Aktualitások

Előfordul, hogy a háziorvos nem számítógépes programmal írja a receptet, hanem kézzel tölti ki azt vagy bélyegzőt tesz a fejléc helyére és a bélyegző lenyomata nem tartalmazza az összes előírt adatot. Ebben az esetben is ki kell szolgálni a beteget a gyógyszerésznek, ki kell adnia a támogatott gyógyszert, nem utasíthatja el a fenti hibára hivatkozva. A receptet viszont javítattni kell.
 
Vonalkódok problémája: ha a recepten nincs extra vonalkód vagy hibás vagy nem egyezik a vényadattal, a gyógyszer kiadására a fent írtak az irányadók. Ezek a vények  szabályszerűen elszámolhatók az OEP felé, hiszen nem minden esetben lehetséges, hogy a (házi)orvos számítógépes programmal töltse ki a  vényt, előfordul kézzel írott is. Ilyen esetekben a vényt nem zárja ki az elszámolásból az OEP, hanem  megvizsgálja a vényrendeléshez használt  informatikai rendszert és intézkedéseket tesz a hibák kijavítására.
 
Amennyiben valamely vonalkód hiányzik, hibás vagy nem olvasható, ezt rögzíteni kell. Amennyiben a vonalkód leolvasását követően a gyógyszertár programjának képernyőjén eltérő gyógyszerkészítmény neve jelenik meg, a cikktörzsből ki kell választani a vényen látható, annak megfelelő készítményt.
 
Amennyiben a gyógyszertár programjának képernyőjén más vonalkód, más pecsétszám vagy más (kiadandó) mennyiség jelenik meg, mint ami a vényen szerepel, a vonalkódot, pecsétszámot, mennyiséget javítani kell.
 

Forrás: OEP, Magyar Gyógyszerészkamara, Gyógyszertári Rendszergazdák Szövetsége 

Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább