Pénztárgépcsere III.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a beüzemelt online pénztárgépek száma. Az átállási problémák megoldása érdekében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter március 28-án ismét összehívta a Pénztárgép Munkabizottságot. A tárgyalást követően a Nemzetgazdasági Minisztérium a következő közleményt tette közzé:
 
„Már 65 ezer online kassza üzemel hazánkban. A rendszer üzemszerűen beindult, összesen 152 millió bizonylat érkezett a NAV-hoz eddig, 353 milliárd forint bruttó értékben. A Munkabizottság tagjai már az ülés kezdetekor megállapodtak abban, hogy legfőbb prioritás továbbra is az, hogy az átállás a lehető legegyszerűbben, a vállalkozók, kereskedők számára minél kevesebb problémával valósuljon meg.
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és más ágazatok képviselői is felhívták a figyelmet az 50 ezer forintos  állami  támogatások szükségességére, és kiemelt szerepére, mert a támogatás érezhetően felgyorsította eddig a pénztárgép-csere folyamatát.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül megvizsgálja az ülésen elhangzott javaslatot, és a rendelkezésre álló adatok elemzését követően dönt a kérdésről. A Munkabizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a továbbiakban is szoros együttműködés keretében folytatják a munkát, hiszen a bizonylatolási fegyelem erősítése, illetve a gazdaság nagyobb arányú tisztulásának elérése közös cél.”
(Nemzetgazdasági Minisztérium)
 
A NAV 2014. második felétől már eredményeket vár az online pénztárgépek bevezetésétől, hiszen soha nem látott mértékű adatmennyiséghez jutottak: 2014. februárjára már kb. 30 millió adat futott be az adóhatósághoz.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2014. márciusában tájékoztatást adott ki az online pénztárgépek üzembe helyezési problémáinak kezeléséről: 
 
„A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz több alkalommal érkezett jelzés, miszerint az adott üzembe helyezési kóddal az üzembe helyezést nem lehet elvégezni. 
 
Ezzel összefüggésben a NAV felhívja a figyelmet, hogy amennyiben egy üzembe helyezési kóddal megkezdték valamely pénztárgép üzembe helyezését, úgy – még ha az üzembe helyezés adott esetben nem is volt sikeres – az adott üzembe helyezési kód más pénztárgép üzembe helyezéséhez már nem használható fel, illetve más üzembe helyezési kóddal az adott pénztárgép már nem helyezhető üzembe.
 
A fentiekre tekintettel, amennyiben az adott üzembe helyezési kóddal a pénztárgép üzembe helyezése nem volt sikeres, úgy az adózó az opg.teszt@nav.gov.hu email címen az üzembe helyezési kód megadásával kérhet segítséget.”
 
„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén már a világhálón nyilvánosan elérhető adatokat is felhasználja az adózáshoz kapcsolódó visszaélések elemzése során. 
 
Operatív ellenőrzések várhatók a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos   kötelezettségek teljesítését illetően. Ebben az esetben a várható mulasztási bírság magánszemélyeknél 500 ezer, cégek esetében esetben 1 millió forintig terjedhet.”
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább