Fogyasztóvédelmi ellenőrzések

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elsősorban a termékek árát ellenőrzi, abból a szempontból, hogy az eladási és az egységár megfelelően van-e feltüntetve, nem történt-e árdrágítás, a maximált áras gyógyszereket nem adják-e drágábban a patikákban, mint amennyiért megengedett.

 
Korábbi évek tapasztalata alapján a legtöbb szabálytalanság az egységárak feltüntetésével kapcsolatosan fordult elő, gyakori büntetési ok volt az ár feltüntetésének hiánya, valamint előfordult árdrágítás is. A korábbi évek ellenőrzéseinek másik célja az volt, hogy a gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők megjelenését vizsgálják pl. az interneten, a nyomtatott, illetve az elektronikus sajtóban, és a média egészében. A vizsgálat különös tekintettel a reklámozás módjára, megjelenésére terjedt ki, e körben is sok visszásság történt.
 
A Fogyasztóvédelmi Hatóság foglalkozott olyan csodaszerként hirdetett termékekkel is, amelyek reklámja gyógyhatásokat tulajdonított a reklámozott készítményeknek.
 
Információnk szerint 2013-ban nem várhatók fogyasztóvédelmi gyógyszertári ellenőrzések, mint ahogy 2012-ben sem volt jellemző, csak panaszbejelentés alapján jártak el.
 
Az utóbbi években a gyógyszertárban kiváltott gyógyszerek felhasználhatósági ideje okozott problémát, ugyanis előfordult, hogy a felhasználhatósági idő a kiváltás napjától számítva pár napon belül lejárt. Ezzel kapcsolatban szintén több bejelentés érkezett a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább