Gyógyszertári Informatika IV.

A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2014. februári, márciusi számaiban foglalkoztunk azokkal az informatikai mobilalkalmazásokkal, fejlesztésekkel amelyek gyógyszertárakhoz köthetők. Azóta számos fejlesztést tettek közé, néhányat kiemelünk közülük:
 
A Medivus Interaktív Query (mIQ) „a HC Pointer Kft. legújabb fejlesztése, amely a MEDIVUS gyógyszertári szoftverhez kapcsolódik. Napjainkban a vezetői gyors döntéshozatalhoz naprakész információkra van szükség, amely akár mobil eszközön is elérhető. Ebben nyújt új segítséget a mIQ szoftver, amely mobil eszközről futtatható és web böngészőből is elérhető. On-line kaphatunk információt a MEDIVUS szoftver által tárolt cikktörzs termékeiről, illetve átnézhetjük a gyógyszertár legfontosabb adatait (pénztár, rendelés, forgalom) anélkül, hogy a patikában tartózkodnánk. Így a vezető távolról is intézheti a gyógyszertár ügyeit.”
 
A mIQ a következő adatokat szolgáltatja a felhasználó számára:
 
  • Cikktörzs adatok
  • Atuális rendelések
  • Havi beszerzések
Nemzetközileg is újdonságszámba menő okostelefon megoldást jelentetett meg a Doktor 24.
 
Az applikáció újdonságai:
 
Orvos kereső és időpont foglaló:
 
 133 egészségügyi szakterületről, közel 1000 minősített szakorvos elérhetősége érhető el, a keresés után pedig egy kattintással időpont is foglalható a szakemberekhez.
 
Gyógyszertár kereső:  
 
A folyamatosan frissülő adatbázisban több mint 3000 gyógyszertár található meg. Az alkalmazás a GPS segítségével figyelembe veszi a felhasználó aktuális pozícióját és a legközelebbi gyógyszertárat térképen is megjeleníti.
 
Interaktív tünetkereső:
 
 A páciens a test különböző pontjain, szervrendszereiben kialakuló tünetek alapján keresve, listát kap a szóba jöhető kórképekről és azok rövid ismertetését is elolvashatja. A tünetkereső alkalmazás természetesen semmilyen formában nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a pontos diagnózis felállítását.
 
Értesítések egészséggel kapcsolatos teendőkről:
 
Egyéni paraméterek beállítása után, a rendszer értesítéseket küld a felhasználónak az aktuális egészség-teendőkről, mint például szűrővizsgálatok esedékessége, időszakos védőoltások oltások beadásának szükségessége, egyéb, fontos szezonális információk az egészség világából.
 
Intelligens gyógyszerezés figyelő:
 
Előzetes, egyéni beállítást követően figyelmeztet a rendszeresen szedett gyógyszerek bevételének napi esedékességéről, illetve arról, ha például elfogyóban van egy készítmény.
 
A hamisítványok elleni küzdelemben segíthet egy iPhone alkalmazás: „két orvos, Patrick Hymel és Stephen Brossette, mérnökökkel és tudósokkal együttműködve próbáltak megoldást találni a betegek számára, hogy felismerjék a hamisítványokat.  A szakemberek egy MedSnap ID nevű iPhone alkalmazást hoztak létre, amely képes felismerni a hamis gyógyszereket egy kép alapján. Az app két percen belül meg tudja mondani, hogy a betegnél a megfelelő gyógyszer van-e. Ezzel a technológiával a betegek és az orvosok is könnyen ellenőrizhetik a tablettákat, csökkentve ezzel a beteget fenyegető kockázatokat, jelenti az iracm.com.”
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább