Aktualitások

1. Kötelező tulajdoni hányad – a határidő lejárt
 
A 2014. január 1-re a patikák túlnyomó többsége teljesítette a 25 %-os tulajdoni hányad előírást, sőt a nagy részük hitelfelvétel nélkül „oldotta” meg a feladatot. Vannak olyan megyék, ahol egyáltalán nem került sor hitelfelvételre. A határidőt túllépőknek az ÁNTSZ haladékot adott - 2014. január 31-ig még benyújthatók a tulajdoni hányadok módosítását tartalmazó társasági szerződés módosítások - más hivataloknál (pl. az OEP) tudomásunk szerint  bírságolásra lehet számítani.
 
2. Tudomány: Előre jelezhető lesz a járványok terjedésének iránya?
 
Egy matematikai modellt dolgozott ki a járványok terjedésére egy amerikai-német kutatócsoport, melyet a Science tudományos magazinban publikáltak. E szerint az elmélet szerint, melyet tesztek is meglehetősen jól alátámasztanak, a járványok terjedésének iránya és gyorsasága a főbb légi közlekedési útvonalakból kiindulva előre jelezhető, illetve jobban kiszámítható, mint a korábbi „hagyományos” módszerekkel. 
 
A modell lényege szerint a fertőzött városokból abba az irányba terjed a járvány leginkább, amelyek felé a legnagyobb a légi forgalom. Kidolgozták az ún. effektív távolság fogalmát (a hagyományos  távolság számítással szemben): előfordulhat, hogy a járvány hamarabb ér Londonból New Yorkba, mint pl. Aberdeenbe. Az effektív távolság és a járvány kitörési pontjának ismeretében a tudósok kiszámíthatják, hogy a Föld melyik országában, városában ütheti fel a fejét legközelebb a járvány. Sőt még „visszafelé” is működik a teória: a terjedési útvonalakból kiindulva nagy valószínűséggel kiszámítható, hogy honnan indult a járvány.
 
3. USA: új gyógyszerminőségi és gyógyszerbiztonsági törvény
 
„Az új Gyógyszerminőségi és Biztonsági Törvény értelmében az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) elkezdi egy olyan, országos szintű rendszer kifejlesztését, amellyel követhető lesz a gyógyszerek útja a gyártótól egészen a fogyasztóig.”
 
„A securingindustry.com-on olvasható hír szerint a Gyógyszerminőségi és Biztonsági Törvény (Drug Quality and Security Act, DQSA) célja az, hogy a gyógyszerek esetében minimálisra csökkentse a szennyezés, minőségrontás, lopás vagy hamisítás lehetőségét, másrészt tisztázza, hogy az FDA a felelős hatóság a patikában gyártott (magisztrális) gyógyszerek ügyében is. Tom Harkin, iowai demokrata szenátor szerint a törvény (amit ő terjesztett a Szenátus elé) “drámai mértékben javítani fogja a patikákban előállított gyógyszerek biztonságosságát és egy, eddig még soha nem látott követőrendszert állít fel, amivel nyomon követhető lesz a vényköteles gyógyszerek útja a gyártás és a terjesztés során.” „A törvény hatálybalépésétől számított négy éven belül minden egyes gyógyszer csomagolásán szerepelnie kell majd egy egyedi azonosító számnak és tíz éven belül megvalósul minden doboz gyógyszer teljes körű nyomon követése a gyógyszerellátási láncban.”
 
4. A  DNS alapú kezeléseké a jövő
 
A rákos megbetegedések száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években. A genetikai kutatásokat hasznosító személyre szabott rák terápia szélesebb körben való alkalmazását segítheti elő a jövőben a Big Data analitika és a felhő alapú kognitív rendszerek eredményeinek hasznosítása.
 
A közeljövőben a fenti rendszerek hatékony segítséget adhatnak az orvosoknak a rák pontosabb diagnosztizálásában: „az orvosokat számítógépek  segítik majd, hogy jobban megértsék, hogyan fejti kihatását a rák a beteg szervezetében és DNS-ében, és hogy ezek ismeretében komplex gyógymódokat fejleszthessenek ki a legyőzésére.”
 
A genetikai adatokat feldolgozó rendszerek rendkívül rövid időtartamra képesek csökkenteni a hatékony terápia kiválasztásának módját is.
 
5. Közlemény OSAP adatszolgáltatásról – EMMI  
 
„Tisztelt Gyógyszertárvezető Asszony!
Tisztelt Gyógyszertárvezető Úr!
 
A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény előírásai alapján az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet (OSAP) 3. melléklete 2014. január 1-től adatszolgáltatási kötelezettséget állapít meg a közforgalmú gyógyszertárak (és az intézeti gyógyszertárak közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző részlegei) számára:
 
1501 számon: „Jelentés a közforgalmú gyógyszertárak támogatott és nem támogatott gyógyszerforgalmáról” címen, havonkénti, ill. évenkénti gyakorisággal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által” történő adatszolgáltatással.
 
Az adatgyűjtés adatköre
‒ a vényre kiadott közfinanszírozásban részesülő gyógyszerekre vonatkozó forgalmi adatokra jogcímenként,
‒ a vényre kiadott nem támogatott gyógyszerekre vonatkozó forgalmi adatokra (csak a vényazonosító, a gyógyszer neve és a dobozszám feltüntetésével), valamint
‒ a vény nélkül kiadott gyógyszerekre vonatkozó forgalmi adatokra (csak a gyógyszer nevének és dobozszámának feltüntetésével) terjed ki.
 
Az adatszolgáltatás elektronikus úton történik, az OEP felé elküldött elszámoló jelentés elektronikus mellékleteként. Az adatszolgáltatás technikai beállítását a gyógyszertári rendszergazdák elvégzik.
 
1578. számon: „Jelentés a gyógyszertárakról” címen adatszolgáltatásra kötelezett valamennyi működési engedéllyel rendelkező közforgalmú és intézeti gyógyszertár, a megyei/fővárosi tiszti főgyógyszerészek, illetve tiszti gyógyszerészek közreműködésével.
 
Az adatszolgáltatás interneten elérhető elektronikus kérdőíven történik, a megyei/fővárosi tiszti főgyógyszerészek, illetve tiszti gyógyszerészek koordinálásával.
 
Az adatszolgáltatás számára nyitva álló időtartam előtt minden adatszolgáltatásra kötelezett az elektronikus adatlaphoz tartozó felhasználói nevet és jelszót tartalmazó értesítőt kap.
 
Az adatszolgáltatást 2014. február 28-ig kell teljesíteni.
 
A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény szerint az adatszolgáltatásra kötelezett az előírt adatokat a valóságnak megfelelő tartalommal, megszabott határidőben és meghatározott módon, térítésmentesen köteles szolgáltatni. Az országos statisztikai adatgyűjtési programba felvett adatgyűjtéseket végrehajtó szervek, a szolgáltatott adatok valódiságának ellenőrzése céljából, a szolgáltatott adatokkal összefüggő nyilvántartásokba, iratokba - előzetes értesítés alapján - az adatszolgáltatónál betekinthetnek.”
 
Budapest, 2013. december 23.  EMMI
 
6. Új innovatív készítményeket fogadhat be a Társadalombiztosítás
 
„Úgy tűnik, megtört a jég – tíz új innovatív készítmény befogadásának lehetőségét tartalmazza az a jogszabály tervezet, mely megjelent a kormány honlapján. A pitvarfibrilláló betegek stroke prevenciójára törzskönyvezett  új orális antikoagulánsok támogatására már igen régen vár a szakma.  A kardiológus szakma szerint ezek a gyógyszerek számos előnyt biztosítanak a hagyományos K-vitamin antagonista (KVA) kezeléshez képest, melyek közül a legfontosabb a folyamatos INR monitorizálás szükségtelensége mellett  az intrakraniális vérzések rizikójának jelentős mértékű csökkenése. Az Eü-pont tervezet alapján ezek a szerek közepes-magas stroke rizikójú pitvarfibrilláló betegeknek adhatók másodvonalbeli kezelésként, azaz olyan pácienseknek, akiknél a KVA terápiás szintje nem biztosítható megfelelően.”
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább