Gyógyszerelés elemzésTájékoztatóÉszrevételek

Cikk adatlapVissza

DORMICUM 7,5MG TABLETTA 10DB

Forgalombahozatali engedély jogosultja:
Egis Gyógyszergyár Zrt.
Hatástani csoport:
N05CD Benzodiazepin származékok
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-03796/03
Hatóanyagok:
MidazolamumDDD
Hatáserősség:
#M (egy üres keresztes), altatószer (#M)
Fogy. ár:
0 Ft
Kiadhatóság:
V Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszerkészítmények.
Kiadhatóság jogcíme:
JogcímTámogatás (Ft)Térítési díj (Ft)
Általános0,000,00
Teljes0,000,00
Egyedi engedélyes0,000,00
Tárolás:
Eredeti csomagolásban
25 °c alatt
Fénytől védve
Főbb veszélyeztetett
csoportok:
Szoptatás során alkalmazása ellenjavallt
Terhesség esetén alkalmazása megfontolandó
Alkohol fogyasztása a készítmény szedése mellett ellenjavallt
Gyerekre nincs adat
Járművet vezetni és balesetveszélyes munkát végezni ellenjavallt
Laktóz intolerancia
Alkalmazási elôirat

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás

A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, hossza néhány naptól maximum két hétig terjedhet.
A gyógyszer elhagyása fokozatosan, egyénre szabottan történhet. A Dormicummal való kezelést ne szakítsuk meg hirtelen (lásd 4.4 pont Dependencia).

Bizonyos esetekben szükség lehet a kezelés folytatására a maximális időtartamon túl is. Ilyen esetekben a beteg állapotát újra kell értékelni.

A maximális dózist nem szabad túllépni, mert nő a központi idegrendszeri mellékhatások - beleértve a klinikailag releváns respiratoricus és cardiovascularis depressio - előfordulásának veszélye.

Szokásos adagja
7,5--15 mg/nap

A kezelést a legkisebb ajánlott adaggal kell elkezdeni.

Speciális betegcsoportok:

Idős és/vagy legyengült betegek
Ajánlott adag: 7,5 mg/nap.
Idős betegeknél kifejezettebb szedatív hatás észlelhető, nőhet a cardio-respiratoricus depressio veszélye is. Ezért a Dormicum idős betegeknek csak fokozott óvatossággal adható és amennyiben szükséges, kisebb dózist kell alkalmazni.

Májkárosodásban szenvedő betegek
Az ajánlott dózis 7,5 mg/nap.
Májkárosodásban szenvedő betegeknek a Dormicum csak fokozott óvatossággal adható és amennyiben szükséges, kisebb dózist kell alkalmazni (lásd 5.2 pont Farmakokinetika speciális populációkban).

Vesekárosodásban szenvedő betegek
Ajánlott dózis 7,5 mg/nap.
Vesekárosodás esetén a Dormicum csak fokozott óvatossággal adható és amennyiben szükséges, kisebb dózist kell alkalmazni.

Szív- vagy légzőszervi betegségben szenvedők
Ajánlott adag: 7,5 mg/nap

Premedikációként: 7,5-15 mg a beavatkozás előtt 30-60 perccel.

Az alkalmazás módja

Szájon át történő alkalmazásra.
A gyógyszert gyors hatáskezdete miatt közvetlenül lefekvés előtt, szétrágás nélkül, folyadékkal kell bevenni. A nap bármely részében bevehető, feltéve, hogy a beteg számára a bevételt követően legalább 7-8 órai zavartalan alvás biztosított.

Gyermekek
A Dormicum tabletta alkalmazása 18 év alatti gyermekeknél ellenjavallt.
Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A következő figyelmeztetésekről és óvintézkedésekről a beteget fel kell világosítani.

Tolerancia
Néhány hétig folyamatosan alkalmazva tolerancia alakulhat ki a rövidhatású benzodiazepinek altató hatását illetően: az altató hatás csökkenhet.

A kezelés időtartama
A kezelés benzodiazepin altatókkal a lehető legrövidebb legyen (lásd 4.2 pont), maximum két hét. A gyógyszer elhagyása egyénre szabott legyen. Néha szükség lehet 2 hétnél hosszabb kezelésre, ebben az esetben a beteg státuszát újra kell értékelni.

Rebound insomnia
A Dormicum megvonásakor insomnia léphet fel, esetleg kifejezettebb mértékben, mint a kezelés előtt ("rebound insomnia"). A rebound insomnia átmeneti szindróma, amely egyéb tünetekkel is kombinálódhat: hangulatváltozás, szorongás, nyugtalanság. A rebound insomnia kockázata nagyobb a kezelés hirtelen megszakítása esetén, ezért a gyógyszer fokozatos megvonása javasolt.

Amnesia
A Dormicum anterograd amnesiát okozhat, mely leggyakrabban a készítmény bevétele utáni első órákban jelentkezik. A kockázat csökkentése érdekében a betegeknek 7-8 órás megszakítatlan alvást kell biztosítani. (lásd 4.8 pont).

Reziduális hatások
Feltéve, hogy a Dormicum per os adagja nem több mint 15 mg/nap, és a beteg részére 7-8 óra zavartalan alvás biztosított, szenzitív farmakológiai módszereket alkalmazó klinikai vizsgálatok szerint nem figyelhető meg Dormicum tabletta bevétele után reziduális hatás.

Pszichiátriai és paradox reakciók
Paradox reakciók, mint nyugtalanság, agitáció, irritabilitás, agresszivitás, ritkábban téveszmék, dühkitörés, rémálmok, hallucinációk, pszichózis, furcsa viselkedés és más magatartási zavarok fordulhatnak elő benzodiazepinek használata során. Ilyen esetekben a gyógyszer alkalmazását be kell szüntetni. Ezen hatások előfordulása valószínűbb időseknél.

Speciális betegcsoportok
Idős és/vagy legyengült betegeknek, valamint respiratoricus vagy cardiovascularis károsodásban az ajánlott adag 7,5 mg. Ezek a betegek érzékenyebbek lehetnek a midazolám klinikai mellékhatásaira, pl. a cardio-respiratoricus depressióra. Így a Dormicumot ezeknél a betegeknél nagyon óvatosan kell használni, és ha szükséges, alacsonyabb dózist kell alkalmazni (lásd 4.2 pont).

Máj- és vesekárosodásban szenvedő betegek adagolási útmutatója:
Májelégtelenségben szenvedő betegeknél a Dormicumot nagyon óvatosan kell alkalmazni. Az ajánlott dózis 7,5 mg/nap, és ha szükséges, megfontolandó alacsonyabb adagok alkalmazása (lásd 5.2 pont Farmakokinetika speciális populációkban).

Súlyos vesekárosodásban szenvedők esetén előfordulhat a midazolám fő metabolitjának, az 1-hidroxi-midazolám glükuronidnak a felhalmozódása, mely kifejezettebb és elhúzódóbb szedációt és esetlegesen klinikailag jelentős cardio-respiratoricus depressiót okozhat. A Dormicumot ezért ebben a betegcsoportban óvatosan kell adagolni. Az ajánlott dózis 7,5 mg/nap, és ha szükséges, alacsonyabb adag alkalmazása megfontolandó.

Pszichotikus betegség elsődleges kezelésében benzodiazepinek adása nem ajánlott. Depresszióval társult szorongás vagy depresszió kezelésére benzodiazepinek önmagukban nem alkalmazhatók az öngyilkosság veszélye miatt.

Együttadás alkohollal/központi idegrendszeri depresszánsokkal
Alkohol és/vagy központi idegrendszeri depresszánsok egyidejű adása kerülendő, mert a Dormicum klinikai hatásai fokozódhatnak, beleértve a súlyos szedációt, klinikailag jelentős légzésdepressziót és/vagy cardiovascularis depressiót (lásd 4.5 pont).

Alkohol vagy drogabúzus a kórtörténetben
Korábban alkohol- vagy drogfüggőség miatt kezelt betegeknél a Dormicum adása kerülendő.

Együttadás CYP3A aktivitást befolyásoló vegyületekkel
A midazolám farmakokinetikája megváltozik azoknál a betegeknél, akik egyidejűleg CYP3A gátló vagy indukáló szert is szednek. Ebből következően mind a gyógyszer hatása mind a mellékhatása csökkenhet vagy fokozódhat (lásd 4.5 pont).

Laktóz intolerancia
Ritkán előforduló örökletes galaktóz-intoleranciában, laktóz-intoleranciában vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.

Dependencia
Dormicum szedésekor fizikai és pszichés függőség alakulhat ki, ennek veszélye nagyobb magasabb dózisok, ill. hosszas kezelés esetén, valamint azoknál a betegeknél, akiknek anamnézisében alkohol és/vagy drog abúzus szerepel.

Megvonási tünetek
A gyógyszermegvonás tünetei lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetekben előfordulhat: derealizáció, deperszonalizáció, hyperacusis, a végtagok zsibbadása és bizsergése, fénnyel, zajjal és fizikai kontaktussal szembeni túlérzékenység, hallucinációk vagy convulsiok.

Mivel a megvonási tünetek/rebound insomnia veszélye nagyobb a kezelés hirtelen elhagyása esetén, a dózis fokozatos csökkentése ajánlatos (lásd 4.2 és 4.4 pontok).


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A szedáció, amnézia, figyelemzavar és izomgyengeség a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket ronthatják. Ha az alvás tartama nem elegendő, az éberség csökkenésének valószínűsége nőhet (lásd 4.5 pont).
Ha sebészeti vagy diagnosztikai beavatkozás előtt premedikációként alkalmazzák, utána a beteg nem mehet haza kíséret nélkül.


4.9 Túladagolás

Tünetek:
A benzodiazepinek gyakran okoznak álmosságot, ataxiát, dysarthriát és nystagmust. A Dormicum túladagolása önmagában ritkán életveszélyes, de areflexiához, apnoehoz, izomtónus csökkenéshez, hypotoniához, cardiorespiratoricus depressióhoz és ritkán kómához vezethet. Ha kóma kialakul, általában néhány órán át tart, de lehet elnyújtottabb és ciklikus, főleg idősebb betegeknél. A benzodiazepinek légzésdepressziós hatása súlyosabb légzőszervi betegségben szenvedő betegeknél.
A benzodiazepinek növelik egyéb központi idegrendszeri depresszánsok, így az alkohol hatását is.

Terápia:
A beteg klinikai állapotának megfelelően a vitális jelek monitorozása és támogatása. Szükséges lehet a cardiorespiratoricus rendszert érintő vagy a központi idegrendszeri hatások tüneti kezelése. Per os alkalmazás esetében a további felszívódás megelőzése érdekében megfelelő kezelést kell alkalmazni, pl. 1-2 órán belül aktív szénnel. Aktív szén használatakor álmos betegeknél a légút biztosítása kötelező.
Vegyes (különböző módon történő) bevitel esetén gyomormosás megfontolandó, de nem rutinszerű intézkedés.
Súlyos központi idegrendszeri depresszió esetén a benzodiazepin-antagonista flumazenil adása megfontolandó. Ez csak szorosan ellenőrzött körülmények között adható. Rövid felezési idővel rendelkezik (kb. egy óra), ezért a kezelt betegeket a flumazenil hatás megszűnése után is monitorozni kell. A görcsküszöböt csökkentő gyógyszerek mellett (pl. triciklikus antidepresszánsok) különös gondosságot igényel a flumazenil használata. A megfelelő alkalmazáshoz további információk a flumazenil használati előírásában találhatók.

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Farmakokinetikai gyógyszer-gyógyszer interakciók (lásd 4.3 és 4.4 pontok)

Mivel a midazolám csaknem kizárólag a citokróm P450 3A (CYP3A) enzimen keresztül metabolizálódik, a CYP3A modulátorai megváltoztathatják a midazolám plazmakoncentrációját és következésképpen klinikai hatásait.
CYP3A inhibitorral együtt adva a per os midazolám klinikai hatásai erősebbek lehetnek és tovább tarthatnak, tehát alacsonyabb dózis lehet kívánatos. Fordítva, a midazolám hatása gyengébb és rövidebb tartamú lehet, ha CYP3A indukálóval adják együtt, így magasabb dózisra lehet szükség.

A CYP3A indukciója és irreverzibilis gátlása (ún. mechanizmus alapú gátlás) esetén a midazolám farmakokinetikájának változása a CYP3A modulátor adását követően néhány naptól több héten át fennállhat. Ilyenek pl.: klaritromicin, eritromicin, HIV proteáz inhibitorok, verapamil, diltiazem.

Etinilösztradiol/norgesztrel tartalmú orális fogamzásgátlókkal (mechanizmus alapú gátlás) való együttadás esetén a midazolám expozíció érdemben nem változik.

A CYP3A inhibitorok klasszifikációja

A CYP3A inhibitorok gátló hatásuk erőssége és klinikai kölcsönhatás jelentősége alapján osztályozhatók, amikor együtt alkalmazzák orális midazolámmal:

Nagyon erős gátlók: midazolám AUC több, mint tízszeresére, Cmax több, mint háromszorosára nőtt.
A következő gyógyszerek tartoznak ebbe a kategóriába: ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, HIV proteázgátlók, köztük a ritonavirral serkentett proteáz gátlók.
Dormicum tabletta együttadása nagyon erős CYP3A inhibitorokkal kontraindikált (lásd 4.3 pont).

Erős gátlók: midazolám AUC öt-tízszeresére nőtt, Cmax több, mint háromszorosára.

Mérsékelt gátlók: midazolám AUC kettő-ötszörösére nőtt, Cmax két-háromszorosára.
A következők mérsékelt gátlónak számítanak: flukonazol, klaritromicin, telitromicin, eritromicin, diltiazem, verapamil, nefazodon, aprepitant, tabimorelin.

Dormicum együttadása erős és mérsékelt CYP3A gátlókkal szükségessé teszi a beteg állapotában azon eltérések gondos kiértékelését, amelyek a beteget a midazolám lehetséges mellékhatásai iránt különösen érzékennyé tehetnék (lásd 4.4 pont).

Gyenge gátlók: midazolám AUC vagy Cmax 1,25-2-szeresére nőtt.
A következő gyógyszerek és gyógynövények tartoznak ide: pozakonazol, roxitromicin, cimetidin, ranitidin, fluvoxamin, bikalutamid, propiverin, grapefruitlé, Echinacea purpurea (bíbor kasvirág), Hydrastis canadensis (kanadai aranygyökér).

Dormicum együttadása gyenge CYP3Agátlókkal általában nem vezet változáshoz a midazolám klinikai hatásában.

CYP3A indukálók

Azok a betegek, akik midazolámot CYP3A induktorral együtt kapnak, nagyobb adagot igényelhetnek a midazolámból, különösen, ha erős induktorral együtt kapják.
Jól ismert erős CYP3A induktorok: rifampicin, karbamazepin, fenitoin, míg mérsékelt induktorok az efavirenz és az orbáncfű (Hypericum perforatum).

Farmakodinámiás gyógyszer-gyógyszer interakciók

Dormicum együttadása egyéb szedatív / hipnotikus anyaggal valószínűleg növeli a szedatív /hipnotikus hatást. Ide tartozó szedatív/hipnotikus vegyületek az alkohol, ópiátok / opioidok (ha fájdalomcsillapítóként, köhögéscsillapítóként vagy szubsztitúciós terápia céljából alkalmazzák őket), antipszichotikumok, egyéb benzodiazepinek anxiolitikumként vagy hipnotikumként alkalmazva, barbiturátok, propofol, ketamin, etomidát; szedatív antidepresszívumok, antihisztaminok és centrális támadáspontú antihipertenzív szerek. Midazolám alkalmazás esetén csökken az inhalációs anesztetikumok minimális alveoláris koncentrációja (MAC).

A centrális hatású depresszánsok, beleértve az alkoholt fokozhatják a midazolám mellékhatásait, mint a szedatív és cardiorespiratoricus depresszív hatás. Ezért midazolám alkalmazása idején az alkohol fogyasztását kerülni kell (lásd 4.4 pont)
Lásd a 4.9 pontban a központi idegrendszeri depresszánsokra - köztük az alkoholra - vonatkozó figyelmeztetést.

Az éberséget/memóriát serkentő gyógyszerek, mint az AchE-gátló fizosztigmin semlegesítik a midazolám hipnotikus hatását. Hasonlóképpen, 250 mg koffein is részlegesen semlegesítette a midazolám szedatív hatását.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető
Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következőképpen osztályozzák:
Nagyon gyakori (?1/10);
Gyakori (?1/100 - <1/10);
Nem gyakori (?1/1000 - <1/100);
Ritka (?1/10 000 - <1/1000);
Nagyon ritka (<1/10 000);
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Nem ismert
Túlérzékenységi reakciók, angioedema
Pszichiátriai kórképek

Nem ismert
Confusio***, érzelmi zavarok***

Libido zavar

Depresszió (előzetesen fennálló depressziót a benzodiazepin használat felfedhet)

Nyugtalanság*, agitáció*, ingerlékenység*, agresszió*, téveszme*, dühkitörés*, rémálmok*, hallucinációk*, pszichózis*, nem megfelelő viselkedés*, egyéb magatartásbeli zavarok

Fizikális dependencia, megvonási tünetegyüttes

Abúzus
Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nem ismert
Álmosság***, fejfájás***, szédülés***, csökkent éberség***, ataxia***
Szedáció (postoperativ)
Anterograd amnesia**

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Nem ismert
Diplopia***
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Nem ismert
Szívmegállás, szívelégtelenség
Érbetegségek és tünetek

Nem ismert
Vérnyomásesés
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek

Nem ismert
Légzésdepresszió
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nem ismert
Gastrointestinalis zavarok
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Nem ismert
Bőrreakciók
A csont- izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei

Nem ismert
Izomgyengeség***
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Nem ismert
Fáradtság***
Sérülés, mérgezés és a beavatkozással kapcsolatos szövődmények

Nem ismert
Elesés, csonttörések****

Dependencia: Fizikális dependencia fejlődhet ki (még terápiás adagok alkalmazása során is): a terápia megszakítása megvonási tüneteket, rebound fenomént beleértve a rebound insomniát eredményezhet, hangulatváltozás, szorongás, nyugtalanság jelentkezhet (lásd 4.4 pont). Pszichés dependencia előfordulhat. Beszámoltak abúzusról többféle drogot használók esetén (lásd 4.4 pont).

* Ilyen paradox reakciók előfordulása ismert benzodiazepinek, benzodiazepinszerű szerek szedése esetén. Ilyenkor a gyógyszer szedését fel kell függeszteni. Ezek a hatások inkább időseknél fordulnak elő (lásd 4.4 pont).
** Anterograd amnesia terápiás adagok esetén is előfordulhat, nagyobb dózisok alkalmazásakor a kockázat nő. Az amnesztikus hatás magatartászavarral társulhat (lásd 4.4 pont).
*** Ezek a jelenségek elsősorban a terápia kezdetekor jelentkeznek, és ismételt bevétel során megszűnnek.
**** Az elesés és törések kialakulásának kockázata nagyobb azoknál, akik egyidejűleg nyugtató hatású szereket (beleértve az alkoholos italokat is) használtak és az idős betegeknél.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.
Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Hipnotikumok és szedatívumok: benzodiazepin származékok
ATC kód: N05C D08

A Dormicum gyors hatású, rövid hatástartamú, a szervezetből gyorsan kiürülő altatószer. Anxiolitikus, hypnotikus, antikonvulzív és izomrelaxáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A Dormicum egyszeri és/vagy többszörös adagolás után rontja a pszichomotoros funkciót, de csak minimális haemodinamikai változásokat okoz.

Hatásmechanizmus:
A Dormicum hatását a többi benzodiazepin-agonistához hasonlóan a GABAA receptorokhoz történő agonista kötődésen keresztül fejti ki a központi idegrendszerben. Feltételezés szerint a benzodiazepinek nem közvetlenül aktiválják a GABAA receptorokat, hanem szükségük van az endogén ligandra, azaz GABA-ra, hogy kifejtsék hatásukat.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás
A midazolám a gyomor-bél rendszerből gyorsan és teljes mértékben felszívódik.
A per os midazolám abszolút biohasznosulása a kifejezett first-pass effektus miatt 30-70%-os. A midazolám farmakokinetikája a 7,5-20 mg orális dózistartományban lineáris.
15 mg Dormicum tabletta egyszeri adását követően maximális plazmakoncentrációját (70-120 ng/ml) 1 órán belül éri el. Felszívódását étkezés kb. 1 órával lassítja és csökkenti. Felszívódási féléletideje 5-20 perc.

Eloszlás
A szövetekben nagyon gyorsan eloszlik, legtöbb esetben 1-2 óra alatt a per os alkalmazást követően. Eloszlási volumene steady-state állapotban 0,7-1,2 l/ttkg. A midazolám 96-98%-a kötődik plazmafehérjékhez, leginkább az albuminhoz. A cerebrospinalis folyadékba lassan, jelentéktelen mennyiségben jut be.
A midazolám a placentán lassan átjut, bejut a magzati keringésbe. Az anyatejbe kis mennyisége kiválasztódik.

Biotranszformáció
A midazolám csaknem teljes mértékben biotranszformációval metabolizálódik. Kevesebb, mint egy százalék távozik a vizelettel anyavegyület formájában. A midazolám a citokróm P450, CYP3A izoenzimek segítségével hidroxilálódik. Mindkét izoenzim, a CYP3A4 és CYP3A5 aktívan részt vesz a midazolám hepatikus oxidatív metabolizmusában.
Két fő oxidált metabolitja az 1-hidroxi-midazolám (alfa-hidroxi-midazolámnak is nevezik) és a 4-hidroxi-midazolám. Farmakológiailag aktív fő metabolitja az alfa-hidroxi-midazolám (vizeletben és plazmában). A dózis 60-80 %-a a vizeletben alfa-hidroxi-midazolám konjugátum formájában választódik ki. Az alfa-hidroxi-midazolám plazmakoncentrációja az anyavegyület 30-50%-át képezi. Az alfa-hidroxi-midazolám farmakológiailag aktív, és lényegesen hozzájárul (kb. 34%) a per os midazolám hatásaihoz. Megelőző vizsgálatok nem mutattak releváns genetikai polimorfizmust a midazolám oxidatív metabolizmusában.

Elimináció
Fiatal, egészséges önkéntesekben a midazolám eliminációs félideje 1,5-2 óra között mozog.
Egyszeri esti alkalmazás mellett nem kumulálódik, ismételt adagolás esetén nem indukál gyógyszermetabolizáló enzimeket.
Az alfa-hidroxi-midazolám eliminációs felezési ideje rövidebb, mint 1 óra.
A metabolitok glükuronsavval konjugálódva a vesén keresztül ürülnek ki. Eliminációs felezési ideje 1,5-2,5 óra.
A midazolám eliminációja megnyúlhat súlyos vesekárosodásban, pangásos szívelégtelenségben és súlyos májműködési zavarban.

Farmakokinetika speciális populációkban

Időskorúak
Idős, 60 év feletti férfiaknál fiatalabb férfiakhoz képest a midazolám eliminációs felezési ideje szignifikánsan, 2,5-szeresére nőtt.
A teljes midazolám clearance szignifikánsan csökkent idős férfiakban, a tabletta biohasznosulása szignifikánsan nőtt. Nem volt megfigyelhető lényeges különbség idősebb nőkben fiatalabbakkal összehasonlítva.

Májkárosodásban szenvedő betegek
A midazolám farmakokinetikája lényegesen megváltozott krónikus májbetegségben, előrehaladott májcirrhosisban szenvedő betegekben. Az eliminációs felezési idő a csökkent hepatikus clearance miatt megnyúlt, és a per os midazolám abszolút biohasznosulása lényegesen növekedett cirrhosisos betegekben kontrollokhoz képest.

Vesekárosodásban szenvedő betegek
A midazolám farmakokinetikája nem változik krónikus vesebetegségben szenvedőkben. Azonban a fő midazolám metabolit, a vese által kiválasztott alfa-hidroxi-midazolám glükoronid, akkumulálódik. Ennek elhúzódó szedáció a következménye. Ezért per os midazolám alkalmazásakor vesebetegek esetén óvatosság javasolt.

Túlsúlyos betegek
Elhízott betegekben nagyobb a megoszlási térfogat. Ennek következtében az átlagos eliminációs félidő hosszabb (5,9 óra), mint nem túlsúlyos betegek estében (2,3 óra). Az orális midazolám biohasznosulása túlsúlyos és nem túlsúlyos betegeknél nem különbözik jelentősen.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Hosszútávú alkalmazás során egereknél és patkányoknál máj-, illetve pajzsmirigytumorok jelentkeztek.

Az állatkísérletek során nyert adatok azonban nem extrapolálhatók teljes egészében az emberi alkalmazásra.

Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

10 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban, dobozban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Megjegyzés ?(egy üres kereszt - pszichotrop szer)
Osztályozás: II. csoport
Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25oC-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
Magyarország
F. Hoffmann-La Roche AG Basel licence-e alapján


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMAI

OGYI-T-3796/03 (Dormicum 7,5 mg filmtabletta, 10 db)
OGYI-T-3796/04 (Dormicum 15 mg filmtabletta, 10 db)
9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 1991. május 01.
A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2010. július 12.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2015. január 05.
7OGYI/48617/2014
OGYI/48618/2014
Várandósság,szopt.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Nem áll rendelkezésre elegendő adat a midazolám biztonságosságának megítélésére terhesség alatt.
Benzodiazepinek alkalmazása terhesség alatt kerülendő, amennyiben van biztonságosabb alternatíva.
Ha a gyógyszert fogamzóképes nőnek írták fel, figyelmeztetni kell, hogy tervezett vagy gyanított terhesség esetén orvosával konzultáljon a gyógyszer elhagyásáról.

Állatok reprodukciós vizsgálataiban a midazolám nem mutatott teratogenitást, ugyanakkor egyéb benzodiazepinekhez hasonlóan, foetotoxikus hatással rendelkezik. A terhesség első 2 trimeszterében alkalmazott midazolámra vonatkozóan nincs adat.

Midazolám adásakor a terhesség utolsó trimeszterében, vagy nagy adagok alkalmazásakor a szülés alatt rendellenes magzati szívműködést, izomtónus csökkenést, szopási nehézséget, hypothermiát és mérsékelt légzésdepressziót jelentettek az újszülöttben. Továbbá, olyan anyák csecsemőinél, akik a terhesség késői szakaszában tartósan szedtek benzodiazepineket, fizikai dependencia alakulhat ki, és megvonási tünetek jelentkezhetnek az újszülöttön a szülés utáni időszakban.

Szoptatás
A benzodiazepinek bejutnak az anyatejbe, ezért szoptatás alatt alkalmazásuk kerülendő.