Gyógyszerészi etikai normák, etikai audit

Idén elindíthatja a Magyar Gyógyszerészi Kamara az etikai auditot, amennyiben legalább ötszáz patika önkéntesen vállalja a részt vételt. A jogszabályok, a szakmai előírások és az etikai normák betartását vizsgálják az audit során.
 
Dr. Pintér László, az Etikai Bizottság elnöke egy munkabizottság segítségével dolgozik az audit szabályzatának kidolgozásán, illetve az auditálás szempontjainak kialakításán. Helyszíni kontroll, illetve önkéntes nyilatkozat lesz az audit alapja.
 
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint „oda kellene eljutniuk, hogy a patikák tartsák be a minőségbiztosítási rendszer követelményeit, vegyék figyelembe az „objektív betegérdeket” és legyenek rendezettek a beszállítókkal is a kapcsolataik.”
 
Az önkéntes audit a következő címet adhatná a részt vevőknek: „Etikus gyógyszertár” „A kamara etikai auditján megfelelt patika” vagy „A kamara etikus gyógyszertára”.
 
Az audit része az is, hogy a Kamara által alkotott minőségügyi kézikönyvet használják és alkalmazzák a helyi viszonyoknak megfelelően.
 
Az audit célja, hogy  a gyógyszerészek anyagi és társadalmi megbecsülése erősödjön. A jogszabályok és kamarai alapszabály által előírt minőségbiztosítási rendszer erősítheti ezt a folyamatot, s ez összhangban van az etikai normarendszerbe illesztett audittal, melynek jelentős része minőségbiztosítási vizsgálat.
 
Dr. Pintér László szerint „az audit célja a 3+1 „m”. Megbízhatóság, minőség, megelégedettség – a betegé és a dolgozóé egyaránt -, és ha ezek megvannak, akkor növekedni fog a megbecsültség. Erkölcsi és remélhetőleg az anyagi is.”
 
A tervek szerint majd pályázni lehet a Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikus Gyógyszertára címre, a köztestület tenné közzé a felhívást. A címnek önmagában is marketing értéke van Dr. Pintér László szerint.
 
A tervek között szerepel, hogy az audit rendszer megfelelő működőképessége és elfogadottsága esetén az OTH-val is megállapodnának, amely kiválthatná az általános hatósági ellenőrzést a patikák auditálásának évében. „ Ugyancsak fontos lehet, hogy a gyógyszertárrá minősítés során előnyt élvezzenek az auditált patikák, vagyis ők kérvényezés nélkül, automatikusan megkapnák a minősítést.”
 
Az audit tervezett menete Dr. Pintér László szerint: „Évente legalább egyszer az ilyen patika beszámolót küldene az Etikai Kollégiumnak, amelyik a tanúsítást kiadja. A dolog hasonlóképp működne, mint a minőségbiztosítási tanúsítvány kiadásával foglalkozó cégek esetében. A betegek számára pedig garanciát jelent, olyasmit, mint a „kiváló áruk” védjegye volt, de annál azért többet.”
 
Forrás: Köbli Anikó: A kamara az etikus gyógyszertárakért – www.pharmaonline.hu,   Niczky Emőke: Követni kell a modellt – www.mgyk.hu 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább