Gyógyszerelés elemzésTájékoztatóÉszrevételek

Cikk adatlapVissza

FRONTIN 1MG TABLETTA 6X15

Forgalombahozatali engedély jogosultja:
Egis Gyógyszergyár Zrt.
Hatástani csoport:
N05BA Benzodiazepin-származékok
Törzskönyvi szám:
OGYI-T-05967/07
Hatóanyagok:
AlprazolamumDDD
Hatáserősség:
#M (egy üres keresztes), altatószer (#M)
Fogy. ár:
1954 Ft
Kiadhatóság:
V Orvosi rendelvényre kiadható gyógyszerkészítmények.
Eü. rendeletre felírhatja:
Gyermek- és ifjúsági pszichiátria
Gyermekpszichiátria
Gyermekpszichiátria és neurológia
Pszichiátria
Kiadhatóság jogcíme:
JogcímTámogatás (Ft)Térítési díj (Ft)
Általános0,001954,00
Közgyógy1954,000,00
Üzemi baleset1954,000,00
Eü emelt1759,00195,00
Közgyógy eü.emelt1954,000,00
Teljes0,001954,00
Egyedi engedélyes0,001954,00
Tárolás:
Legfeljebb 30 °c-on tárolandó
Főbb veszélyeztetett
csoportok:
Szoptatás során alkalmazása ellenjavallt
Terhesség esetén alkalmazása megfontolandó
Alkohol fogyasztása a készítmény szedése mellett ellenjavallt
18 éves kor alatt nem adható
Járművet vezetni és balesetveszélyes munkát végezni ellenjavallt
Vesebetegség esetén alkalmazása megfontolandó
Májbetegség esetén alkalmazása megfontolandó
Epilepsia esetén alkalmazása megfontolandó
Laktóz intolerancia
Alkalmazási elôirat

Adagolás

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
Az optimális adagot egyénenként, a tünetek súlyossága és a beteg egyéni válasza alapján kell meghatározni. Azoknál a betegeknél, akiknél nagyobb adagok alkalmazása szükséges, az adagot óvatosan kell emelni, hogy a mellékhatásokat elkerüljük.

Általánosságban, pszichotróp kezelésben még nem részesült betegeknek alacsonyabb adag is elegendő, mint azoknak, akik már kaptak valamikor minor trankvillánst, antidepresszánst vagy altatószert. Ajánlott a legkisebb hatékony adagot alkalmazni, főleg idős vagy legyengült betegeknél, ilyen módon elkerülve a túlzott szedálást vagy ataxia kialakulását.

A kezelés időtartama:
Szorongásos állapotokban és depresszióban 6 hónapig tartó alkalmazást, pánikbetegség kezelésére 8 hónapig tartó alkalmazást támogató adatok vannak.

A kezelés abbahagyása:
Alprazolámmal történő kezeléskor az adagot lassan kell csökkenteni a helyes orvosi gyakorlatnak megfelelően. Az alprazolám napi adagjának csökkentése három naponként 0,5 mg-nál nagyobb adaggal nem javasolt. Néhány beteg esetében még lassúbb ütemű csökkentés lehet szükséges. (Lásd 4.4 pont).

Szorongásos állapotok:
A kezdő napi adag a tablettából 3-szor 0,25-0,5 mg. A továbbiakban napi 0,5-4,0 mg a tablettából több részletben.

Depresszióval társult szorongásos állapotok:
A kezdő napi adag a tablettából 3-szor 0,5 mg. Napi adag a továbbiakban 1,5-4,5 mg több részletben.

Pánikbetegség:
Kezdő adag a tablettából 0,5-1,0 mg lefekvéskor, vagy naponta 3-szor 0,5 mg. A továbbiakban - a beteg válaszreakciójának megfelelően - általában magasabb adagok szükségesek. A növelés léptéke nem lehet nagyobb, mint 3-4 naponként 1 mg. Célszerű az emelt adagot a tablettából napi 3-4 részletben bevenni.
Egy multicentrikus nagy vizsgálatban az adag középértéke 5,7 ± 2,27 mg volt, de egyes betegek napi adagja elérte a 10 mg-ot is.

Gyermekek és serdülők
Az alprazolám biztonságosságát és hatásosságát 18 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták, ezért az alprazolám 18 éves kor alatt nem alkalmazható.

Időskorú vagy legyengült betegek:
A napi kezdő adag a tablettából 2-3-szor 0,25 mg. A napi adag a továbbiakban a tablettából 0,5-0,75 mg több részletben. Az adag fokozatosan emelhető, ha szükséges, és ha a beteg jól tolerálja.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
Figyelmeztetés

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A vesekárosodásban, vagy enyhe vagy közepesen súlyos májkárosodásban szenvedő, valamint az időskorú betegeket fokozott elővigyázatossággal kell kezelni.

A kezelés alatt alkoholt fogyasztani tilos.

Öngyilkossági gondolatok
A pánikbetegség kezeletlen betegek között elsődleges vagy másodlagos major depresszióval, és megnövekedett számú jelentett öngyilkossággal társul. Ezért ugyanolyan óvatossággal kell alkalmazni az alprazolám nagyobb dózisait pánikbetegségben szenvedő betegeknél, mint az egyéb pszichotróp gyógyszereket depresszióban szenvedő, vagy olyan betegeknél, akiknél feltételezhetően öngyilkossági gondolatok és tervek alakulhatnak ki.

Súlyos depresszióban szenvedő, és öngyilkossági hajlamokkal rendelkező betegeknél megfelelő óvatossággal kell alkalmazni, és a gyógyszert megfelelő adagokban kell rendelni.

Major depresszióban vagy szorongáshoz társult depresszióban szenvedő betegek esetében a benzodiazepineket és a benzodiazepin-szerű gyógyszereket nem lehet önállóan alkalmazni a depresszió kezelésére, mivel öngyilkosságot idézhetnek elő vagy növelhetik annak kockázatát. Ezért az alprazolámot elővigyázatossággal kell alkalmazni, és a felírás során a gyógyszerhez való hozzáférést korlátozni kell azon betegek számára, akik depresszió jeleit és tüneteit vagy öngyilkossági hajlamot mutatnak.

Időskorú és/vagy legyengült betegek
Benzodiazepineket és rokon vegyületeket idős betegeknél elővigyázatossággal kell alkalmazni a szedáció és/vagy a mozgásszervi gyengeség kockázata miatt, amelyek ebben a populációban gyakran súlyos következményekkel járó eleséshez vezethetnek.
Időskorú és/vagy legyengült betegek esetében ajánlott a legkisebb hatásos dózis alkalmazásának általános elvét követni, az ataxia kialakulásának vagy a túlszedálás elkerülésének érdekében.

Gyermekek
Az alprazolám biztonságosságát és hatékonyságát gyerekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők esetében nem igazolták, ezért az alprazolám alkalmazása nem javasolt.

Alkoholbetegség vagy gyógyszerabúzus
Azoknál a betegeknél, akik kórtörténetében alkoholbetegség vagy gyógyszerabúzus szerepel a benzodiazepineket különösen nagy óvatossággal kell alkalmazni (lásd 4.5 pont)

Dependencia
Benzodiazepinekkel, köztük az alprazolámmal történő kezelés pszichés- és szomatikus dependencia kialakulásához vezethet. Mint az összes benzodiazepin esetében, az adag emelésével, és kezelés időtartamának növelésével a hozzászokás kockázata növekszik. Ez a kockázat nagyobb azoknál a betegeknél, akik kórtörténetében alkoholbetegség vagy gyógyszerabúzus szerepel.
Farmakodependencia kialakulhat már a terápiás dózisok alkalmazása esetén is, és/vagy olyan betegeknél, akiknél egyéb rizikófaktor nem áll fent. Több benzodiazepin együttes alkalmazásával a farmakodependencia kockázata növekszik, függetlenül az anxiolytikus vagy hypnotikus javallattól. Abúzus eseteit jelentették.

Elvonási tünetek
Amennyiben a dependencia már kialakult, a kezelés hirtelen történő abbahagyásakor elvonási tünetek jelentkeznek. Ezen tünetek közé tartozhat a fejfájás, az izomfájdalom, az extrém szorongás, a feszültség, a nyugtalanság, a zavartság, az ingerlékenység és az insomnia. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: derealizáció, deperszonalizáció, hyperacusis, zsibbadtság és bizsergő érzés a végtagokban, fokozott érzékenység fényre, zajokra, és a fizikai kontaktusra, hallucináció vagy epilepsziás görcsök.

Rebound szorongás
Az alprazolám- kezelés abbahagyása esetén egy átmeneti szindróma fordulhat elő, amelyben a benzodiazepin alkalmazását korábban szükségessé tevő tünetek a kezelést megelőzőhöz képest nagyobb intenzitással ismét megjelennek. A szindrómát egyéb tünetek, úgymint hangulati ingadozások, szorongás vagy alvási zavarok és nyugtalanság kísérheti. Mivel a megvonási és/vagy rebound tünetek kockázata nagyobb a dózis gyors csökkentése vagy a kezelés hirtelen megszakítása esetén, javasolt az adag fokozatos csökkentése.

Az alprazolám-kezelés leállításakor, a helyes orvosi gyakorlatnak megfelelően, az adagokat lassan kell csökkenteni. Az alprazolám napi adagját javasolt háromnaponta legfeljebb 0,5 mg dózissal csökkenteni. Néhány beteg esetében még ennél is lassúbb dózismódosítás lehet szükséges.

Kezelés időtartama
A kezelésnek az indikációtól függően a lehető legrövidebb ideig kell tartania (lásd 4.2 pont), de szorongás és depresszió esetében a kezelés időtartama nem haladhatja meg a 8-12 hetet és pánikbetegség esetén a 8 hónapot, beleértve a fokozatos adagcsökkentési időszakot is. Ezt az időtartamot nem lehet meghosszabbítani a beteg állapotának újraértékelése nélkül.
Hasznos lehet a beteget tájékoztatni a kezelés megkezdésekor arról, hogy a kezelés korlátozott ideig fog tartani és részletesen elmagyarázni, hogy hogyan történik az adagok fokozatos csökkentése. Ezen kívül fontos felhívni a beteg figyelmét a rebound-jelenség lehetőségére, ezáltal lecsökkentve a kezelés megszakításakor jelentkező tünetek miatti szorongást. Vannak olyan indikációk, a rövid hatásidejű benzodiazepinek esetében, amikor a dózisok közötti időszakon belül is megjelenhetnek elvonási tünetek, különösen magas dózisok esetében. A hosszú hatásidejű benzodiazepinek alkalmazása esetén fontos figyelmeztetni a beteget, hogy rövid hatásidejű benzodiazepinekre való áttéréskor elvonási tünetek alakulhatnak ki.

Amnézia
A benzodiazepinek anterograd amnéziát okozhatnak. Ez az állapot leggyakrabban néhány órával a gyógyszer bevétele után jelentkezik.

Pszichiátriai és paradox reakciók
Ismert, hogy a benzodiazepinek alkalmazásakor a következő reakciók észlelhetőek: nyugtalanság, agitáció, ingerlékenység, agresszív viselkedés, téveszme, düh, rémálmok, hallucináció, pszichózis, nem megfelelő viselkedés és egyéb szokatlan magatartási hatások. Ezen reakciók esetében a gyógyszer alkalmazását meg kell szakítani. A reakciók nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyerekek és idősek esetében.

Tolerancia
Néhány hétig tartó folyamatos kezelés esetén a benzodiazepinek altató hatása csökkenhet.

Mánia és hipománia eseteit jelentették az alprazolám alkalmazása során depresszióban szenvedő betegeknél.

Az alprazolám hatásossága a depresszió bizonyos típusaiban még nem igazolt (lásd 4.1 pont).

Segédanyag
Mivel a Frontin tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz, ezért ritkán előforduló, örökletes galaktóz-intoleranciában, laktóz-intoleranciában vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban a készítmény nem szedhető.


4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A szedáció, az amnézia, a csökkent koncentrációs képesség, vagy a károsodott izomműködés hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéssel, vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Kialvatlanság esetén a csökkent éberség valószínűsége megnövekszik (lásd 4.5 pont).


4.9 Túladagolás

Hasonlóan egyéb benzodiazepinekhez, a túladagolás következtében nem alakul ki életet veszélyeztető állapot, kivéve, ha egyéb központi idegrendszerre ható depresszánsokkal (köztük alkohollal) együtt alkalmazzák.
Bármilyen gyógyszertúladagolás kezelésekor gondolni kell arra, hogy többszörös gyógyszerbevétel is történhetett.
A benzodiazepinek per os történt túladagolása esetén (1 órán belül) hánytatni kell a beteget, ha eszméleténél van, vagy gyomormosást kell végrehajtani, védve a légutakat, ha a beteg eszméletlen. Ha a gyomorkiürítésből nem származik előny, aktív szenet kell alkalmazni az abszorpció csökkentése érdekében. Intenzív osztályokon különös figyelmet kell fordítani a légzési és cardiovascularis funkciókra.
A benzodiazepinek túladagolásának általános tünetei: különböző fokozatú központi idegrendszeri depresszió az álmosságtól egészen a kómáig. Enyhébb esetekben a tünetek közé tartozik az elmosódott beszéd, az álmosság, a mentális zavar, a letargia, súlyosabb esetekben ataxia, csökkent izomtónus, hypotonia, motoros koordináció zavar, légzésdepresszió, néha kóma és nagyon ritkán halál fordul elő.
Általános, a légzést és keringést támogató szupportív terápiát kell alkalmazni.
A dialízis hasznát nem határozták meg.
A túladagolással összefüggésben a légzőrendszeri és cardiovascularis működés fenntartása mellett kiegészítő kezelésként flumazenil alkalmazható.

Kölcsönhatás

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

A benzodiazepinek a központi idegrendszer additív depresszióját váltják ki, ha együttesen alkalmazzák alkohollal, vagy egyéb gyógyszerekkel, melyek önmaguk is a központi idegrendszer depresszióját okozzák.
Az alprazolám-kezelés alatt alkohol fogyasztása tilos!

Az alprazolámot a központi idegrendszerre ható depresszánsokkal óvatossággal kell együttadni. A központi idegrendszeri depresszív hatás megerősödhet antipszichotikumokkal (neuroleptikumokkal), altatószerekkel, szorongásoldókkal/nyugtatókkal, antidepresszánsokkal, narkotikumokkal, antiepileptikumokkal, anaesthetikumokkal és szedatív antihisztaminokkal való együttes alkalmazása esetén. Narkotikumok esetében a megnövekedett euphoria a pszichés függőség fokozódását eredményezheti.

Farmakokinetikai interakció fordulhat elő, amikor az alprazolámot a metabolizmusával interferáló gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.

CYP3A4-gátlók
A máj gyógyszermetabolizáló enzimeit (különösen a citokróm P4503A4-et) gátló gyógyszerek megnövelhetik az alprazolám koncentrációját, és az aktivitását fokozhatják. Az alprazolám klinikai vizsgálataiból, in vitro vizsgálataiból, és az alprazolámhoz hasonlóan metabolizálódó gyógyszerekkel végzett klinikai vizsgálatokból származó adatok bizonyítják számos gyógyszernek az alprazolámmal történő különböző fokú és lehetséges interakcióit. A kölcsönhatás mértékén, és az elérhető adatok alapján a következő ajánlások tehetők:

* Ketokonazollal, itrakonazollal, vagy egyéb (pl.: pozakonazol, vorikonazol) azol típusú antifungális szerekkel az alprazolám együttadása nem ajánlott.

* Óvatosság, és a dózis csökkentésének megfontolása ajánlott, amikor az alprazolámot nefazodonnal, fluvoxaminnal, és cimetidinnel együtt alkalmazzák.

* Óvatosság és a dózis csökkentésének megfontolása ajánlott, amikor az alprazolámot fluoxetinnel, propoxifénnel, oralis kontraceptívumokkal, szertralinnal, diltiazemmel, vagy makrolid típusú antibiotikumokkal, mint például eritromicinnel, klaritromicinnel, telitromicinnel troleandomicinnel alkalmazzák együtt.

CYP3A4-induktorok
Mivel az alprazolámot a CYP3A4 metabolizálja, ezért ezen enzim induktorai növelhetik az alprazolám metabolizmusát.

* HIV-proteáz inhibitorok (pl. ritonavir) és alprazolám kölcsönhatása komplex és időfüggő. Alacsony dózisú, rövid ideig adott ritonavir az alprazolám clearance-ének nagymértékű csökkenését eredményezte, eliminációs felezési idejét meghosszabbította, és fokozta klinikai hatását. Ugyanakkor, hosszú távú ritonavir-expozíció estén, a CYP3A indukció ellensúlyozza ezt a gátló hatást. Ez a kölcsönhatás dózismódosítást, vagy az alprazolám-terápia megszüntetését teszi szükségessé.

Megnövekedett digoxin-koncentrációkról érkeztek jelentések az alprazolám egyidejű alkalmazásakor, különösen az időskorú (65 év fölötti) betegek esetében. Ezért az olyan betegeket, akik alprazolámot és digoxint kapnak, monitorozni kell a digoxin-toxicitás jeleinek és tüneteinek tekintetében.

Különös gondot kell fordítani a légzésdepressziót okozó készítményekre, mint amilyenek az opioidok (fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, a szubsztitúciós kezelések), főképpen időskorú betegek esetében.

Gyermekek
Interakciós vizsgálatokat csak felnőttek körében végeztek.


6.2 Inkompatibilitások

Nem ismert.
Mellékhatás

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Mellékhatások elsősorban a terápia kezdetén jelentkeznek, és a kezelés folyamán vagy az adag csökkentésével többnyire megszűnnek.

A következő nemkívánatos hatásokat figyelték meg és jelentették a megadott gyakorisággal az alprazolám-kezelés során.

A gyakorisági kategóriák az alábbiak szerint kerültek megadásra:
Nagyon gyakori (?1/10), gyakori (?1/100 - <1/10), nem gyakori (?1/1000 - <1/100) és ritka (?1/10 000 - <1/1000), nagyon ritka (<1/10 000); nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg).
Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra.

Szervrendszer
Gyakoriság
Nemkívánatos hatások
Endokrin betegségek és tünetek
Nem ismert
Hyperprolactinaemia*
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Gyakori
Étvágycsökkenés
Pszichiátriai kórképek
Nagyon gyakori
Depresszió

Gyakori
Zavart állapot, dezorientáció, megváltozott libidó (csökkent vagy fokozott*), insomnia, szorongás, idegesség

Nem gyakori
Mánia* (lásd 4.4 pont), hallucináció*, düh*, agitáció*

Nem ismert
Hipománia*, agresszió*, ellenséges magatartás*, rendellenes gondolkodás*, pszichomotoros hiperaktivitás*
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori
Szedáció, aluszékonyság, ataxia, memóriakárosodás, dysarthria, szédülés, fejfájás

Gyakori
Koordinációs zavar, egyensúlyzavar, figyelemzavar, hypersomnia, lethargia, tremor

Nem gyakori
Amnesia

Nem ismert
Autonóm idegrendszeri zavarok*, dystonia*
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Gyakori
Homályos látás
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori
Székrekedés, szájszárazság

Gyakori
Émelygés

Nem ismert
Emésztőrendszeri betegségek*
Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nem ismert
Hepatitis*, kóros májműködés*, sárgaság*

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori
Bőrgyulladás*

Nem ismert
Angiooedema*, fényérzékenységi reakció*
A csont- és izomrendszer,valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
Nem gyakori
Izomgyengeség
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Nem gyakori
Incontinentia*

Nem ismert
Vizeletretenció*
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Gyakori
Szexuális diszfunkció*

Nem gyakori
Menstruációs zavarok*
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Nagyon gyakori
Kimerültség, irritabilitás

Nem ismert
Perifériális oedema*
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei
Gyakori
Testtömeg-növekedés, testtömegcsökkenés

Nem ismert
Intraocularis nyomásfokozódás*
*A forgalomba hozatal után jelentett mellékhatások

Használata (még terápiás dózisokban is) fizikai dependencia kialakulását eredményezheti; A kezelés megszakítása elvonási tüneteket vagy rebound jelenséget eredményezhet. Pszichés dependencia is kialakulhat. Benziodiazepin abúzust jelentettek (lásd 4.4 pont).

A viselkedésbeli rendellenességek számos spontán esetét azoknál a betegeknél jelentették, akik egyidejűleg egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszert is kaptak és/vagy már pszichiátriai alapbetegség miatt kezelés alatt álltak. A borderline személyiségzavarban szenvedőknél, vagy azoknál a betegeknél, akik anamnézisében erőszakos vagy agresszív magatartás, alkohol- vagy drogabúzus szerepel, fennáll ezen események kialakulásának a kockázata. Poszttraumás stressz zavarban szenvedő betegek az alprazolám megvonása idején ingerlékeny, ellenséges magatartásról és tolakodó gondolatokról számoltak be.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.
Farmakológia

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Anxiolítikumok, benzodiazepin származékok, ATC kód: N05B A12

Hatásmechanizmus
Általánosan elfogadott tény, hogy a benzodiazepinek hatása a gamma-aminovajsav (GABA) közvetítésével kiváltott - pre- és posztszinaptikus - neurális gátláson alapul.

Farmakodinámiás hatások
Az alprazolám egy triazolo-benzodiazepin, ami minőségileg a benzodiazepinekhez hasonló tulajdonságokkal (szorongásoldás, nyugtató-altató hatás, izomlazítás, antiepileptikus hatás) rendelkezik. Farmakodinámiás hatásaik között azonban kvantitatív különbségek vannak, ezért a benzodiazepinek alkalmazási területei eltérnek egymástól.

Klinikai hatásosság és biztonságosság
A Frontin hatékony gyógyszer a szorongás és a pánikbetegség kezelésében.
Egészséges önkéntesek vizsgálatában nem tapasztaltak szignifikáns, a kardiovaszkuláris- vagy a légzőrendszerre kifejtett hatást.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás
A hatóanyag a plazmában a tabletta esetén 1-2 óra múlva éri el a csúcskoncentrációt. A plazmaszint arányos a beadott gyógyszer mennyiségével; 0,5-3,0 mg alprazolám 8,0-37 ng/ml plazmaszintet eredményez.

Eloszlás
In vitro, az alprazolám az emberi szérumproteinhez 80%-ban kötődik.
Egészséges idős betegekben az alprazolám felezési ideje átlagosan 16,3 óra, egészséges nőkben, antikoncipiensek egyidejű alkalmazása mellett 12,4 óra. Alkoholos hepatopathiában a felezési idő 5,8-65,3 óra (átlag 19,7 óra), obesitas esetén 9,9-40,4 óra (átlag 21,8 óra).
Csökkent máj- és veseműködés, alkoholos hepatopathia esetén, valamint az idősebb betegekben és kórosan elhízott betegekben a felezési idő meghosszabbodik.

Biotranszformáció
Fő oxidációs metabolitja az alfa-hidroxi-alprazolám és egy benzofenon.
Az alfa-hidroxi-alprazolám biológiai aktivitása megközelítőleg a fele az alprazoláménak. Az aktív metabolitok felezési ideje az alprazoláméval egyező nagyságrendű.
A benzofenon metabolit lényegében inaktív. Ezen metabolitok plazmaszintje rendkívül alacsony.
Hasonlóan egyéb benzodiazepinekhez, az alprazolám is átjut a placentán és kiválasztódik az anyatejbe.

Elimináció
Az alprazolám és metabolitjai főként vizelettel ürülnek ki. Az átlagos felezési idő 11,2 óra.

Linearitás/nem-linearitás
Orális warfarinnal kezelt önkéntesekben az alprazolám nem befolyásolta a plazma prothrombin, ill. warfarin szintjét.

5.3 A preklinikai biztonságossági vizsgálatok eredményei

Mutagenesis, carcinogenesis, termékenység és szemészeti hatások

Az alprazolám in vitro Ames-tesztben nem volt mutagén. Az alprazolám nem okozott kromoszóma-aberrációt patkányokban végzett in vivo mikronukleáris tesztben a tesztelt legmagasabb, 100 mg/ttkg dózisig, mely a 10 mg-os legmagasabb ajánlott humán napi dózisnál 500-szor magasabb.

Az alprazolámmal patkányokban ?30 mg/ttkg/nap dózisokkal (a 10 mg-os javasolt legmagasabb humán napi dózis 150-szerese) és egerekben ?10 mg/ttkg/nap dózisokkal (a 10 mg-os javasolt legmagasabb humán napi dózis 50-szerese) végzett, 2 éven át tartó bioassay-vizsgálatok során karcinogén potenciált nem igazoltak.

Az alprazolám 5 mg/ttkg/nap legmagasabb tesztelt dózisig, mely a 10 mg-os javasolt legmagasabb humán napi dózis 25-szöröse, patkányokban nem csökkentette a fertilitást.

Amikor a patkányok két éven át orálisan 3, 10, és 30 mg/ttkg/nap alprazolámot kaptak (a 10 mg-os javasolt legmagasabb humán napi dózis 15-150-szerese), a nőstényekben dózisfüggő cataractát, a hímekben cornea vascularisatiót figyeltek meg. Ezek az elváltozások 11 hónapnál rövidebb kezelés esetén nem jelentkeztek.

Csomagolás

6.5 Csomagolás típusa és kiszerelése

Frontin 0,25 mg tabletta és Frontin 0,5 mg tabletta:
30 db ill. 100 db tabletta, garanciazáras fehér műanyag kupakkal lezárt barna üvegben, dobozban.

Frontin 1 mg tabletta:
30 db, ill. 100 db tabletta, garanciazáras fehér színű műanyag kupakkal lezárt barna üvegben, dobozban, vagy 6 x15 (90) db tabletta színtelen, átlátszó PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével kapcsolatos információk

A megsemmisítésre vonatkozóan nincsenek különleges előírások. A gyógyszerek megsemmisítésére vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni.

Megjegyzés (egy üres kereszt); a gyógyszerkészítmény pszichotróp készítménynek minősül.
Osztályozás: II. csoport
Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).6.4 Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.


6.3 Felhasználhatósági időtartam

Frontin 0,25 mg tabletta: 2 év.
Frontin 0,5 mg tabletta, ill. Frontin 1 mg tabletta: 3 év.


7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
Magyarország


8. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMAI

OGYI-T- 5967/01-02 (Frontin 0,25 mg tabletta)
OGYI-T- 5967/03-04 (Frontin 0,5 mg tabletta)
OGYI-T- 5967/05-07 (Frontin 1 mg tabletta)


9. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

A forgalomba hozatali engedély első kiadásának dátuma: 1997. december 8.
A forgalomba hozatali engedély legutóbbi megújításának dátuma: 2009. február 10.


10. A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

2016. 07. 18.
4OGYÉI/24860/2016
OGYÉI/24862/2016
OGYÉI/24864/2016
Várandósság,szopt.

4.6 Termékenység, terhesség és szoptatás

Terhesség
Benzodiazepinekkel történő kezelést követő teratogenitásra és az újszülött fejlődésére és viselkedésére vonatkozó ismeretek inkonzisztensek/nem egyértelműek.

A benzodiazepinek osztályába tartozó gyógyszerekkel történt korábbi vizsgálatok szerint intrauterin expozíció congenitalis malformációt idézhet elő. Nagy számú, kohorsz vizsgálatokon alapuló adat azt mutatja, hogy az első trimeszter alatti benzodiazepin-expozíció nincs összefüggésben a major malformáció kockázatának megnövekedésével. Ugyanakkor, néhány korai eset-kontrollos epidemiológiai vizsgálatban azt találták, hogy megnövelte a szájpadhasadék kialakulásának kockázatát. A rendelkezésre álló adatok alapján a kockázat arra, hogy a születetett gyermeknél előforduljon szájpadhasadék, az anyai benzodiazepin-expozíció után kevesebb, mint 2/1000 összehasonlítva az ilyen defektusok várható előfordulási arányával az átlagos populációban, ami körülbelül 1/1000.

A terhesség második és/vagy harmadik trimeszterében a benzodiazepin-kezelés csökkent magzati aktivitást és a magzati szívritmus változékonyságát eredményezte.

Amikor a terhesség késői szakaszában orvosilag indokolt kezelés történik, még alacsony dózisoknál is ún. floppy-baby szindróma tüneteit figyelték meg, köztük axialisan csökkent izomtónust, illetve szopási nehézségeket, ami kis testtömeg-gyarapodást eredményezett. Ezen tünetek reverzibilisek, de egy héttől akár három hétig is tarthatnak, a gyógyszer felezési idejétől függően.

Magas dózisoknál légzésdepresszió vagy légzéskimaradás és hypothermia jelentkezhet az újszülöttnél. Ezen kívül, néhány nappal a születés után, az újszülöttnél elvonási tüneteket észleltek fokozott ingerlékenységgel, agitációval és remegéssel, még akkor is, ha a floppy-baby szindróma nem is jelentkezett. A hatóanyag felezési idejétől függ, hogy a születés után mennyi idő elteltével jelentkeznek az elvonási tünetek.

Az alprazolámot nem szabad alkalmazni a terhesség alatt, kivéve, ha a beteg klinikai állapota indokolttá teszi az alprazolám-kezelést. Ha az alprazolámot terhesség alatt alkalmazzák, vagy ha a beteg az alprazolám-kezelés alatt esik teherbe, tájékoztatni kell a beteget a magzati károsodás veszélyéről. Ha az alprazolám-kezelés a terhesség késői szakaszában szükséges, kerülni kell a magas dózisok alkalmazását, továbbá az elvonási tüneteket és/vagy az ún. floppy-baby szindrómát monitorozni kell az újszülöttnél.

Szoptatás
A benzodiazepinek, köztük az alprazolám koncentrációja az anyatejben alacsony. Ugyanakkor, az alprazolám alkalmazása alatt nem javasolt szoptatni.