Aktualitások

I. Az OEP II. féléves ellenőrzési terve 39 gyógyszerforgalmazó és 44 gyógyászati segédeszköz forgalmazó készletellenőrzését írja elő. Az ellenőrzések célja az egyéves leltáridőszakon belüli készletellenőrzés végrehajtása.
 
II. A kisebb települések közel egyharmadában nem található egyetlen patika sem, és kb. 35-40 közötti azoknak a településeknek a száma, amelyeken van ugyan egy patika, de egyedüliként felel a település gyógyszerellátásáért.
 
Tovább folytatódik a kistelepüléseken működő  patikák vesszőfutása, egyre több patika kénytelen végleg bezárni a forgalom csökkenése miatt. A különböző jogszabályi előírások is bonyolítják a „kispatikák” helyzetét: például ha nem teljesül a 25 %-os tulajdoni hányad előírás, újabb gyógyszertárak zárhatnak be.
 
III. Illegális gyógyszer-kereskedelem
 
A nemzetközi trendet követve az illegális gyógyszer-kereskedelem ellen hatékonyabb fellépést sürgetnek a hazai hatóságok is. A GYEMSZI piacfelügyeleti jogkörében 13 eljárást folytat jelenleg. A hazai hatóságok több száz illegális „webpatikát”  füleltek le és folytatnak eljárást ellenük. Sok esetben próbavásárlást is végeztek.  Nemzetközi szinten több mint 10.000 illegálisan működő online patika ellen indult eljárás.
 
IV. Megjelenik a kis fekete háromszög megjelölés a gyógyszer-kereskedelemben, az utóbbival a 2011. január 1-e után engedélyezett gyógyszereket fogják jelölni, és a mellékhatásokat az engedélyeztetés után is figyelni, illetve vizsgálni fogják hosszabb időn keresztül.
V. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Környezetegészségügyi Intézet új címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet új címe: 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/a.
 
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább