Aktualitások

1. Egységes logót vezetnek be az EU-ban a biztonságos online patikák megjelölésére.
 
Az egységes logó tájékoztatást nyújt a fogyasztók számára, arról, hogy melyek azok az internetes patikák, amelyek biztonságosak az Európai Unióban, amelyeknek  engedélyei rendben vannak. - közölte az Európai Bizottság.
 
„A szürke-zöld, csíkos, fehér keresztet tartalmazó logó jövő év közepén jelenhet meg az Európai Unió tagállamaiban működő, internetes gyógyszervásárlást kínáló honlapokon. A döntés pár héten belül lép hatályba, a tagországoknak pedig egy évük van, hogy megvalósítsák annak rendelkezéseit.
 
A logó alatt annak a tagállamnak a zászlaja lesz látható, amelyben a gyógyszertárat bejegyezték, valamint egy felirat, hogy "Ide kattintva kiderítheti, szabályosan működik-e ez a honlap". A link az adott tagállam engedélyezési hatóságának honlapját nyitja majd meg, ahol az összes engedélyezett gyógyszertárat és kereskedőt tartalmazó lista jelenik meg. Ezen a listán ellenőrizhető, hogy a meglátogatott internetes gyógyszertár valóban rendelkezik-e a szükséges hatósági engedélyekkel, hogy gyógyszereket árulhasson. Ha szerepel a listán, folytatható a vásárlás, de ha nem, keressen egy másik, engedélyezett kereskedőt a listán" - áll a brüsszeli közleményben.”
 
2. OEP ellenőrzések
 
A NAV felkérésére az OEP több esetben végzett készletellenőrzést gyógyszerekkel visszaélés gyanúja miatt. Az ellenőrzés kapcsán feltárt szabálytalanságok miatt számos szankcióval sújtották a patikákat: több százmillió forintot visszavontak, négy gyógyszertár ellen büntető feljelentést is tettek, összesen 25 gyógyszertárat ellenőriztek. Az OEP összefoglalójából kiderül, hogy az ellenőrzésekre az éves terv részeként, illetve közérdekű bejelentések, hatósági megkeresések nyomán került sor.
 
„Egy klinikán dolgozó orvos esetében arra derült fény, hogy az általa rendelt 653 vény harmincöt százaléka mögött nem volt valódi orvos–beteg találkozás, csupán fiktív elszámolás. Emiatt az intézménytől több mint negyvenhárommillió forintot vontak vissza, az orvos ellen pedig büntetőfeljelentést tettek.”
 
3.  OEP  féléves ellenőrzési terv
 
Megjelent  az OEP 2014. II. féléves országos pénzügyi ellenőrzési terve: Az ellenőrzések típusa készletellenőrzés, illetve záróellenőrzés. 49 gyógyszerforgalmazót, 35 gyógyászati segédeszköz forgalmazót terveznek ellenőrizni, valamint egészségügyi szolgáltatókat érint az ellenőrzés. (az utóbbiaknál nem tervezhető előre az ellenőrzési keretszám). 
 
4. Ki állítja ki a gyakorlati pont igazolást? - MGYK Országos Hivatala
 
„Alapvetően a választ a 64/2011 (XI.29) NEFMI rendelet 8 § (2) bekezdése adja meg:
A gyakorlat időtartamát munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló kérelmező esetén a foglalkoztató, ennek hiányában a működési engedély kiállítója igazolja. A munkáltató lehet a foglalkoztatástól függően a kérelmező jelenlegi vagy korábbi munkáltatója. Az igazolás tartalmazza a kérelmező természetes személyazonosító adatait, a gyakorolt szakképesítés (szakképesítések) megnevezését és a gyakorlat időtartamát. A gyakorlat időtartamát a kérelmező foglalkoztatójának jogutód nélküli megszűnése esetén szerződés vagy a munkavégzés igazolására alkalmas és a gyakorlat időtartamát alátámasztó egyéb dokumentum igazolja."
 
Ez alapján három eset lehetséges:
a., beosztott gyógyszerész --- munkáltató állítja ki  az igazolást
b., személyi jogos gyógyszerész (amennyiben munkaviszonyban áll gazdasági társasággal) --- munkáltató állítja ki az igazolást
c., személyi jogos gyógyszerész nincs munkaviszonyban vagy egyéni vállalkozó --- OTH állítja ki az igazolást*
 
(* az OTH eljárása kérelemre indul, a kérem illetéke 3000 forint, célszerű a teljes 5 éves periódusra egyszerre megkérni)”
 
5.Pályázati lehetőség a Kiváló Gyógyszertár címre
 
„Az idén második alkalommal jelenik meg az egészségügy egészét átfogó Medicina évkönyv, amelyhez kapcsolódóan „Kiváló Gyógyszertár – 2014” címmel pályázatot ír ki a kiadvány szerkesztőbizottsága. A díjakat minőségi szempontrendszer alapján ítélik oda.” -  hívta fel a honlapján a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara:
 
„A pályázatok beküldésének határideje: 2014. július 31. csütörtök
 
Pályázatok benyújtása: Nógrádi Tóth Erzsébet főszerkesztőnek címezve,
 
a hivatal@mgyk.hu címre, tárgy sorba kérjük beírni: Medicina TOP200 - gyógyszertár nevét
vagy levélben, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Hivatalába (1068 Budapest, Dózsa György út 86/b)
 
Pályázat benyújtója: a gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze.
Pályázati forma: A pályázat formája kötött, egy kérdőívet kell kitöltve visszaküldeni.”
A kérdőív és egyéb információk megtalálhatók az MGYK honlapján.
 
6. Felfedezték a gyógyszer-rezisztencia egy mechanizmusát
 
A kutatók leleplezték azt a mechanizmust, amely eddig lehetővé tette, hogy az egyik legveszélyesebb daganatos betegség, az akut mieloid leukémia (AML - vérképzőrendszerből kiinduló daganatos betegség), esetében kialakulhasson a kezeléshez használt gyógyszerekkel szembeni rezisztencia
 
„A daganatos sejtek ellenálló képességének megerősödése felelős a beteg állapotának visszaesésért, hiszen a kezelésben használt medicinákkal szemben a rák gyakorlatilag sérthetetlenné válik. A Montreal-i Egyetem Immunológiai és Rákutató Központjában Katherine Bordenkutatásvezető és kollégái a gyógyszer-rezisztenciát, mint klinikai onkológia és a betegségben történő visszaesés egyik fő okát vizsgálták.”
 
„A Nature folyóiratban megjelent tanulmány egy merőben új felfedezést említ, mely nagy áttörést jelent az AML elleni harcban, melyet a leukémia egyik legveszélyesebb formájaként ismer az orvostudomány. A gyógyszer-rezisztencia egyik speciális típusa, amelyet sikerrel azonosítottak, valószínűleg más rákos megbetegedésekben is jelentős szerepet játszik. Ezért elengedhetetlen egy olyan új kezelési módszer kidolgozása, amely széleskörűen alkalmazható a rákos megbetegedések gyógyításában.”
 
7.  Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói Szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe, „melyet a betegek érdekeinek legmagasabb szintű védelme, valamint a gyógyszeripari szereplők önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása iránti igény hívott életre.
 
Az Etikai Kódexet korábban közösen aláíró MAGYOSZ-hoz és Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéhez ekkor csatlakozott ugyanis a „Védettség” Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete is. 
 
Az Etikai Kódex minden tekintetben megfelel az európai szintű etikai elvárásoknak, és az egyik legkomplexebb, legtöbb területre kiterjedő ilyen szabálygyűjtemény. Kiegészíti a piaci gyakorlatot meghatározó jogszabályok szövegét, így azokkal együttesen ad átfogó útmutatást a gyógyszeriparban tevékenykedők és – tágabb értelemben – az egészségügyi szakemberek számára a jogszerű és etikus tevékenységekhez. 
 
Az etikus szabályrendszer már külön honlap-felületet is kapott. A http://www.etikusgyogyszer.hu  oldal a szervezet függetlenségének hangsúlyozása mellett a csatlakozás vagy akár az etikai ügyek bejelentések lehetőségét is megteremti.”
 
Forrás:   www.pharmaonline.hu, www.weborvos.hu, www.mgyk.hu,  Magyar Hírlap, MGYK Országos Hivatala, www.vg.hu, www.oep.hu, www.mgyk.hu, MTI
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább