Internetes gyógyszerforgalmazás

2013. március 1-től elindult az internetes gyógyszerforgalmazás, gyógyszerkiszolgálás. Igaz, még csak korlátozott módon, a legfontosabb korlát, hogy vényköteles, közfinanszírozott, támogatott gyógyszerek nem árusíthatók.
 
Mivel Nyugaton az internetes gyógyszerforgalmazás sokkal nagyobb mértékben elterjedt, ez a tendencia – úgy tűnik – nálunk is felgyorsulhat. Azonban szakemberek szerint nem kis veszélyeket rejt magában, ezért csak a fenti korlátok között van növekedési lehetőség. A legnagyobb veszély a lakosság számára, hogy az interneten forgalmazott gyógyszerek legalább fele hamisítvány. Természetesen ez nem kockázati tényező a regisztrált gyógyszertárakon keresztül történő vásárlás estén. Sajnos a vásárlók egy részénél csak a termék ára játszik szerepet, a biztonsági szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyják.
 
Továbbá komoly ellenérv az internetes kereskedelemmel szemben a magas hazai költségek (órabér, szállítási költség, stb. miközben az árrés folyamatosan csökkenő tendenciát mutat) nem beszélve arról, hogy az adminisztráció is lehetne egyszerűbb. Így nem csoda, hogy internetes gyógyszerforgalmazásra jogosult magyarországi gyógyszertárakat jelenleg mindössze 20 gyógyszertár „képviseli”.  Egyébként a hazai patikák internetes forgalma - egyelőre - elenyésző.
 
A biztonságot az jelentheti, hogy a belföldi rendszer teljesen zárt. Csak zárt láncolaton keresztül (hivatalos gyártó - engedéllyel rendelkező nagykereskedő -  engedélyezett patika) lehet hozzájutni a termékhez.
 
Az ÁNTSZ honlapján az Internetes gyógyszerkereskedelemre vonatkozóan közzétett tájékoztatás szerint „külföldi online gyógyszertár sem értékesíthet vényköteles gyógyszert. A recept nélkül kiadható készítmények közül is csak olyanokat árusíthat, amelyek Magyarországon engedélyezettek, és rendelkeznek magyar nyelvű, hatóságilag jóváhagyott címkével, betegtájékoztatóval.
 
Az Európai Unióban működő nem magyarországi vállalkozások magyarországi címzett megrendelő részére legálisan csak vény nélkül kiadható gyógyszert adhatnak el. Amennyiben Magyarországi címzettnek mégis receptköteles gyógyszert adnak el, tevékenységük nem jogszerű.
 
A gyógyszerek besorolása és szállításuk feltételei tekintetében a tagállamok között eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e.”
 
Összegzésképp elmondhatjuk, hogy a hazai Internetes gyógyszerkereskedelem még rengeteg területen fejlődésre, kiigazításra szorul, pl. a házhozszállítás is igen „döcögve” működik.
 
Az Internetes gyógyszerforgalmazás, gyógyszerkereskedelem szabályozására, jövőbeni alakulására még visszatérünk a későbbi cikkeinkben.
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább