Gyógyszertári informatika III.

Mobiltech a gyógyításban
 
„Becslések szerint az elkövetkezendő években meredeken emelkedik a világon letöltött egészségügyi mobil applikációk száma, részben az egyre tudatosabbá váló betegek, részben az olyan kiegészítő eszközök nyomán, amilyenek a hordozható diagnosztikai eszközök, az úgynevezett okosmérők.” 
 
Az okostelefonok napjainkban folyamatosan kiszorítják a hagyományos mobilokat a piacról, általánossá válik a használatuk. A letöltött applikációk 17 százaléka egészségügyi témájú, az egészséggel kapcsolatos érdeklődés kiemelkedő korunkban, különösen az internet-használat során. Ezt segíthetné az elektronikus adatbázis kiépítése, az elektronikus egészségügyi betegkarton és az e-recet bevezetése.
 
 Az e-recept Magyarországon is lehetővé tenné, hogy a beteg sms-ben vagy e-mailben rendelje meg a gyógyszerét. Az időpontfoglalások elektronikusan is végezhetők lennének. Az elektronikus adatbázis, e-konzultáció segíthetné az orvos és a beteg kapcsolattartását, naprakész kommunikációt biztosítana kórházak, patikák, háziorvosok és egyéb egészségügyi szervezetek között.
 
A laikus felhasználók számára készített applikációk egyike a mobile health (mHealth), amely rendkívül sokoldalú, hiszen ide tartozhatnak a videokonferenciák, távmegfigyelő monitorok, online konzultációk, mobil kórtörténet-adatbázisok és betegnyilvántartások is.
 
A laborom.hu alkalmazás „egy személyre szabott egészségügyi „betegkarton”, amelynek segítségével bárki feltöltheti és rendezheti számítógépén vagy okostelefonján laborleleteit, kórtörténetét, testsúly-, vérnyomás- és vércukorértékeit. Az adatbázis a beteg és a kezelőorvos számára egyaránt követhetővé, átláthatóvá, vizuálisan megjeleníthetővé teszi a beteg egészségi állapotával kapcsolatos számtalan információt, amely így bármikor rendelkezésre állhat.”
 
Bálint Botond, a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület vezetője szerint „egyelőre megbecsülhetetlen, mennyi pénzt lehet megtakarítani az ilyen és hasonló mobile health megoldásokkal, amelyek szükségtelenné tesznek sok felesleges orvos-beteg találkozást, ismételt vagy párhuzamos labor-, vagy költséges képalkotó vizsgálatot, elkerülhetővé keresztbe gyógyszerelést. A szakember szerint az mHealth már 2020 előtt alapvetően meg fogja változtatni az egészségügyet és a saját egészségünkről kialakult képünket is, bár erre Magyarországon talán néhány évvel tovább kell várni.”
 
A WEBBeteg is ismert és népszerű mobilalkalmazás. Milliós látogatottságú portál,   elfogadott brand orvosok és betegek körében. Interaktív: háziorvosok és jogász szakértők válaszolnak a felvetett problémákra.
 
Az internethasználat a gyógyszerészek körében is igen elterjedt: a Szinapszis Kft. felmérései alapján a patikavezetők és expediálók szakmai internethasználatának leggyakoribb célja gyógyszer információkkal (91%), szakmai hírekkel és újdonságokkal (88%) kapcsolatos, de a továbbképző tanfolyamokra történő klikkelés is jelentős számot mutat (80%) A megkérdezettek 11%-a szakmai fórumokon is hozzászól. Tízből négy gyógyszerész rendszeresen kommunikál a gyógyszergyárakkal, 25 %-uk a betegekkel is tartja a kapcsolatot az interneten, tanácsokat ad, hozzászól a különféle témákhoz. Szintén kiemelkedően magas a patikusok egymással folytatott internetes kommunikációja.
 
Forrás: vg.hu, NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERÉSZ 2014. februári száma, WEBBeteg mobil alkalmazás, Kiss Katalin kutatásvezető, Szinapszis Kft. 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább