A Jogász válaszol

A jogász válaszol – gyakori kérdések: Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök házhoz szállítása (pl. több doboz felírt gyógyszer volt és egyért nem jött vissza a beteg és kiviszik a receptre elszámolt, kifizetett gyógyszert a beteghez; TENA betétek kiszállítása autóval)
 
Gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket a gyógyszertár alkalmazásában álló szakdolgozó szállíthatja ki, és csak 14 év feletti személynek adhatja át, amit szükség esetén igazolvánnyal igazol az átvevő. (Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a gyógyszer kiszolgáltatását meg kell tagadni.)
- Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök házhoz szállítását végző gyógyszertár olyan nyilvántartást vezet, mely tartalmazza a házhoz szállított készítmény (gyógyszerek, gyógyászati segédeszköz):
- nevét,
- mennyiségét,
- gyártási számát,
- tárolására vonatkozó különleges feltételeket,
- a házhoz szállítandó küldemény gyógyszertári kiadójának nevét, azonosító kódját,
- a házhoz szállítást végző személy adatait, azonosító kódját,
- a házhoz szállított gyógyszer átadásának időpontját.
Gyógyszerek házhoz szállítása során a dokumentációt működtető - az utolsó bejegyzést követő 5 évig köteles megőrizni.
 
  A házhoz szállítás a gyógyszer sértetlen, forgalomba hozatali engedélyében jóváhagyott csomagolásában történik. Ha a készítmény bontható, a szakmai szabályok szerinti csomagolásban történik a házhoz szállítás.
 
(1)  A gyógyszerész a gyógyszert kiváltó személy kérésére vény nélkül is kiadható tabletta, filmtabletta, drazsé, kapszula, kúp, valamint egyenként csomagolt por és granulátum gyógyszerformában forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerből - az eredeti csomagolásnál kisebb mennyiséget is kiadhat.
(2) Ha az orvos valamely injekciós, depot injekciós készítményből a gyári csomagolás(ok)tól eltérő mennyiséget rendelt, a gyógyszerész a rendelt mennyiséget adja ki.
(3) Az (1)-(2) bekezdés esetén a gyógyszerész a gyógyszer eredeti csomagolásának címkeszövegén (gyári dobozon) szereplő adatokat (gyártási szám, felhasználhatósági idő) a kiadott gyógyszer külső csomagolására (pl. falkarton, zacskó) ráírja, és GYEMSZI-OGYI által jóváhagyott (betegtájékoztató) szövegének másolatát a csomagolásban elhelyezi.
(4) A készítmények gyógyszertárban történő megbontását a kiszerelési naplóban dokumentálni kell.
(5)  A gyógyszerész a forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerek  megbontásáért - a kiadott egységek darabszámától függetlenül - díjat számíthat fel (kiszerelési díjjal megegyezik.)
 
Google+

Szakmai oldalak

hasznos linkek

tovább

Kapcsolat

üzenetküldés
 

tovább

patika-lap.hu

Gyógyszerinformációs és kereskedelmi portál

tovább