Egyéb szoftverek 
 
 
 
Receptíró/Szociális Otthon rendszer

A 2006. január 1-jétől életbe lépő rendeleti változások sajnos nagymértékben megnövelték a gyógyszerrendelésekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokat. Az intézmények gyógyszerrendelése általában nagyobb mennyiségről szól, mely rendelés minden egyes tételének vényen történő felírása, majd ezen vények feldolgozása, illetve az érkezett gyógyszerszállítmány adatainak berögzítése többletmunkával jár, és a munkatársai idejéből sok időt vesz el.
 
Társaságunk 2004 őszén, a Magyarországi Református Egyház megtisztelő felkérésére, elkezdte kifejleszteni a létavértesi Idősek Szeretetháza számára az otthon működtetését segítő informatikai rendszerét. Ezen fejlesztés eredményeként mára egy olyan rendszer bemutatására és szállítására tudunk ajánlatot adni, amely aktívan tudja támogatni a különböző profilú szociális intézmények, büntetés végrehajtási intézetek gyógyszergazdálkodásával kapcsolatos feladatait ? ellátó gyógyszertárakkal való kommunikációját.
 
A Receptíró programban lehetőség nyílik az adott intézmény összes gondozottjának a szükséges adatainak a rögzítésére, nyilvántartására, folyamatos karbantartására. Az adott ellátott esetében rögzíthetők a különböző gyógyszer hatóanyag érzékenységi, veszélyeztetett csoportba való tartozási problémák. A rendszer segítségével a gondozott számára gyorsan összeállíthatók és kinyomtathatók a gyógyszerrendeléshez szükséges vények.
 
A vényfelírás során lehetőség van a gondozott számára rendszeresen felírt vények eltárolására és következő elrendelés alkalmával való gyors előkeresésére és ismételt aktualizált nyomtatására. Lehetőség van arra, hogy az orvos saját receptúrákat, vény összeállításokat készítsen és mentsen el sablonként, illetve, hogy a rendelkezésre álló teljes gyógyszertörzsben a rendszeresen alkalmazott készítményeket megjelölje, így később gyorsan visszakereshetők.
 
A készítmény törzsben lehetőség van név, hatóanyag, ATC kód alapján való keresésre. A teljes cikktörzsben a keresést lehet szűkíteni a következő cikktörzsekre: speci, magi, FoNo, tápszer, GYSE, kötszer, homeopátia, egyéb. A rendszer TAJ számhoz kötötten folyamatos figyelmezető jelzést küld az esetleges hatóanyag érzékenység, veszélyeztetett csoportba való tartozásból, valamint a különböző készítmények együttes szedéséből adódó esetleges interakciós, azonos hatóanyag túladagolási problémákról.
 
A felírt vények adatai elektronikus formában az ellátó gyógyszertár felé floppy lemezen átadhatók. A gyógyszertár a lemezről az adatokat a MEDIVUS rendszerünkbe beolvashatja, egy gombnyomással le is emelheti a cikkeket a készletből, sőt az elszámolandó vényekről egy vényösszesítő is készül, mely nagyban megkönnyíti a kiszedést.
 
A gyógyszertár szükség esetén a megrendelést visszaigazolhatja, így információt nyújthat arról, hogy mikor tud szállítani, mennyi a megrendelés értéke. Az elszámolás készülhet esetileg, vagy csak havonta egy alkalommal egy összesített számlán. A Receptíró rendszerben az érkező megrendelés könnyen bevételezhető, ellátottanként, és a gyógyszerkészlet és annak fogyása könnyen nyilvántartható.
 
 
 
Komoly gondot okoz manapság az elektronikus adatforgalom és kommunikáció szabványosítása. A hazai pénzintézetek különböző adatformátumot használnak adataik kezelése és az ügyfelek tájékoztatása céljából. Mivel a kivonatok adatstruktúrája bankonként más és más, így az egyes pénzügyi rendszerek nem képesek fogadni bármely bank kivonatát.
 
 
VELSZ - Windowsos Vényelszámoló Programrendszer
 
A VELSZ VényELSZámoló programrendszer a gyógyászati segédeszköz forgalmazói területen jelenleg alkalmazott vezető informatikai rendszerek közt egyedülállóan háromrétegű, korszerű, grafikus felületű szoftver, mely programrendszert a gyógyászati segédeszköz forgalmazók, illetve a gyógyfürdői kezeléseket nyújtó szolgáltatók speciális igényeihez igazodva fejlesztettünk ki, közel 20 éves szakmai tapasztalatunk felhasználásával. Az egészségügyi programcsomagok piacán már több éve vezető szerepet tölt be a cégünk, 1987 óta több, mint 500 egészségügyi rendszert telepítettünk az ország területén.
 
A VELSZ programcsomag Windows-SQL alapú, egymással kapcsolatban álló PC-ken futtatható, segíti az értékesítést, a Tb támogatások és az Áfa kimutatást, teljes készletnyilvántartást tesz lehetővé. Az árazó rendszer (PC alapú pénztárgép) APEH engedélyes, illetve a vényelszámoló szoftver rendelkezik az OEP érvényes elfogadási engedélyével. A rendszer a GYSE forgalmazói munka teljes körű informatikai támogatása mellett többek között alkalmas arra is, hogy a legkorszerűbb, halk és gyors IBM hőnyomtatós pénztárgéppel együtt alkalmazva, hatékonyan és magas technikai színvonalon támogassa az értékesítés folyamatát.
A programnak több verziója ismert, így minden környezetben használható, a felhasználó igényeinek, illetve a szaküzlet, elszámolóhely méreteinek a függvényében.
 
A PROGRAMRENDSZER FUNKCIÓI
A rendszer a forgalmazói helyeken beváltott vények Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak felé történő elszámolásának elektronikusan úton történő előállítására alkalmazható.
A program elvégzi a vényfeldolgozási, segédeszköz kiadási és a készletgazdálkodási munkákat a számítógépen. Hatékonyan segíti a vezetői döntéshozatalt és a készletgazdálkodási tevékenységet.
Nyilvántartja a szaküzletben lévő készítményeket, azok jellemzőit (pl. kiszerelés, eladhatóság, ár) és készlet adatait, valamint a készletekkel kapcsolatos összes adatot (pl. minimum készlet, optimum készlet, fogyás). Biztosított az adatok jelszavas védelme. A rendszert a könnyű kezelhetőség, gyors működés és nagyfokú adat- és üzemeltetési biztonság jellemzi.
A rendszer sok más funkció mellett alkalmas arra is, hogy egy forgalmazónak esetlegesen több MEP felé készítse el az elszámolását, vagy több forgalmazó (pl. vállalaton belül több szaküzlet, fióküzlet) elszámolásait összesítve és nyilvántartva, egy MEP felé készülhessen el az összesített elszámolás.
 
KÉSZLETGAZDÁLKODÁS
Több raktár, önálló szaküzlet, bizományosi készlet kezelése, ezek között a készletmozgások támogatása.
Lejárati idők pontos figyelése, készeltváltozások, ár és készletmódosítások naplózása.
Leltározás gépi feldolgozása, akár kézi vonalkódolvasó adatgyűjtők segítségével.
Készletérték figyelés: Bármikor lekérhető készletlista értékben és mennyiségben.
Optimalizált rendelés (több szempont szerint lehetséges). A rendszer figyeli a készlet adatokat és a fogyást, ha egy készítmény a minimumkészletre vagy az alá csökken, akkor a program felveszi a rendelendők listájára.
 
PÉNZÜGYI FUNKCIÓK
Záráskor összesítő lista készül a forgalomról (termékértékesítés és egyéb mozgás).
A program a TB felé küldendő vénystatisztikát néhány gomb lenyomása után automatikusan elkészíti.
Bármikor lekérdezhetők a pénztár, illetve pénztárak forgalmi adatai. A rendszer az árazó munkahelyek forgalmáról is részletes kimutatást készít, akár napközben is. A kimutatás kérhető több időszakra is. Értékesítés áfa kimutatása többféle rendezettségben kérhető. Az elkészült blokkok, bizonylatok tetszőleges intervallumban bármikor visszanézhetők, kilistázhatók. Árak megjelenítése forintban és euróban is.
 
TÖRZSADATOK
Központi adatkarbantartás a teljes szaküzleti cikktörzsre, hivatalos adatok alapján, on-line.
A vevők és szállítók adatait előre fel lehet venni a törzsbe, így számla (vagy más bizonylat) készítésekor nem szükséges a partnerek minden adatát begépelni, hanem csak a törzsből kell kiválasztani.
A törzsadatok (cikktörzs, vevőtörzs, szállítótörzs, Áfa-törzs) bármikor módosíthatók, listázhatók, nyomtathatók, a változások pontosan nyomon követhetők.
Gyógyászati segédeszközök, kötszerek keresése tetszőlegesen választott kritériumok (pl. név, TTT, ISO-kód) szerint gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
 
KOMMUNIKÁCIÓ
Programfrissítések, árváltozások, cikkinformációs szakmai modulok, nagykereskedői árak, letiltott orvosi bélyegzők adatainak automatikus letöltése és frissítése.
On-line kapcsolat lehetősége a távoli szaküzletekkel, a rendszer távfelügyelete, és otthonról történő használata modemen keresztül.
 
SZAKMAI PROGRAMOK
Helyettesíthetőség, kiadhatóság, kihordási idő, felírható mennyiség és jogosultság, ISO-kód.
 
SPECIÁLIS FUNKCIÓK
A vonalkódos eszközök EAN 13 és EAN 18 kódrendszerhez illeszkednek. Kézi adatgyűjtők alkalmazási lehetősége. Adatok exportálása minden MS Office programba.
Kezelőkhöz kötött jogosultságok figyelése, műveletek naplózása.
A VELSZ programrendszerhez kapcsolódóan lehetőség nyílik az adott szaküzlet tevékenységéhez kapcsolódó orvosi szakrendelésen megjelenő összes ellátott szükséges adatainak a rögzítésére, nyilvántartására, folyamatos karbantartására. A rendszer segítségével az ellátott számára gyorsan összeállíthatók és kinyomtathatók a gyógyászati segédeszköz kiadáshoz szükséges vények.
A vényfelírás során lehetőség van az ellátott számára rendszeresen felírt vények eltárolására és következő felírás alkalmával való gyors előkeresésére és ismételt aktualizált nyomtatására. A GYSE törzsben lehetőség van név, jogcím, ATC kód alapján való keresésre. A felírt vények adatai elektronikus formában a szaküzlet felé on-line, vagy floppy lemezen átadhatók, a kiadás során a vényre felírt adatok ismételt berögzítése nem szükséges.
 
MINŐSÉGI ESZKÖZÖK
A telepítésre ajánlott eszközök kiválasztásánál elsődleges szempontunk az volt, hogy olyan számítógépeket ajánljunk, melyek tartósan, kimagasló teljesítményükkel és rendkívüli megbízhatóságukkal támogatják a gyógyszerész munkáját.
Ennek eredményeként a HC Pointer Kft. elsőként tudja biztosítani, hogy partnerei az informatikai piac két legjelentősebb gyártójának, a DELL-nek és az IBM-nek a termékeit választhatják és használhatják az APEH engedélyes IBM pénztárgéppel együtt. A vonalkódolvasók és irodai nyomtatók esetében a Metrologic és Hewlett-Packard partnereink megbízható termékeit ajánljuk és alkalmazzuk már több év óta.
A monitorok kiválasztásánál a sugárzásmentes és szemet kímélő, valamint kis helyet foglaló, esztétikus TFT (lapos) monitorokat ajánljuk elsősorban. Az eszközöket 3 évi helyszíni garanciával szállítjuk.
 
A PROGRAMRENDSZER KARBANTARTÁSA
A VELSZ alap program (Iroda, Árazó, Receptíró, Szakmai információk) aktualizálását, az adatállományok frissítését, a rendszer átalánydíjas karbantartását egy komplex Szolgáltatási Szerződésnek (Szoftver és Hardver) a keretében ajánljuk, mely a felhasználó teljes rendszerére vonatkozik.
A havidíjban a szoftver teljes support, a cikktörzs és hatástani modul karbantartása, illetve a hardver eszközök átalánydíjas karbantartása tartozik, mint alapszolgáltatás. A havi átalánydíjon kívül, más díj az ügyfelet nem terheli. A programfrissítéseket (program, ár, szakmai információ) az ügyfelek részére CD lemezen küldjük meg, illetve lehetőség van a frissítések ADSL kapcsolaton keresztül on-line letöltésére (LiveUpdate), és a rendszer távoli menedzselésére (NetMeeting) is.
A hardver és szoftver karbantartásokat rendszeres, negyedéves felügyeleti látogatások formájában végzik el a területi képviseleteink munkatársai. Nyolc megyében működik márkaképviseletünk, mely rendelkezik a szükséges szervizelési engedélyekkel az APEH adóügyi modulokhoz. A képviseletek összesen 15 megyében látogatják ügyfeleinket.
Társaságunk a gyógyszertári rendszergazdák közül elsőként szerezte meg a forgalmazási engedélyét a legfrissebb APEH jogszabályoknak is megfelelő pénztárgép telepítésére. Ezen új pénztárgépnél az adóügyi memória a blokknyomtatóba kerül telepítésre, és ez által a rendszerünkre való áttérés még gyorsabb és alacsonyabb költségű lesz, mivel szinte teljes egészében a korábbi hardverállomány felhasználható, és csak az új szoftver telepítése szükséges.
Minden jog fenntartva! - 2006 - © HC Pointer Kft.