Generációváltás: a fiatal patikusok tulajdonszerzése

Az elmúlt években kb. 50 fiatal patikus ment külföldre dolgozni évente. Ez a létszám nem jelentős az összes gyógyszerész létszámához viszonyítva, de hosszú távon gondot okozhat. Az elvándorlással együtt ugyanakkor a „gyógyszerész munkanélküliség” is megjelent – kb. száz fő lehet a munkanélküli patikusok száma.

Az elvándorlások és a „gyógyszerész munkanélküliség” csökkentése, illetve fiatalabb generáció egzisztenciájának megalapozása és tulajdonhoz jutása érdekében a Magyar Gyógyszerész Kamara a Kormánnyal közösen már dolgozik egy fiatalok gyógyszerészeket segítő programon, melynek lényege, hogy a közelmúltban létrehozott patikaalapon belül kerülne kialakításra és egyelőre költségvetési támogatás nélkül működne. 

Célja, hogy a fiatal gyógyszerészek is patika-tulajdonrészhez jussanak a rendszerből kilépő idős gyógyszerész generáció helyébe lépve és 2017 után is működő tőkeprogram segítségével folytatódjanak a patika tulajdoni hányad vásárlások a fiatalabb generáció bevonásával.

A Magyar Gyógyszerész Kamara azon törekvése, mely a gyógyszerészek itthon tartását célozza amúgy összhangban van a Kormány egyik fontos céljával, amely a fiatal diplomások hazai elhelyezkedését szorgalmazza.

A fenti program - amelynek kidolgozása őszre várható - a külföldre távozott gyógyszerészek egy részének hazacsábítását is elősegíthetné. 

Forrás: www.mgyk.hu

Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább