Aktualitások

1. NAV tájékoztatás üzembe helyezési kód felhasználhatóságáról (2014.01.27.)
 
 „Tájékoztatjuk az érintett adózókat, hogy a NAV 2014. január 24-én (pénteken) az online pénztárgép rendelési felületén (eBEV) felszabadította a két visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépre (SAM4S NR-300 ONLINE, S&E NR-300 ONLINE) leadott megrendeléshez felhasznált üzembe helyezési kódokat. Ennélfogva az új megrendelés leadásához felhasználható az a támogatási tartalommal rendelkező üzembe helyezési kód, amelyet a korábbi – visszavont engedélyű gépre vonatkozó – megrendelésnél megadott az adózó.”
 
2.  Kötelező tulajdoni hányad: januárban az OTH a szakigazgatási szervein keresztül összegyűjtötte a gyógyszertári társas vállalkozások által leadott társasági szerződésmódosításokat és a minisztériumhoz továbbítják azokat. A gyógyszertárak által benyújtott társasági szerződéseket ellenőrizték, hogy megfelelnek-e a jogszabályoknak (a kötelező tulajdoni hányad megfelelésen túl a tagsági jogok biztosítása, gyakorlása, illetve a szavazati arány tekintetében). Még a folyamat nem zárult le, de állítólag akadtak problémák azzal, hogy egyes társasági szerződésekben a szavazati arányok eltértek a tulajdoni arányoktól.
 
3. ENSZ kampány a hamis gyógyszerek ellen 
„A hamis áruk és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatra hívják fel a fogyasztók figyelmét. 
 
Nemzetközi kampányt indított az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC). A "Hamisítvány: Ne támogasd a szervezett bűnözést" nevű program egy közérdekű közleményre épül, amelyet a new york-i Times Square NASDAQ képernyőjén és nemzetközi televíziós csatornákon mutatnak be - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).
 
A kampány arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy gondolják végig, kik állnak az évi 55 ezer milliárd forintos, illegális kereskedelmi tevékenység mögött. A hamisítás mindannyiunkat érinti: a termékek előállításához sokszor rabszolgamunkát alkalmaznak, maguk a termékek végzetes egészségkárosodást okozhatnak és a bevétel bűnözői csoportokhoz kerül.
A közvélemény felvilágosításával elérhető, hogy a fogyasztók ne vásároljanak hamis termékeket és ne támogassák ilyen módon a szervezett bűnözést.”
 
4. Megkezdődött a hamisgyógyszer-per 
A gyógyszergyártók több száz millió forintnyi kártérítést követelnek a vádlottaktól. 
„Hamis gyógyszerek forgalmazásával vádolt hattagú békéscsabai bűnszervezet ügyének tárgyalása kezdődött meg szerdán a Gyulai Törvényszéken. A vádirat szerint a gyanúsítottak több mint egymilliárd forint értékben illegálisan értékesítettek hamisított gyógyszerkészítményeket, potencianövelő szereket Magyarországon és külföldön.
 
A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A vádlottak közül csak a negyedrendű vádlott tett - írásbeli - vallomást.  Ezután a tanács elnöke tanúvallomásokat olvasott fel, amelyeket megtévesztett vásárlók tettek a vizsgálatban eljáró hatóságok előtt. A tárgyaláson részt vett több olyan nemzetközi gyógyszergyártó cég jogi képviselője, amelynek a nevét illegálisan használták fel a vádlottak. A gyógyszergyártók több száz millió forintnyi kártérítést követelnek a vádlottaktól. 
 
A Békés Megyei Főügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott által létrehozott és a közeli hozzátartozóiból, ismerőseiből álló bűnszervezet Indiából és Kínából az interneten keresztül nagykereskedelmi mennyiségben szerzett be gyógyszerkészítményeket, túlnyomórészt potencianövelő szereket, amelyek egy része illegális, más részük hamis volt. A készítmények összetétele nem felelt meg az eredeti gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő feltételeknek, sem a hamis gyógyszerek csomagolásán feltüntetett összetételnek. 
 
A gyógyszereket a csoport tagjai által különböző településeken bérelt postafiókokba kézbesítették. A csomagokért a vádlottak mentek el, és a harmadrendű vádlott által bérelt lakásba szállították őket, ott tárolták és csomagolták át a készítményeket. A gyógyszereket az interneten kínálták eladásra. A vevők a vételárat lengyelországi és ciprusi bankszámlákra utalták át. 
 
A vádlottak 2011 augusztusától 2012 áprilisáig több mint hetven országban forgalmazták a készítményeket anélkül, hogy erre engedélyük lett volna. A vádirat szerint legalább 1,58 milliárd forint belföldi forgalmi értékű illegális gyógyszerkészítményt szereztek be külföldről továbbértékesítési céllal, és ebből legalább 1,030 milliárd forint értékben adtak el.”
 
5. Várhatóan nem lesznek állami patikák
„Nem számít arra a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, hogy akár egyetlen gyógyszertár állami tulajdonba kerül a 25 százalékos kötelező gyógyszerészi tulajdonhányad követelménye miatt. A Világgazdaság arról írt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem élt elővásárlási jogával, ezenkívül senki nem tartott igényt az állami kamattámogatású patikahitelre.”
 
6. Tudomány – informatikai fejlesztések
Egyes vélemények szerint az informatika és a kommunikáció fejlődése hozhatja a legnagyobb változásokat az egészségügyben a jövőben.
 
Grandiózus egészségügyi projekt indul a kormány és a General Electric támogatásával hazánkban: a szakemberek olyan egészségügyi informatikai rendszert fejlesztésén dolgoznak, mely alapjaiban változtathatja meg az ediggi betegellátó rendszert:
 
 „A jövő gépei már képesek lesznek előre jelezni és megelőzni a problémákat azzal, hogy a megfelelő információt a megfelelő emberhez a megfelelő időben juttatják el. Az egészségügyben így lényegesen gyorsabban és hatékonyabban jutnak életeket mentő információkhoz a szakorvosok és egészségügyi dolgozók.”
 
Az információáramlás gyorsulását eredményezheti és ezáltal az orvosi döntéshozatalt  segítheti az IBM Watson szuperszámítógépe, amely 3 másodperc alatt kétszázmillió oldalt képes átnézni.
 
A 2014-es év egyik nagy szenzációja lehet orvosi szempontból a Google Glass szemüveg a New Scientist magazin szerint. „A speciális szemüveget viselő sebész megoszthatja az operációk során látottakat az orvostanhallgatókkal.”
 
7. Pénztárgépcsere: várhatóan április végére rendeződik a folyamat és egyetlen patikának sem kell szankciótól tartania
A hatályos jogszabályok alapján 2014. január elsejétől már csak az új típusú - NAV-val állandó online kapcsolatban álló - pénztárgépeket használhatnák a gyógyszertárak, de a patikák önhibájukon kívül késnek az online pénztárgépek cseréjével és ezt időben jelezte az MGYK a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ezért egyetlen patikának sem kell szankciótól tartania – nyugtatta meg a gyógyszerészeket  Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke. 
 
„Varga Mihály miniszter úr a Nemzetgazdasági Minisztériumban tavaly létrehozott egy munkacsoportot, amelyikben a Gyógyszerész Kamarának a képviselőit is bevették, és ez a munkacsoport decemberben és  januárban ülésezett. Olyan döntéseket tudott hozni ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyik a gyógyszertáraknál a NAV-szankciónak a kockázatát kizárja…
 
8. „Hamarosan hackerek is segítik a NAV munkáját, hogy kiszűrjék az onlinekassza-rendszer kijátszását célzó próbálkozásokat - írja az onlinekassza.hu. 
 
A szakportálnak a NAV informatikai elnökhelyettese elmondta: a hackerek megpróbálják feltörni az engedélyezett, vagy engedélyre váró gépeket. Ha sikerül, akkor jelzik a problémát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak (MKEH), vagy ha jogszabályi szintű beavatkozásra van szükség, a szakminisztériumnak.
 
A hackerlabor működtetésének célja, hogy a hatóság felfedezze az esetleges biztonsági réseket a valódi támadások előtt. Az informatikában nem létezik feltörhetetlen rendszer, a legjobb védelem az, ha a csalástól várható haszon kevesebb, mint az az idő és erőforrás, amit a rendszer feltörésébe kell fektetni - ismertette Vágujhelyi Ferenc, a NAV informatikai elnökhelyettese.
 
Az eddig bekötött 22 ezernél több pénztárgépből már most mintegy másfélmillió naplófájlt kapott a NAV. Vágujhelyi Ferenc rámutatott, ennyi adat az elmúlt 15 évben keletkezett összesen az adóhivatalnál a kasszák vizsgálata során.
 
A rendszert úgy tervezték, hogy akár 300 ezer kasszát is tudjon kezelni, és egy időben 30 ezer gépről kérhessen adatokat. A szakember elmondta, jelenleg 40 ezer legyártott kassza, illetve adóügyi ellenőrző egység vár a bekötésre, és ez a szám napról napra nő - írja az onlinekassza.hu.”
 
 
9. Az Országos Tisztifőrvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztályának 2014-es (várható) ellenőrzési tervezete 
 
„Közforgalmú gyógyszertárak esetében
 
Ellenőrzések tárgya: 
Betegtájékoztató feliratok, kötelező szérum készletben tartása, fokozottan ellenőrzött szerek forgalmazása, nyilvántartások vezetése, forgalomból kivonás végrehajtása, magisztrális gyógyszerkészítés, helyiségek szaktevékenységnek megfelelő alkalmazása. 
Az ellenőrzendő egységek száma: 1252 
Ellenőrzési időszak 
2014. január-december 
A hatósági ellenőrzés eszköze 
helyszíni ellenőrzés 
 
Fiókgyógyszertárak esetében
Ellenőrzések tárgya: 
Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés 
Az ellenőrzendő egységek száma: 317 
Ellenőrzési időszak 
2014. január-december
A hatósági ellenőrzés eszköze 
helyszíni ellenőrzés 
 
Kézigyógyszertárak esetében
Ellenőrzések tárgya: 
Jogszabályban rögzített teljes ellenőrzés 
Az ellenőrzendő egységek száma: 111 
Ellenőrzési időszak 
2014. január-december
A hatósági ellenőrzés eszköze 
helyszíni ellenőrzés 
száma: 42”
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább