Aktualitások

1. Mintapatikák – modell értékű gyógyszertárak
 
Újra előtérbe kerül az emelt szintű gyógyszerészi gondozás, egy TAMOP pályázat keretein belül zajlik a leggyakoribb betegségek gondozási irányelveinek kifejlesztése  prof. dr. Soós Gyöngyvér, a szegedi Klinikai Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára irányításával, a csatlakozó patikák követendő példává válhatnak mások számára is.
 
Az új típusú minősítésért önkéntesen lehet pályázni, anyagi előnye egyelőre nincs, erkölcsi-presztízs előnyhöz tudják jutatni a jelentkező patikákat. A minőség nagyobb hangsúlyt kap, a gondozási tevékenységet támogató informatikai fejlesztést dotálják.
 
2.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye az erre a célra kialakított internetes  felületen (eBEV szolgáltatás) leadott pénztárgép megrendelések visszaigazolásáról 
 
„A nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 50/2013. (XI. 15.) NGM rendelet értelmében 2013. november 16-át követően elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgép cseréjéhez kapcsolódó online pénztárgép megrendelést csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) honlapján keresztül is elérhető, erre a célra kialakított internetes felületen (eBEV szolgáltatás) lehet leadni. 
 
Abban az esetben, ha az üzemeltető jelen közlemény megjelenése előtt már adott le megrendelést az internetes felületen, akkor hamarosan visszaigazolást fog kapni a megrendelés tényéről. A visszaigazolást a NAV minden esetben a rendelést leadó üzemeltető Ügyfélkapu tárhelyére küldi meg. Fontos, hogy amennyiben a megrendelés leadásáról nem az üzemeltető saját maga, hanem például meghatalmazottja intézkedett, úgy a visszaigazolás is a meghatalmazott tárhelyére kerül megküldésre.
 
Azokról a megrendelésekről, amelyek a jövőben kerülnek leadásra az üzemeltetők – a megrendelő rendszert érintő rövid átállást követően folyamatosan – a rendelés leadását követő napon fogják a visszaigazolást megkapni. 
 
Kérjük, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az Ügyfélkapu tárhelyre érkező üzeneteiket. 
 
A rendelés leadását és a visszaigazolás megérkezését követően az eBEV szolgáltatásban a pénztárgép megrendelés leadásával kapcsolatban további teendő nincs. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy mind az üzemeltetőnek, mind pedig a forgalmazónak kölcsönösen intézkednie kell a kapcsolatfelvétel iránt a megrendelt pénztárgép beszerzésével kapcsolatos részletek egyeztetése érdekében. A forgalmazók elérhetőségei megtalálhatók az eBEV portálon a Rendelés előjegyzés/Pénztárgép rendelés menüpontban a Pénztárgép jellemzők összehasonlítása című táblázatban.”
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal, 2013. 11. 30.
 
3. Az egészséggel kapcsolatos internetes információszerzés rohamos terjed napjainkban:
 
Egyre több ember használja az internetet arra, hogy egészségügyi problémáira megoldást találjon, online tanácsokat követnek, különféle betegségek tüneteinek leírását kutatják, egymást tájékoztatják különböző fórumokon. Kiemelkedik az orvosi ellátással, illetve a gyógyszerekkel (hatóanyag, mellékhatás, adagolás, tárolás, stb) kapcsolatos információéhség. Sajnos sokan fogadják el nem szakember tanácsát is, és kb. 30 % azoknak aránya, akik módosítják vagy elhagyják az orvos által felírt gyógyszeradagot. 
 
Az EuroStat 2011-es adatai alapján a magyarok az európai átlagnál is több időt töltenek az egészséggel kapcsolatos információk beszerzésével a világhálón.
Rendkívül gyorsan növekszik az egészségügyi weboldalak látogatottsága, ez a gyógyszertáraknak is nagyobb lehetőségeket rejthet magában.
Sajnos mindezekkel párhuzamosan az online visszaélések száma is növekszenek. 
 
4. Új találmány szűrheti ki a hamis gyógyszereket
 
„A találmány a következőképpen működik: a kérdéses gyógyszert feloldják folyadékban és ebből a folyadékból kis mennyiség áramlik át egy mikrofluid chipnek nevezett eszköz csatornáin. A csatornákban olyan molekula van, amely kémiai kötést hoz létre a tényleges gyógyszerrel. A folyamatot fluoreszkáló jelenség kíséri, ami akár egy okostelefonos alkalmazással is mérhető. Ez megmutatja, hogy mennyi aktív hatóanyag van a tablettában. Ha a PharmaCheck működik, akkor ez az egyszerű és olcsó módszer  segíthet a gyógyszerhamisítók elleni harcban és ezrek életét mentheti meg.”
 
5. A GYEMSZI jogköre, hatásköre folyamatosan növekszik, (leginkább megütközést a házkutatás lehetősége váltott ki) Jelenleg a klinikai kutatási tevékenységbe kíván „beleszólni”: a kutatási tevékenység elősegítését, felgyorsítását, az innováció előmozdítását, a betegek számára szélesebb hozzáférést szeretnének csupán elérni és nem kívánnak beleszólni a vizsgálatokból befolyó pénzek elosztásába. A fenti célok érdekében a GYEMSZI létrehozza a Klinikai Kutatási Koordinációs Központot a hatósági feladatokat azonban továbbra is az OGYI látja el. 
 
6. Kötelező tulajdoni hányad. Valamelyest felgyorsult az elmúlt hetekben a patikusok tulajdoni hányad vásárlása, az OTH becslése alapján már csak kb. 200 patika nem felel meg a 2014. 01. 01-i határidejű jogszabályi (Gyftv.) tulajdoni hányad (25 %) előírásnak, és ezen gyógyszertárak nagy többségénél is csak néhány százalék hiányzik. Tudomásunk szerint a patikusok jelentős része hitelfelvétel nélkül megtudta vásárolni a kötelező tulajdonrészt. Nagy részük azonban komoly erőfeszítéseket tett, hogy hitelfelvétel (eladósodás) nélkül eleget tudjon tenni a jogszabályi előírásoknak és sokak szerint a neheze még csak ezután, pontosabban 2016-ban következik, amikor már az 50 %-os tulajdoni hányadnak kell megfelelni.
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább