Gyógyszerelés elemzésTájékoztatóÉszrevételek

Cikk adatlapVissza

HUMA-PRONOL 40MG TABLETTA 50X

Forgalombahozatali engedély jogosultja:
Teva Gyógyszergyár Zrt.
Hatástani csoport:
C07AA Egykomponensű nem szelektív béta-receptor blokkolók
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-03813/01
Hatóanyagok:
Propranololum chloratum
Hatáserősség:
+ (egykeresztes), erős hatású (+)
Fogy. ár:
466 Ft
Kiadhatóság:
V Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszerkészítmények.
Kiadhatóság jogcíme:
JogcímTámogatás (Ft)Térítési díj (Ft)
Általános106,00360,00
Közgyógy466,000,00
Üzemi baleset466,000,00
Teljes0,00466,00
Egyedi engedélyes0,00466,00
Tárolás:
Fénytől védve
Nedvességtől védve
15-30 °c között
Főbb veszélyeztetett
csoportok:
Cukorbetegség esetén alkalmazása megfontolandó
Szoptatás során alkalmazása megfontolandó
Terhesség esetén alkalmazása megfontolandó
Súlytól függő adagolás
Járművet vezetni és balesetveszélyes munkát végezni ellenjavallt
Vesebetegség esetén alkalmazása megfontolandó
Májbetegség esetén alkalmazása megfontolandó
Dopping listán szereplő
Asztmás megbetegedés esetén ellenjavallt
Laktóz intolerancia
Alkalmazási elôirat

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás

A gyógyszer adagolását minden esetben egyedileg kell meghatározni.

Felnőttek
Hypertonia: Szokásos kezdő adagja: napi 2-szer 40 mg, ami a válasz-reakciótól függően, fokozatosan, 1 hetes időközönként növelhető. Szokásos fenntartó adagja napi 160-240 mg, a maximális napi adag nem haladhatja meg a 640 mg-ot. Diuretikummal vagy egyéb antihypertensiv gyógyszerrel együtt adva további vérnyomáscsökkenés érhető el.

Angina, szorongás, migrén és essentialis tremor: A napi 2-3-szor 40 mg kezdő adag egy hetes intervallumokban növelhető a beteg reakciójától függően. Szorongás, migrén és essentialis tremor kezelésekor a megfelelő válaszreakció általában 80-160 mg-os napi adagnál, angina esetén 120-240 mg-os napi adagnál jelentkezik. A maximális napi adag szorongás, essentialis tremor kezelésekor a napi 160 mg-ot, migrén kezelésekor a 240 mg-ot, angina kezelésekor a 480 mg-ot nem haladhatja meg.

Szívritmuszavarok, szorongásos tachycardia, hypertrophiás obstructiv cardiomyopathia és thyreotoxicosis: Napi 3-4-szer 10-40 mg-os adaggal általában elérhető a kívánt hatás. Arrhythmiák kezelésekor a maximális napi adag nem haladhatja meg a 240 mg-ot. Szorongásos tachycardia, hypertrophiás obstructiv cardiomyopathia, thyreotoxicosis esetén a napi összadag nem haladhatja meg a 160 mg-ot.

Myocardialis infarctus utáni kezelés: A kezelést a myocardialis infarctust követő 5-21. nap között kell megkezdeni, a kezdő adag naponta 4-szer 40 mg, 2 vagy 3 napig. A jobb compliance céljából ezután a teljes napi adag 2 részre osztva is adható (napi 2-szer 80 mg).

Portalis hypertensio: A dózist úgy szükséges beállítani, hogy a nyugalmi szívfrekvenciában 25%-os csökkenés elérése megtörténjen. A kezdő adag 40 mg naponta kétszer, amit fokozatosan 2x80 mg-ra lehet emelni, a szívfrekvencia változásától függően. A maximális dózis 2x160 mg naponta.

Phaeochromocytoma: Csak alfa-adrenoreceptor blokkoló gyógyszerrel együtt alkalmazható! Műtét előtt:
3 napon át napi 60 mg javallt. Nem műthető malignus esetekben napi 30 mg.

Idős korban a vérszint és életkor közötti összefüggésre vonatkozó bizonyítékok ellentmondásosak. Idős korban az optimális adagolás a klinikai válaszreakciónak megfelelően egyénileg állítandó be.

Gyermekkor
Szívritmuszavarok, phaeochromocytoma, thyreotoxicosis: Az adagolást egyedileg kell meghatározni. A szokásos adagok: 0,25-0,5 mg/ttkg, szükség szerint 3-4-szer naponta.

Migrén: 12 éves kor alatt 20 mg naponta két-három alkalommal. 12 éves kor fölött a felnőtt adagolást kell alkalmazni.

Fallot-tetraológia: e betegségben a propranolol alkalmazása csak a betegséggel kapcsolatos érrendszeri problémák enzhítésében, illetve az együtt járó angina és dysrhythmiák kezelésében merül ki. Az adagolás egyéni beállítása rendkívül fontos, általában maximum 1 mg/ttkg adandó naponta 3-4 alkalommal.
Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A készítmény adásakor különleges óvatosságra van szükség, ha a szív tartalékereje csökkent. Szívelégtelenség esetén kerülni kell a ß-adrenoreceptor blokkolók alkalmazását (lásd 4.3 pont), illetve csak olyan betegnek adható, akiknek szívműködése kompenzált állapotban van. Mivel a felezési idő jelentős máj- vagy vesefunkció-zavarban megnövekedhet, ebben az esetben fokozott gondosságot igényel a kezelés elkezdése és a kezdő adag megválasztása.
A Huma-Pronol 40 mg tabletta óvatosan alkalmazandó dekompenzált májcirrhosisban. Portalis hypertensioban a májfunkciója rosszabbodhat, s hepatikus encephalopathia alakulhat ki. Egyes adatok szerint a propranolol növelheti a hepatikus encephalopathia kialakulásának veszélyét. A ß-adrenoreceptor blokkolók farmakológiai hatásukból adódóan csökkentik a szívfrekvenciát.
Az adagot csökkenti kell azon ritka esetekben, amikor a klinikai tüneteket a lassú szívritmus okozza. Az ischaemiás szívbetegségekben szenvedők kezelését nem szabad hirtelen megszakítani, ilyenkor vagy egy másik ß-adrenoreceptor blokkolóval kell helyettesíteni a Huma-Pronol 40 mg tablettát vagy fokozatosan kell csökkenteni az adagját.
A propranolol, mint minden más béta-adrenoceptor blokkoló szer:
­ arteriás keringési zavarok esetén súlyosbíthatja a tüneteket (lásd 4. pont).
­ az AV vezetésre gyakorolt negatív hatása miatt I. fokú AV blokk esetén csak fokozott óvatossággal alkalmazható.
­ a hypoglykaemia okozta tachycardiás reakciót módosíthatja (lásd 4.5 pont).
­ elfedheti a thyreotoxicosis tüneteit.
­ ha a beteg anamnézisében különféle allergén behatásokra kialakult anafilaxiás reakcióval szerepel, ezek az allergének ß-blokkoló kezelés alatt a korábbinál súlyosabb anaphylaxiás reakciót válthatnak ki. Az ilyen betegek esetében előfordulhat, hogy az allergiás reakciók kezelésére szokásos adagban adott epinefrin hatástalan marad.

A készítmény laktózt tartalmaz. Ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Huma-Pronol 40 mg tabletta befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket a szédülés és, gyengeség előfordulása miatt. Az orvos az észlelt mellékhatások alapján egyedileg határozza meg az esetleges korlátozás, ill. tilalom mértékét.


4.9 Túladagolás

A túladagolás tünetei között előfordulhat bradycardia, hypotensio, akut szívelégtelenség és bronchospasmus.
A kezelés általában intenzív osztályon történő szoros observatio, gyomormosás, carbo activatus és hashajtó adása a gyomor-béltraktusban még jelenlevő gyógyszer felszívódásának megelőzésére, valamint a hypotensio és shock ellátása plazma- vagy plazmapótló szerekkel.
Extrém bradycardia esetén 1-2 mg iv. atropin adható és/vagy pacemaker alkalmazható, majd ezt követően - ha szükséges - iv. bolusban adott 10 mg glukagon. A választól függően szükség esetén a glukagon iv. injekcióban megismételhető vagy infúzió formájában (1-10 mg/óra) adandó. Ha a glukagonra a válasz elmarad, vagy glukagon nem áll rendelkezésre, ß-adrenoreceptor-stimuláns adása javallt, mint pl. dobutamin 2,5-10 µg/ttkg/perc intravénás infúzió formájában. A dobutamin pozitív inotrop hatása révén alkalmas a hypotensio és az akut szívelégtelenség kezelésére.
Valószínű, hogy ezek az adagok nem lesznek megfelelőek a ß-klokkolók nagymértékű túladagolása által előidézett cardialis hatások visszafordítására, ezért a dobutamin adagja szükség esetén a beteg klinikai állapotának megfelelő kívánt válasz eléréséig emelhető.
A bronchospasmus általában ß2-agonista bronchodilatatorokkal pl. salbutamollal megszüntethető. Nagy adagok válhatnak szükségessé és a dózist a klinikai válasznak megfelelően kell beállítani. Egyes esetekben oxigén vagy mesterséges lélegeztetés válhat szükségessé.

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

- Negatív inotrop hatású kalciumcsatorna blokkolókkal (pl. verapamil, diltiazem) kombinálva károsodott kamrafunkciójú, és/vagy vezetési zavarban szenvedő betegeknek óvatosan adandó, mert az SA és AV átvezetési időt megnyújthatja, együttadása súlyos hypotensiot, bradycardiát és szívelégtelenséget eredményezhet. Tilos akár a ß-blokkoló, akár a kalciumcsatorna-blokkoló intravénás adása a másik gyógyszerrel együtt és annak abbahagyását követő 48 órán belül.
- Dihidropiridinekkel, pl. nifedipinnel együttadva növelheti a hypotensio esélyét és latens szívelégtelenség manifesztálódhat.
- I. csoportba tartozó antiarrhythmiás gyógyszerekkel, pl. dizopiramiddal különösen óvatosan adandó.
- Katekolamin kiürülést fokozó gyógyszerekkel (pl. rezerpin) együttadva a jelentősen csökkenő nyugalmi szimpatikus idegaktivitás hypotensiot, kifejezett bradycardiát, syncopét okozhat.
- Szívglikozidokkal együttadva növelheti az AV átvezetés idejét.
- A hypoglykaemia okozta tachycardiás tüneteket módosíthatja. Antidiabetikumokkal fokozott óvatossággal adható, mivel az Huma-Pronol 40 mg tabletta megnyújthatja az inzulin által kiváltott hypoglykaemiás állapot idejét.
- Szimpatomimetikus szerek, pl. epinefrin ellensúlyozhatják a ß-blokkolók hatását. Epinefrin tartalmú parenteralis készítményekkel óvatosan adandó, mert ritkán vasoconstrictiót, hypertensiot és bradycardiát okozhat.
- ß-blokkolók súlyosbíthatják a klonidin elvonását követő rebound-hypertoniát. Ha a két gyógyszert együtt alkalmazzák, a ß-blokkoló adását abba kell hagyni néhány nappal a klonidin adásának befejezése előtt. Ha a klonidint ß-blokkoló terápiával helyettesítik, a ß-blokkoló bevezetését néhány nappal a klonidin adagolás leállítása utánra kell halasztani.
- Lidokain infúzióval való együttadása kerülendő (a lidokain plazmakoncentrációját 30%-kal megemelheti).
- Cimetidin, illetve hidralazin együttadásakor növekszik, míg alkohol együttadásakor csökken a plazma propranolol-szintje.
- Ergotamin, dihidroergotamin propanolollal együtt alkalmazva különös figyelmet igényel, mivel vasospastikus reakciók alakulhatnak ki.
- Prosztaglandinszintetáz-inhibitorok, mint pl. ibuprofen és indometacin csökkenthetik a propranolol hypotensiv hatását.
- Propranolol és klórpromazin együttadása mindkét gyógyszer vérszintjének emelkedéséhez vezethet. Ez a klórpromazin antipszichotikus és a propanolol antihypertensiv hatásának fokozódását eredményezheti.
- Anesztetikumot Huma-Pronol 40 mg tablettával együtt csak óvatosan szabad alkalmazni. Az aneszteziológust tájékoztatni kell és a lehető legkisebb negatív inotrop hatású anesztetikumot kell választani. Anesztetikumokkal együtt adva fokozhatja a reflextachycardiát és növelheti a hypotensio veszélyét. Myocardialis depressziót okozó anesztetikumok adása kerülendő.
- A propranolol metabolizációja a máj citokróm-enzimrendszerén történik. Ezért azok a gyógyszerek, melyek befolyásolják a CYP enzimrendszer működését, mind hatással vannak a propranolol metabolizmusára. A propranolol egyes izoenzimek kötőhelyeinek lefoglalása révén hat a többi gyógyszer metabolizmusára. Ezért különös figyelem és esetleges dózismódosítás lehet szükséges mikor a propranololt a következő készítményekkel alkalmazzák együtt: kinidin, propafenon, teofillin és egyéb xantinszármazékok, warfarin, tioridazin, dihidropiridin-típusú kalcium-csatorna blokkolók (pl. nifedipin, nizoldipin, nikardipin, lacidipin), barbiturátok, kinolon antibiotikumok, SSRI reuptake gátlók (fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin), flukonazol.


6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.
Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

MedDRA szerinti gyakorisági kategóriák:
­ Nagyon gyakori (?1/10)
­ Gyakori (?1/100 - <1/10)
­ Nem gyakori (?1/1000 - <1/100)
­ Ritka (?1/10000 - <1/1000)
­ Nagyon ritka (<1/10000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra.

A készítmény általában jól tolerálható. A klinikai vizsgálatokban általában a mellékhatások a propranolol farmakológiai hatásának tulajdoníthatóak.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:
Nem gyakori: thrombocytopeniás purpura.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:
Nem ismert: hypoglycaemia.

Pszichiátriai kórképek:
Gyakori: zavartság, alvászavarok, rémálmok, depresszió, hallucinációk.
Nem ismert: pszichózis, hangulatváltozás.

Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Gyakori: szédülés, paresthesia.
Nem gyakori: myasthenia gravis-szerű szindróma.
Nagyon ritka: myasthenia gravis kiújulása.

Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Nem gyakori: látászavarok, szemszárazság.

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei:
Ritka: tinnitus, halláscsökkenés.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
Gyakori: bradycardia, syncope, AV blokk, szívelégtelenség további romlása.

Érbetegségek és tünetek:
Nem gyakori: posturalis hypotonia.
Nagyon ritka: claudicatio intermittens, Raynaud jelenség.

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek:
Nem ismert: bronchospasmus*.
*Bronchospasmus (néha végzetes kimenetelű) előfordulhat olyan betegekben, akiknek anamnézisében bronchialis asthma vagy asthmás rosszullét szerepelhet (lásd 4.3 pont).

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Gyakori: gastrointestinalis zavarok, hányás, hányinger, hasmenés, székrekedés, hasi görcsök.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:
Gyakori: bőrkiütés, alopecia.
Nagyon ritka: psoriasis fellángolása, psoriasis súlyosbodása.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
Gyakori: hideg végtagok, fáradtságérzés.

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei:
Nem ismert: ANA (antinukleáris antitest) titer emelkedése.

A készítmény adásának felfüggesztését meg kell fontolni, amennyiben a fenti jelenségek bármelyike károsan hat a betegre. A ß-adrenerg blokkolóval folytatott terápia csak fokozatosan állítható le. Azon ritka esetben, ha intolerancia tapasztalható, ami bradycardiában és hypotoniában nyilvánul meg, a gyógyszer szedését abba kell hagyni és szükség esetén a 4.9.pontban előírt kezelést kell alkalmazni.
Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: nem szelektív béta-receptor blokkolók önmagukban, ATC: C07AA05

A Huma-Pronol 40 mg tabletta hatóanyaga a propranolol nem szelektív kompetitív ß-adrenoceptor antagonista, mindkét altípust (ß1, ß2) egyaránt gátolja. Magas koncentrációban emellett membrán-stabilizáló hatása is van.
Mint más ß-adrenoceptor antagonistáknak, a propranololnak is vannak negatív inotrop hatásai.
A propranolol csökkenti a vezetési sebességet a sinoatrialis és az atrioventricularis csomók között, és a ß-adrenerg gátlás révén csökkenti a myocardialis automáciát. Általában hatékonyan csökkenti a myocardium oxigén-felhasználását és a coronariák vérátfolyását.
Az erythrocytákban a propranolol hozzájárul a 2,3-difoszfoglicerát intracelluláris eloszlásának újrarendeződéséhez, ezáltal csökkenti a hemoglobin oxigén-affinitását, ami növeli a szöveti oxigén-ellátást.
Migrén-ellenes hatását a propranolol valószínűleg az agyi erek vasodilatációjának gátlásával, illetve a pia mater véredényeiben levő ß-adrenoceptorok gátlásával éri el.

A Huma-Pronol 40 mg tablettában lévő propranolol racém keverék, egyaránt tartalmazza a ß-adrenoceptor gátlásért felelős S(-), illetve a kardiovaszkuláris hatásokért nem, de a tiroxin trijódtironinná való átalakulásának gátlásért (s így bizonyos mellékhatásokért is) felelős R(+) izomert.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

A propranolol per os alkalmazva teljes mértékben felszívódik, a plazmában kb. 30 perc múlva jelenik meg, a plazma-csúcskoncentráció koplaló betegekben a beadást követő 1-2 óra múlva jelentkezik. A két sztereoizomer felszívódásában és eloszlásában nincs különbség. A propranolol igen jól eloszlik a szervezetben, a legmagasabb propranolol-szint a tüdőben, a májban, a vesékben, az agyban és a szívben alakul ki. A májban nem-specifikus kötődéssel a beadott mennyiség nagy része először megkötődik, a szisztémás keringésbe csak a máj-kötőhelyek szaturációja után jut. Erősen kötődik a plazmafehérjékhez (80-95%).
Metabolizációja a máj citokróm-P450 enzimrendszerén történik (elsősorban a CYP1A2, CYP2D6 és CYP2D15 izoenzimeken). A máj a per os adott adag 90%-át eltávolítja, a propranolol felezési ideje 3-6 óra. A per os terápia elején (de az iv., illetve krónikus per os terápia alatt nem) a fő képződő metabolit, a 4-hidroxi-propranolol, szintén aktív. A 4-OH-propranolol gyorsabban eliminálódik, mint maga a propranolol, a bevételtől számított kb. 6 óra múlva már kimutathatatlan a vérből.
A propranolol szinte teljes mértékben metabolizálódik a májban, s a metabolitok (kb. 8 féle) a vizelettel távoznak. A per os adagnak csupán az 1-4 %-a ürül a széklettel, ennek egy rész változatlan formában.
A propranolol haemodialízissel nem távolítható el.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Állatkísérletekben 150 mg/ttkg/nap maximális koncentrációban alkalmazva sem észleltek a gyógyszerrel kapcsolatban tumorképződést, s nőstény patkányokon vizsgálva (ahol a diéta 0,05%-a is propranolol volt) nem észleltek megváltozott fertilitást.
Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

50 db tabletta PVC/Alu buborékcsomagolásban és dobozban.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

Megjegyzés: ? (egy keresztes szer)
Kiadhatóság: II./1 csoport
Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).6.4 Különleges tárolási előírások

15-30°C között, fénytől és nedvességtől védve tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

3 év.


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

TEVA Gyógyszergyár Zártkörűen Működő Részvénytársaság
4042 Debrecen, Pallagi út 13.


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

OGYI-T-3813/01


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

1991. december 12./2009. október 09.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2009. 10. 09.


7

23331/55/08
24145/41/08

Várandósság,szopt.

4.6 Terhesség és szoptatás

Terhesség
Terhesség idején a Huma-Pronol 40 mg tablettával való kezelés csakúgy, mint egyéb gyógyszerek esetében, kerülendő, és csak az előny/kockázat alapos mérlegelése alapján végezhető. A propranolol alkalmazása során teratogén hatást nem tapasztaltak.
A ß-blokkolók azonban csökkentik a placenta-perfúziót, és ezért intrauterin elhalás, ill. alulfejlettség és koraszülés előfordulhat. További mellékhatások is előfordulhatnak (különösen az újszülött hypoglykaemiája és bradycardiája, ill. a foetus bradycardiája). A postnatalis időszakban fokozott az újszülött szív- és tüdőszövődményének a rizikója.
Szoptatás
Legtöbb ß-blokkoló (különösen a lipofil szerek) különböző mértékben átjut az anyatejbe. Ezért ilyen gyógyszerek adásakor a szoptatás nem ajánlott.