEVÉL, www.mgyk.hu
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább