A „kockázatokról és mellékhatásokról” kezdetű figyelmeztetés II.

A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2014. áprilisi számában hírül adtuk, hogy „a gyógyszercégeket tömörítő szervezetek megváltoztatnák a reklámok végén szereplő „a kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét” figyelmeztető szöveget, mivel az szerintük inkább negatív, riasztó hatású.”
 
  Egy amerikai tanulmány szerint ellenkező hatást válthatnak ki az antidepresszánst szedő fiataloknál az öngyilkossági kockázatra vonatkozó figyelmeztetések. A “British Medical Journal című folyóiratban közölt vizsgálat szerint a kockázatokra figyelmeztető médiabeszámolók nyomán hirtelen visszaesett az antidepresszánsok bevonásával végzett kezelések és megnövekedett az öngyilkossági kísérletek száma. A szakértők szerint hasonló jelenség más országokban is megfigyelhető.”
 
“A tanulmány készítői 2,5 millió tinédzsert és fiatal felnőttet követtek nyomon 2000 és 2010 között, és arra megállapították, hogy a figyelmeztetéseknek szinte azonnal érezhető hatása lett. A kamaszok esetében egyharmaddal, a fiatal felnőtteknél egynegyeddel esett vissza a felírt antidepresszáns-receptek száma. Ezzel párhuzamosan az öngyilkossági kísérletek száma 22 százalékkal nőtt a tinédzserek és 34 százalékkal a fiatal felnőttek körében.” 
 
A tanulmány megdöbbentette a szakembereket, ugyanakkor némelyek eltúlzottnak tartják az eredményeket: "ez egy rendkívül nehéz közegészségügyi probléma, ha nem sikerül megoldanunk, akkor komoly következményekkel kell számolnunk" - fogalmazott Stephen Soumerai, az egyik kutató. "Ezek a gyógyszerek életeket menthetnek. A média azonban nagyobb figyelmet szentel a viszonylag alacsony kockázati mutatóknak, mint a gyógyszerek jótékony hatásainak" - tette hozzá a szakember.”
 
A nem várt következmények összefüggésbe hozhatók azzal a felméréssel, amelyre Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója is hivatkozott: „az IGYE reprezentatív és fókuszcsoportos felmérése alapján hangsúlyozta, hogy a  figyelmeztető szöveg miatt az emberek gondolkodásába, tudatalattijába lényegesen több negatív, mint pozitív asszociáció épül be a gyógyszerek egy csoportjával kapcsolatban.  „Szembetűnő ellentmondás, hogy a független hatóságok által vizsgált és biztonságosnak, hatásosnak ítélt gyógyszereket sokszor méregnek tartják, miközben egyéb, kevésbé ellenőrzött gyógytermékekhez nem kötődik ilyen félelem.
 
A tanulmányban közölt eredményekre és összefüggésekre még keresik a választ, mindenesetre a figyelmeztetések megfogalmazásának szigorúsága még hosszú ideig vita tárgya lehet.
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább